Αρχική Πολιτική Ο Βούτσης φέρνει τους υπουργούς στη Βουλή

Ο Βούτσης φέρνει τους υπουργούς στη Βουλή

Οι καθόλου κολακευτικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προσφάτως κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση για την τροπολογία σχετικά με τα πρόστιμα από παραβάσεις λαθρεμπορίας, συνθέτουν την αλγεινή εικόνα ενός Κοινοβουλίου το οποίο με κάθε ευκαιρία αναμετριέται οριακά με τον κακό του εαυτό.
Το θλιβερό κλίμα που συνθέτουν οι ατέρμονες αντιπαραθέσεις, οι καβγάδες και οι φραστικές επιθέσεις περιπλέκεται με τη μη τήρηση των κανόνων ορθής νομοθέτησης, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της κατάθεσης πλήθους τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια ή δίχως επαρκή αιτιολόγηση και κοστολόγηση, της επείγουσας διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης καθοριστικών νομοσχεδίων, όπως το επικείμενο με τα νέα μέτρα, της αποδυνάμωσης του ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου με την απουσία των υπουργών κ.λπ.
Θέματα άλλωστε που έθεσε προσφάτως στον Ν. Βούτση ο Κυρ. Μητσοτάκης καλώντας τον να προασπίσει και να εγγυηθεί με το θεσμικό του κύρος τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες θέτοντας την κυβέρνηση, ως έχουσα την νομοθετική πρωτοβουλία, προ των ευθυνών της.

Περιορίζονται τα «κωλύματα»
Και όλα αυτά ενώ βρίσκονται στην τελική τους φάση οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Βούτσης στον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να διορθωθούν οι αρνητικές ή προβληματικές πλευρές στο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο. Μάλιστα ήδη δρομολογείται η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και κατανομής των επίκαιρων ερωτήσεων που καταθέτουν οι βουλευτές προς τους υπουργούς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος παραβιάζεται συστηματικά.
Ετσι πλέον η κατανομή των ημερών του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα γίνεται ανά υπουργείο και αναλόγως θα ομαδοποιούνται και οι ερωτήσεις των βουλευτών, ενώ την ευθύνη συντονισμού με τους υπουργούς θα  έχει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου. Το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και υπήρξε θετική ανταπόκριση από τα κόμματα. Οταν μια ερώτηση δεν θα μπορεί να συζητηθεί (λόγω κωλύματος του υπουργού), θα συζητείται η επόμενη ερώτηση της ίδιας ομάδας και αν δεν μπορεί να παραστεί ο ίδιος ο υπουργός θα παρίσταται ο αναπληρωτής του ή ο υφυπουργός.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σκοπεύει να… δυσκολέψει περαιτέρω τη ζωή των υπουργών, καθώς δεν θα μπορούν να επικαλούνται εύκολα «κώλυμα» ώστε να μην έρχονται να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών. Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ως κώλυμα θα νοείται μόνο κυβερνητική αποστολή στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, συμμετοχή σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα κυβερνητική δραστηριότητα δεν θα συνιστά «κώλυμα» ώστε να μην εμφανίζονται οι υπουργοί στη Βουλή.
Το κομφούζιο ακόμα και κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Είναι δε τέτοια η έκταση του φαινομένου που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Γραμματέας της Βουλής, η οποία εκφωνεί τον κατάλογο των βουλευτών στις ψηφοφορίες, Αναστασία Γκαρά, αναγκάστηκε να στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να ληφθούν μέτρα, καθώς παραβιάζεται η εγκυρότητα της διαδικασίας.

«Η διαδικασία κάθε ψηφοφορίας συνιστά ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς το αποτέλεσμα αυτής αφορά στη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας»
αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια διαδικασία θα έπρεπε να εκτυλίσσεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα και εγκυρότητα». Αντ’ αυτού, όπως υπογραμμίζει, «τον τελευταίο καιρό οι ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια λαμβάνουν χώρα σε ένα κλίμα φασαρίας, με τους/τις συναδέλφους να πηγαινοέρχονται στην αίθουσα, αλλά και να ζητεί ατάκτως ο καθένας να προηγηθεί στη λίστα», όπως έγινε και στην τελευταία ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία επικράτησε «μπάχαλο».
Η ίδια πρότεινε κατά τη διάρκεια εξέλιξης της ψηφοφορίας όλοι οι βουλευτές να παραμένουν στις θέσεις τους «ώστε να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ψηφίζουν», ενώ πρότεινε ακόμα να μην αλλάζει η σειρά του ονομαστικού καταλόγου. Αν πάλι κάποιος βουλευτής πρέπει να προηγηθεί για κάποιον σοβαρό και δικαιολογημένο λόγο, θα μπορεί να απευθύνεται πριν από την ψηφοφορία στον προεδρεύοντα και θα συντάσσεται σχετική λίστα.
Τάξη «επί της ουσίας»
Η κυρία Γκαρά έθεσε και θέμα συμπεριφοράς των βουλευτών ζητώντας από τον εκάστοτε προεδρεύοντα του Σώματος να επιβάλει την τάξη «επί της ουσίας» και όχι τυπικά. Αφορμή η στάση των αντιδρώντων βουλευτών του ΠαΣοΚ στην τελευταία επεισοδιακή ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της οποίας η βουλευτής δεν δίστασε να έρθει από μικροφώνου σε αντιπαράθεση μαζί τους. Η επιστολή τέθηκε υπ’ όψιν της Διάσκεψης των Προέδρων όπου στιγματίστηκαν τα φαινόμενα παραβίασης των κανόνων διενέργειας των ψηφοφοριών, κάτι που πρακτικά αναμένεται να περιοριστεί όταν θα εφαρμοστεί επιτέλους η ηλεκτρονική ψηφοφορία που φιλοδοξείται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο το προσεχές φθινόπωρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δένδιας – Σύνοδος ΥΠΕΞ: Θα συζητήσουμε και για την Τουρκία

Tην σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία θα επαναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο...

Μόσιαλος: Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά από εμβόλιο mRNA

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος για την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, την οποία και χαρακτήρισε ως...

Βασιλακόπουλος για AstraZeneca: Απειροελάχιστος ο κίνδυνος θρόμβωσης με την δεύτερη δόση

Για σοβαρή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού και μείωση όλων των δεικτών και των θανάτων έκανε λόγο, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας...

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος), προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!