Αρχική Περιβάλλον Ο θόρυβος των οχημάτων επιταχύνει τη γήρανση των πτηνών

Ο θόρυβος των οχημάτων επιταχύνει τη γήρανση των πτηνών

Η ηχορύπανση που προκαλεί η κίνηση των οχημάτων στους οδικούς άξονες ενδεχομένως να σχετίζεται με τον αυξημένο ρυθμό απώλειας τελομερών στους σπίνους, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Zoology.

Τα τελομερή είναι τα κάλυπτρα στο τελείωμα των χρωμοσωμάτων, προστατεύοντας τα γονίδια από πιθανές βλάβες.

Το κόντυμα των τελομερών αποτελεί ένδειξη επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης σε όλα τα έμβια όντα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Max Planck και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα, μελέτησαν τη επίπτωση του θορύβου από την κίνηση των οχημάτων στο μήκος των τελομερών των νεοσσών σπίνων.

Διαπίστωσαν ότι οι σπίνοι που εκτίθενται στον θόρυβο των αυτοκινήτων αφότου έχουν αυτονομηθεί και μπορούν να πετάξουν, έχουν κοντύτερα τελομερή σε ηλικία 120 ημέρων, από τους συνομίληκους σπίνους που έχουν εκτεθεί σε όμοια ηχορύπανση στις 18 ημέρες μετά την αυτονόμησή τους και των οποίων οι γονείς είχαν εκτεθεί στον θόρυβο των οχημάτων κατά το ζευγάρωμα, την επώαση των αβγών και τη φροντίδα των νεοσσών στη φωλιά.

Οι σπίνοι που έχουν εκτεθεί στον θόρυβο μετά την αυτονόμησή τους επίσης έχουν κοντύτερα τελομερή από εκείνα τα πτηνά που δεν έχουν εκτεθεί καθόλου σε τέτοια ηχορύπανση.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Δρ Αντριάνα Ντοραντο-Κορρεα «η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση των αιτιολογικών μηχανισμών που μπορεί να επηρεάζουν τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πουλιών που ζουν σε αστικό ή αγροτικό περιβάλλον».

Η Δρ Σου Ανν Ζολλινγκερ, επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης, συμπληρώνει ότι «η μελέτη δείχνει ότι ενώ τα πουλιά προσαρμόζονται στο θορυβώδες περιβάλλον των πόλεων, τελικά γερνάνε ταχύτερα».

Οι ερευνητές κατέληξαν στις προαναφερόμενες διαπιστώσεις μελετώντας 263 πτηνά, συγκρίνοντας το μήκος των τελομερών τους μεταξύ 21ης και 120ης ημέρας μετά την αυτονόμησή τους.

Η έκθεση στον θόρυβο μεταξύ 18-120 ημέρων μετά την αυτονόμηση θεωρείται κρίσιμη περίοδος στη ζωή των σπίνων καθώς επηρεάζονται περισσότερο από την ηχορύπανση ενώ την ίδια περίοδο μαθαίνουν να κελαηδούν, γεγονός που μπορεί να τα κάνει πιο ευαίσθητα στους ήχους.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ευρωζώνη: Στο 5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Στο 4,4% στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως χάρη στην αύξηση των τιμών ενέργειας και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown Η Eurostat τόνισε πως οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 5%, το ίδιο με τις αρχικές εκτιμήσεις στις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»- Επιδότηση 20.000 ευρώ

Για την ηλεκτροκίνηση, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης των μεταφορών στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο 5ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Πρώτος άξονας του...

ΔΣ ΕΒΕΑ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη – Κάλεσμα για επενδύσεις

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το 2022. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, στάθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού θεσμικού πλαισίου για τα νέα επενδυτικά σχέδια. «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως θεσμικός φορέας και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μελέτησε με

Alpha Bank: Αύξηση επενδύσεων κατά 16,3% το 9μηνο του 2021 – Περαιτέρω άνοδος την επόμενη 3ετία

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο του 2021, κατά 16,3% σε ετήσια βάση ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική τους την επόμενη τριετία, υποστηριζόμενες, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση ενός φιλικού, προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, περιβάλλοντος όπως σημειώνουν οι

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!