Αρχική Διάφορα Οι όροι της προκήρυξης

Οι όροι της προκήρυξης

Επρεπε να φτάσουμε 27 Νοεμβρίου (χθες) για να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Εναν χρόνο ακριβώς μετά την ορκωμοσία του σημερινού Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης!

Εναν χρόνο ακριβώς μετά τη δήλωση του προέδρου του ΕΣΡ κ. Κουτρουμάνου πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλυθούν όλα τα τρέχοντα και σοβαρά ζητήματα». Κάνουν ό,τι μπορούν, δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε, αλλά δεν το κάνουν και τόσο γρήγορα. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τις τηλεοπτικές άδειες που αποτελούσαν τη βασική προτεραιότητά τους.

Τέλος πάντων, έστω και αργά, ο διαγωνισμός μπαίνει, οριστικά πλέον, στην τελική ευθεία. Ηδη ξεκίνησαν να μετρούν οι 45 μέρες διορία για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τους φακέλους τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να διεκδικήσουν μία από τις επτά τηλεοπτικές άδειες. Η προθεσμία λήγει στις 8 Ιανουαρίου με δικαίωμα υποβολής επιπλέον πληροφοριών, για 10 ημέρες ακόμα.

Η τιμή εκκίνησης

Σύμφωνα με το χθεσινοβραδινό ΦΕΚ, πρόκειται για την «προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου».

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο και στην προκήρυξη εξηγείται ρητώς με ποιο τρόπο θα γίνει η δημοπρασία σε περίπτωση που θα είναι πιο πολλοί (από 7) οι διεκδικητές. Θα μοιάζει αρκετά με εκείνη της προηγούμενης φοράς, σε κάθε γύρο δηλαδή θα δίνεται και από μία άδεια, αλλά θα είναι σαφώς πιο σύντομη σε διάρκεια. Τα βασικά της σημεία:

  • • Οι γύροι της κάθε φάσης εξελίσσονται σε δύο διακριτά στάδια, ήτοι: Στάδιο 1 (στάδιο αποδοχής ή μη του βήματος αύξησης του γύρου από τους συμμετέχοντες) και Στάδιο 2 (στάδιο υποβολής κλειστών/σφραγισμένων προσφορών από τους συμμετέχοντες).
  • • Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των τριάντα πέντε εκατομμυρίων (35.000.000) ευρώ για κάθε φάση της δημοπρασίας.
  • • Σε κάθε γύρο του Σταδίου 1 για όλες τις φάσεις της δημοπρασίας η τιμή αυξάνεται κατά το ποσό που ανακοινώνεται στους συμμετέχοντες από το ΕΣΡ. Η παραπάνω αύξηση αποτελεί το «βήμα αύξησης» κάθε γύρου ανά φάση της δημοπρασίας. Το βήμα αύξησης είναι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ για τον πρώτο γύρο κάθε φάσης.
  • • Για κάθε μία φάση διενεργούνται πολλαπλοί γύροι πλειοδοσίας. Κάθε συμμετέχων παραμένει ενεργός εφόσον αποδέχεται την τρέχουσα τιμή γύρου και δεν έχει αποβληθεί ή αποσυρθεί από τη δημοπρασία. Η μη αποδοχή της τρέχουσας τιμής γύρου έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ο συμμετέχων «αδρανής».
  • • Μετά την ολοκλήρωση της κάθε φάσης, δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη φάση έχουν οι συμμετέχοντες που δεν αποσύρθηκαν ή δεν αποβλήθηκαν ή δεν έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί υπερθεματιστές σε προηγούμενη φάση της δημοπρασίας.
  • • Για την υποβολή των προσφορών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών το οποίο θα διατεθεί από το ΕΣΡ.
  • • Οι επτά (7) φάσεις της δημοπρασίας θα διενεργηθούν εντός της ίδιας ημέρας, εκτός εάν συντρέξει περιστατικό ανωτέρας βίας ή υποβολή ένστασης κατά τη διάρκεια διενέργειας της δημοπρασίας. Στην περίπτωση αυτή, το ΕΣΡ θα ανακοινώσει αμελλητί στους συμμετέχοντες τη νέα ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, η οποία δεν θα απέχει περισσότερο από δύο (2) ημέρες από την αρχική.
  • • Οι φάσεις της δημοπρασίας λαμβάνουν χώρα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις 09.00 μέχρι και τις 21.00.

Σημειώνεται πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν «Ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων

ενημέρωσης». Επίσης πρέπει να αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής «τα στοιχεία ταυτότητας των μετόχων της υποψήφιας εταιρείας ή των μελών της υποψήφιας κοινοπραξίας διαδοχικώς μέχρι φυσικού προσώπου, που κατέχουν ή ελέγχουν ποσοστό άνω του 1% του μετοχικού/εταιρικού της κεφαλαίου».

Η επαναπροκήρυξη

Οι άδειες θα είναι επτά όπως είπαμε. Αν είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι θα γίνει δημοπρασία. Αν είναι λιγότεροι όμως; «Στην περίπτωση που ο αριθμός των οριστικά προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι μικρότερος από οκτώ (8), κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μιας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης των τριάντα πέντε εκατομμυρίων (35.000.000) ευρώ».

Για τις εναπομένουσες άδειες που θα παραμείνουν αδιάθετες, «το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης» μέχρι τη δημοσίευση της «επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου», μέχρι δηλαδή να βγουν οι θεματικές άδειες.

«Με τη δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό μιας ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 30 ολόκληρα χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Και καταλήγει: «Το 2018 θα ξημερώσει μια νέα μέρα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι αγωνίστηκαν σκληρά για το αντίθετο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν τίμημα, ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 400, η συνταγματική υποχρέωση για πλουραλισμό στην ενημέρωση θα προστατευθεί».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας σε Ιμάμογλου: Επίσκεψη μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο

Μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος...

Citigroup: Εκτίναξη στο 8,8% της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021 – «Βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες

Η Citi αναθεωρεί αισθητά προς τα πάνω την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο εντυπωσιακό 8,8% (από περίπου 5,3% πριν) και αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την...

Σταϊκούρας για 11η αξιολόγηση – «Kαρπός σκληρής συστηματικής δουλειάς»

Για ακόμη μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες διεθνώς συνθήκες κάνει λόγο ο...

Κομισιόν – Θετική 11η αξιολόγηση – Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Σημάδια ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία βλέπει η Κομισιόν στην έκθεση της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας, επικροτεί την πρόοδο σε σειρά μεταρρυθμίσεων,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!