Αρχική Οικονομία Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία...

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…

Οι εργασιακές σχέσεις θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Το τι θέλουν οι δανειστές (ΔΝΤ) είναι γνωστό. Το τι θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι επίσης γνωστό. Το τι επιθυμούν οι εργοδοτικές οργανώσεις –αυτές που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΒ– το ξέρουμε.

Στόχος τους είναι να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον στους εργασιακούς χώρους πολύ φιλικό για τα συμφέροντά τους. Να κάνουν απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες, να μειώσουν το κόστος των αποζημιώσεων, να επιβληθεί χωρίς αστερίσκους το μοντέλο των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, να καταργηθούν οι ενδιάμεσοι μηχανισμοί που ασχολούνται με την επίλυση διαφορών και να περιοριστεί στα όρια της εξαφάνισης το δικαίωμα των εργαζομένων να προκηρύσσουν απεργία.

Η σχέση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι από τη φύση της ετεροβαρής, η ισορροπία που υπήρχε στην Ευρώπη τη «χρυσή περίοδο» της σοσιαλδημοκρατίας έχει ανατραπεί και σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός προσπαθεί να εξαλείψει ό,τι προστατεύει στοιχειωδώς τους εργαζόμενους.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της παραγωγικότητας (η απληστία μεταμφιεσμένη) οι οικονομικές ελίτ προωθούν πολιτικές που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς φωνή. Οι διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται χαρακτηρίζονται παρωχημένες, αντιπαραγωγικές και φυσικά λαϊκιστικές.

Το λέει καθαρά ο ΣΕΒ: «Η επαναφορά εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν από την κρίση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε έξοδο από την ύφεση. Θα οδηγήσουν, αντιθέτως, σε δυσκολότερη επίτευξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, σε απώθηση ξένων επενδύσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας μας». Το λέει επίσης και ο αρχηγός της Ν.Δ., ο οποίος ταυτίζεται πλήρως με τις προτάσεις του ΔΝΤ στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων.

Και η Ευρώπη; Αυτή στην αρχή κρύφτηκε πίσω από τη λογική «να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες», διατύπωσε κάποιες γενικές αρχές του τύπου «ανάπτυξη για όλους με κοινωνική δικαιοσύνη», όμως οι εκπρόσωποί της στους θεσμούς παρέμεναν βουβοί, όταν το ΔΝΤ πίεζε για να περάσουν οι σκληρές θέσεις του.

Το κλίμα στην Ευρώπη δεν ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να την στηρίξουν και έχουν κάποιο διαπραγματευτικό εκτόπισμα είτε έχουν κάνει τις αλλαγές στο εργασιακό πεδίο (Ιταλία) είτε τις έχουν δρομολογήσει (Γαλλία).

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Παντοάν στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (18.9.2017) το είπε κομψά: «Το Jobs Act [ο νόμος για την Απασχόληση που ψηφίστηκε επί Ρέντσι] έφερε μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της ανάγκης των εργοδοτών να προσαρμόζουν την παραγωγή στη ζήτηση. Το καταφέραμε αυτό καταργώντας διάφορες άχρηστες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας».

Ο αρχιτέκτονας της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τεμπέληδες, κυνικούς, εξτρεμιστές», σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι η φωνή του δρόμου».

Το κακό είναι ότι ο «δρόμος» (ο φόβος των… Μακρόν), αυτός που, όπως είπε ο Μελανσόν, έδιωξε τους βασιλιάδες και τους ναζί, αλλού είναι διασπασμένος, αλλού άφαντος και αλλού περιορίζεται στην έκδοση ανακοινώσεων και στη διοργάνωση δίωρων συμβολικών καταλήψεων.

Ανάγωγα

Οι μαρξιστές όλων των αποχρώσεων (λενινιστές, τροτσκιστές, μαοϊκοί, ελευθεριακοί) λένε ότι τα αστικά κόμματα εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Παρακολουθώντας χτες τη διαδικασία στη Βουλή και ακούγοντας τις τοποθετήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τους έδωσα δίκιο βουνό.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Select a subject matter That You Find pleasant matters that have regional, national

Select a subject matter That You Find pleasant matters that have regional, national Information that have nearby, national, or global relevancy usually likewise resonate with...

guarantee to a funding will come for ce compared to the stability because through the financial backing

guarantee to a funding will come for ce compared to the stability because through the financial backing The Auto Mechanics of Hard Earnings Com Strengthening...

ΗΠΑ: Ομάδα βουλευτών καλεί τον Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία

«Ο πρόεδρος (Μπάιντεν) πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των συμμάχων μας στην περιοχή»....

Διαγράφει χρέη η εφορία – Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται το χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης. Για να καταχωρηθούν τα χρέη τους στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ότι διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις. Μετά την παρέλευση δεκαετίας, υπό πρ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!