Αρχική Κόσμος ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Φιλάρετος: οι Λαύρες Κιέβου και Ποτσάεφ ανήκουν στο κράτος!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Φιλάρετος: οι Λαύρες Κιέβου και Ποτσάεφ ανήκουν στο κράτος!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Φιλάρετος: οι Λαύρες Κιέβου και Ποτσάεφ ανήκουν στο κράτος!

της Christelle Néant   – Mετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

H αίσθηση που προκάλεσαν στον ορθόδοξο κόσμο οι μεταφράσεις του προηγούμενου ρεπορτάζ στα ρωσικά και στα ελληνικά και η αναδημοσίευσή του από την καθολική LaCroix για τον άμεσο κίνδυνο ενός εμφύλιου στην Ουκρανία σε περίπτωση ανακήρυξης της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC-KP), ανάγκασαν τις ουκρανικές αρχές να μιλήσουν για ‘’ψευδείς ειδήσεις’’.

Αλλά ο αποκαλούμενος Πατριάρχης της ουκρανικής Εκκλησίας κ. Φιλάρετος, σε συνέντευξή του στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Priamiy μάλλον ενέτεινε τους φόβους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Να τι διακήρυξε:

“Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει κυριότητα στην Ουκρανία. Οι ιδιοκτησίες της Εκκλησίας στην Ουκρανία είναι της ουκρανικής Εκκλησίας. Πάρτε, για παράδειγμα τη Λαύρα του Κιέβου Πετσέρσκα και τη Λαύρα Ποτσάεφ, σε ποιον ανήκουν; Είναι ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους και το κράτος έχει αναθέσει τη χρήση τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP), αλλά όταν υπάρξει αναγνωρισμένη ουκρανική Εκκλησία, οι Λαύρες – η πρώτη και η δεύτερη – θα υπαχθούν στην ουκρανική Εκκλησία [αυτοκέφαλο]. ”

Συνεχίζει να λέει ότι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι ναοί ανήκουν στους ενορίτες που τους έχτισαν με τα χρήματά τους και όχι στη Ρωσία.

Πριν τις δηλώσεις του για τη μελλοντική απαλλοτρίωση του UOC-ΜΡ, ο Φιλάρετος δεν έκρυψε ότι ο στόχος του Πατριαρχείου Κιέβου είναι να επεκταθεί, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα το κάνει σε βάρος μιας άλλης Εκκλησίας, δηλαδή,ξεκάθαρα,σε βάρος του Πατριαρχείου Μόσχας (το οποίο έχει επισήμως τον μεγαλύτερο αριθμό ενοριτών στην Ουκρανία, υπολογιζόμενο σε 35 εκατομμύρια πιστούς, αρκετό για να ανοίξει την όρεξη του UOC-KP).

“Πρώτον, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το Πατριαρχείο Κιέβου. Και ο ίδιος ο Κύριος μας βοηθά σε αυτό. Πώς; Προκάλεσε τον πόλεμο [του Ντονμπάς]. Και αυτός ο πόλεμος συμβάλλει στην ανάπτυξη του Πατριαρχείου Κιέβου. Πώς; Οι άνθρωποι βλέπουν ποιος προστατεύει – το Πατριαρχείο του Κιέβου ή το Πατριαρχείο Μόσχας – το ουκρανικό κράτος, την ουκρανική γη; Το Κίεβο προστατεύει [την Ουκρανία] και η Μόσχα προστατεύει τον επιτιθέμενο.” δήλωσε.

Τι είδους Πατριάρχης είναι αυτός, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν εμφύλιο πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες θύματα (παρόλο που τον αποδίδει στη φανταστική επιθετικότητα της Ρωσίας, γεγονός που δεν προκαλεί καμιά έκπληξη δεδομένης της συμπάθειας αυτού του Πατριάρχη για τους Ουκρανούς νεοναζί) ως μέσο να αναπτυχθεί η Εκκλησία του εις βάρος άλλου; Πού είναι ο πνευματικός ηγέτης;

Για τον Φιλάρετο, οι πολίτες της Ντονμπάςπρέπει να πεθάνουν για να μπορεί να συνεχίζει τη ρωσοφοβική προπαγανδιστική του επιχείρηση με τον Ποροσένκο και τους Ουκρανούς νεοναζί και προοδευτικά να υποδαυλίζει τους ενορίτες σε βάρος του UOC-ΜΡ.

Οι δηλώσεις του σχολιάστηκαν από τον επικεφαλής της υπηρεσίας τύπου του UOC-MPκ. Bασίλι Aνισίμωφ.

“Ο Φιλάρετος, αφορισμένος από την Εκκλησία για πολλά θρησκευτικά εγκλήματα, μπορεί να διαθέτει μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι σχισματικοί – για παράδειγμα, ένα ναό που χτίστηκε κάπου – και κανείς, στην πραγματικότητα, δεν τον διεκδικεί “, είπε.

Ο Aνισίμωφ επεσήμανε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της καταστολής της σοβιετικής εποχής, ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του UOC-MP είχε κατασχεθεί και δεν έχει ακόμα επιστραφεί. Αλλά το UOC-KP δεν υπήρχε στη σοβιετική εποχή, κανένα από τα περιουσιακά του στοιχεία δεν κατασχέθηκε και κανένας από τους ιερείς του δεν συνελήφθη.

Στη δεκαετία του 1990, η Ουκρανία ανέλαβε από το Συμβούλιο της Ευρώπης την υποχρέωση επιστροφής [εκκλησιαστικών] περιουσιακών αγαθών ή την καταβολή αποζημιώσεων. Αλλά η Ουκρανία δεν τήρησε ποτέ αυτή την υποχρέωση.

“Κάθε ιδιοκτησία έχει τη δική της ιστορία, είναι ένας νομικός όρος και όλοι γνωρίζουν ότι αν το σπίτι σας κατασχέθηκε και εσείς πυροβοληθήκατε, τότε το σπίτι πρέπει να επιστραφεί στον γιο σας, και όχι σε οποιονδήποτε θα ήθελε να το πάρει. Και τι σχέση έχει η αυτοκεφαλία με αυτό; – δήλωσε ο Aνισίμωφ.

Συνέχισε παραθέτοντας το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ρωσίας, όπου οι αρχές επέστρεψαν και επιστρέφουν στην Εκκλησία τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν, συχνά μετά από ανακαίνιση. Ωστόσο, ο Ανισίμοφ δήλωσε ότι το UOC-ΜΡ δεν θα εγκαταλείψει ούτε τις κατεστραμμένες ιδιοκτησίες, πριν καταλήξει ότι “οι δηλώσεις του Φιλάρετου είναι απολύτως παράλογες και γελοίες από νομική άποψη”.

Θα περάσω στις προσπάθειες του Φιλάρετου να ξαναγράψει την κρατική και τη θρησκευτική ιστορία της Ουκρανίας και της Ρωσίας, στην προσπάθειά του να νομιμοποιήσει τους ισχυρισμούς του, προσπαθώντας να πιστέψουμε ότι η Ουκρανία υπήρχε πριν από τη Ρωσία και άρα ότι το Κίεβο είναι πιο νόμιμο από τη Μόσχα.

Εκτός από αυτό, όπως μας υπενθύμισε ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του UOC-MP,Ιλαρίων, η Ουκρανία δεν υπήρχε το 988 όταν ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ βάφτισε τους Ρως και δέκα αιώνες από τότε αυτό το γεγονός θεωρείται βάπτισμα των Ρως και όχι βάπτισμα της Ουκρανίας.

Ο Ιλαρίων επεσήμανε επίσης ότι η εφαρμογή των σύγχρονων αντιλήψεων περί κράτους σε αυτή την υπόθεση δεν έχει νόημα, γιατί από τους άλλοτε Ρώς κατάγονται τρεις σημερινές χώρες: η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, και ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι αυτά τα τρία έθνη είναι ενωμένα κάτω από τη μία και την ίδια Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στις 27 Ιουλίου [δήλωση αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο Ποροσένκο] ότι θα μπορούσε να χορηγήσει μια αυτοκέφαλη εκκλησία στο Κίεβο.

«Θέλουν επίσης [την Αυτοκέφαλη Εκκλησία] με τόσο βίαιο τρόπο, στην πραγματικότητα, μέσω της εξάλειψης της κανονικής Εκκλησίας, η οποία είναι η Εκκλησία της πλειοψηφίας, του σφετερισμού της περιουσίας της, των μοναστηριών της, των ιερέων της ” κατέληξε.

Αλλά εκτός από αυτό, σύμφωνα με την ουκρανική Τύπο, δεν υπάρχει κίνδυνος θρησκευτικού πολέμου στην Ουκρανία …

Είναι καιρός πλέον ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να πάψει να θέλει να ευχαριστήσει το Κίεβο, παραβιάζοντας την κοινή λογική, και με κίνδυνο να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του UOC-KP και εκείνων του UOC-MP. Αρκετό αίμα χύθηκε στην Ουκρανία μετά από τα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουμε και άλλο για λόγους μικροπολιτικής και όχι θρησκευτικούς και όχι  πνευματικούς.

Mετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή: https://www.agoravox.fr/actualites/international/article/le-patriarche-philarete-veut-206627

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ» ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ

 

(https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=ec6YZ2-K3mw)

Δείτε σχετικά και: –ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Εθνικιστικά παιχνίδια σε βάρος της Ορθοδοξίας

ΠΗΓΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ
    Για πολλούς πασοκιστανούς θεολόγους, π.χ. Μεταλληνός (π. Γεώργιος) το αυτοκέφαλο της Ελλαδικης Εκκλησίας, το 1833, ηταν καταραμένο! το Ουκρανικό αυτοκέφαλο τί ειναι;… 2 μέτρα και 5 σταθμά… δηλαδή, οι Έλληνες Μητροπολίτες από την Τριπολιτσά, την Άμφισσα κλπ. έπρεπε να πήγαιναν για Σύνοδο στην Τουρκιά!!! την στιγμή που το αιμα ηταν φρεσκοχυμένο!!! έπρεπε να πήγαιναν σε εχθρικό, αλλόγλωσσο και αλλόθρησκο κράτος για να αρέσουν στον Μεταλληνό και τους λοιπούς πασοκιστανούς θεολόγους!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

It may be a determined experience if you’re not regularly online dating.

It may be a determined experience if you're not regularly online dating. Determining the right online dating services software are a tough job since there...

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αντιμέτωπη με casus belli η Ελλάδα – Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας

Η τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας, το κυπριακό και η κλιματική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ...

Swipe Good For . a Sperm Donor? New Tinder-Style Software Fights Potential People

Swipe Good For . a Sperm Donor? New Tinder-Style Software Fights Potential People Swipe directly on. a sperm contributor? An egg giver? Tie in with...

Telephone internet dating software hook up pupils Yenta and Grindr have actually just recently achieved popul

Telephone internet dating software hook up pupils Yenta and Grindr have actually just recently achieved popul Apps such Blendr, Yenta and Grindr posses lately become...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!