Αρχική Οικονομία Ο εφιάλτης του 2012 πάνω από την Ευρωζώνη

Ο εφιάλτης του 2012 πάνω από την Ευρωζώνη

Με τις Βρυξέλλες να παραμένουν προσκολλημένες στο γερμανικό άρμα της λιτότητας και της τήρησης -ανεξαρτήτων οικονομικών συνθηκών και αστάθμητων παραγόντων (π.χ. ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμοί)- σφικτών ετήσιων προϋπολογισμών με έμφαση στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, ο οίκος Fitch προειδοποιεί για τους κινδύνους που παραμένουν και απειλούν με διάλυση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

​Οι διογκούμενοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν τις οικονομικές «αναταράξεις», εκτιμά ο Fitch

Η ανανεωμένη χρηματοοικονομική αναστάτωση στην Ευρωζώνη που απορρέει από τις αυξημένες επενδυτικές ανησυχίες για την πολιτική συνοχή του μπλοκ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με νέα μακροοικονομική ανάλυση της ομάδας οικονομολόγων της Fitch Ratings.
Οι διογκούμενοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν τις οικονομικές «αναταράξεις». Η άνοδος της στήριξης προς τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα σε όλη την ήπειρο και μάλιστα αν αναμονή σημαντικών εκλογών το 2017 θα μπορούσε να επαναφέρει ορισμένες από τις ανησυχίες περί διάλυσης που είχαν εμφανιστεί το 2012.

Παρότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch, ο οίκος έχει εξετάσει ένα εναλλακτικό σενάριο στο οποίο οι αυξημένες επενδυτικές ανησυχίες για την πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης θα επιφέρουν αύξηση τόσο στο κόστος τραπεζικού δανεισμού όσο και στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας καθώς και πτώση των τιμών των μετοχών της Ευρωζώνης.


Αναιμική ανάπτυξη – Ο ρόλος της ΕΚΤ

Οι πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου είναι σημαντικές, με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης να υποχωρεί κατά περίπου 1%.

Παρά τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη από το απόγειο της κρίσης κρατικού χρέους το 2012, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη παρουσιάζουν μικρή εικόνα​Σε αυτό το σενάριο οι πολιτικοί κίνδυνοι θα πυροδοτήσουν ένα σύνθετο χρηματοοικονομικό σοκ με τρία χαρακτηριστικά: την αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τις πιέσεις στην αγορά μετοχών. Η Fitch εκτιμά ότι μεμονωμένα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου σοκ θα επηρεάσουν τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότερο από τις χώρες του πυρήνα.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά αυτό θα έχει ενδεχομένως μια φθίνουσα επίδραση στην πραγματική οικονομία. Η δημοσιονομική χαλάρωση για την επανεξισορρόπηση του μίγματος πολιτικής μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική και να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και κατακερματισμού», σημειώνει ο Gergely Kiss της ομάδας της Fitch.


Προβληματισμός για το χρέος

Παρά τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη από το απόγειο της κρίσης κρατικού χρέους το 2012, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη παρουσιάζουν μικρή εικόνα. Από τη μία πλευρά, εξηγεί η Fitch, η ήπια ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο από το 2012 και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωζώνης. Από την άλλη, το δημόσιο χρέος παραμένει αυξημένο και συνέχισε να διογκώνεται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία από το 2012.

 

Πηγή: http://www.zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα (Έλληνες του εξωτερικού αλλά και πολίτες ξένων χωρών) ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες...

Επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση – Όλοι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση

Όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στη ρύθμιση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της...

Μόλις 6,8 ν.μ. από τη Στρογγύλη έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το...

Μόλις 6,8 ν.μ. από τη Στρογγύλη έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!