Αρχική Uncategorized ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ: ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΚΤΙΝΑΞΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ: ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΚΤΙΝΑΞΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειδικά ως σημείο απότομης αύξησης των κόκκινων δανείων αναφέρει το πρώτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή μετά τη ψήφιση των μέτρων του δεύτερου Μνημονίου και το PSI !!! 

Μελέτη: PSI και μέτρα Παπαδήμου εκτίναξαν τα «κόκκινα» δάνεια
Η πολιτική αστάθεια και η σοβαρή επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών

αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που εξηγούν την απότομη μεταβολή των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσίευσε προχθες η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναφέρει πως από τη σκοπιά των οικονομικών δεδομένων οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι αλλαγές στα ποσοστά ανεργίας και στα επίπεδα του πληθωρισμού (αποπληθωρισμός).

Η έρευνα καταδεικνύει πως η εμβάθυνση της ύφεσης και της πολιτικής αβεβαιότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ήταν υπεύθυνη για την απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2012 «έτρεξε» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το περίφημο PSI, ωστόσο λήφθηκαν και από την τότε κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου σκληρά μέτρα όπως η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751 ευρώ σε 586 ευρώ) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, η προώθηση των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας αντί των κλαδικών, κ.α..

«Αυτές οι συνθήκες άλλαξαν δομικά τη σχέση μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των καθοριστικών παραγόντων τους μετά την εν λόγω περίοδο», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και προσθέτουν πως η επίπτωση της ανεργίας ή του πληθωρισμού στη μεταβολή των «κόκκινων δανείων» ήταν αισθητά μεγαλύτερη μετά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η έρευνα δείχνει πως από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια αύξηση 45% στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια. Τα δε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 33% και 31,8%, αντίστοιχα το ίδιο διάστημα. Η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο για τα καταναλωτικά όσο και για τα στεγαστικά δάνεια συνέβη μεταξύ του τέταρτου τρίμηνου του 2011 και του 2012.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι πως με εξαίρεση τις μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που δημιουργούν εισόδημα οι συνθήκες που σχετίζονται είτε με τις μεταβολές κεφαλαίων είτε με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στις αυξομειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

πηγη: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build Their hotness achieve increases in the event that you posting information that that top...

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex – Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε, προκαλώντας νέες εστίες έντασης και προκλητικότητας...

Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, ενώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πηγές από το...

Γ. Στουρνάρας στα Νέα – Ερχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του προς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!