Μεταξύ των 35 χωρών που εξετάζει η έκθεση του Οργανισμού – Η επιβάρυνση προέρχεται κυρίως από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

Ελληνική πρωτιά στην… αύξηση φόρων το 2016, μεταξύ 35 χωρών δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του φορολογικού βάρους ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών επί του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία.

Η επιβάρυνση προήλθε κυρίως από τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ χαμηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο εμφανίζονται οι φόροι εισοδήματος.

Αναλυτικά, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠσε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο. Το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004, στο 29,9%.

Ως ποσοστό επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση με τη Δανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Όσον αφορά στη φορολογία περιουσίας η Ελλάδα κατέχει την ένατη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr