Αρχική Κοινωνία Οι Τσέχοι μας έστελναν στριπτιζέζ... Εμείς τους στέλνουμε εργάτες

Οι Τσέχοι μας έστελναν στριπτιζέζ… Εμείς τους στέλνουμε εργάτες

Η ανεργία τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ – Συγκλονίζει η προσωπική ιστορία αρτοποιού που αφήνει πίσω του γυναίκα και τρία παιδιά «προκειμένου να έχουν να φάνε»

Εναν αιώνα μετά την Αμερική και μισό αιώνα μετά τη Γερμανία, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εγκαταλείπουν την πατρίδα αναζητώντας καλύτερη τύχη στην ξενιτιά. Η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση οδηγεί πάλι τους Ελληνες στη μετανάστευση.

Ενας νέος τόπος για αναζήτηση εργασίας είναι η Τσεχία, όπου χιλιάδες Ελληνες νέοι γκασταρμπάιτερ δουλεύουν στα εργοστάσια του παγωμένου Καντάν. Ο αριθμός τους  αυξάνεται συνεχώς, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν γραφεία εύρεσης εργασίας, κάθε δίμηνο αναχωρούν για την κωμόπολη της Τσεχίας τουλάχιστον 150 συμπατριώτες μας, ανάμεσά τους οικογένειες και ζευγάρια.
Το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Τσεχία και να δουλέψουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καντάν, ως ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι εργάτες, επιβεβαιώνεται και από τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Πράγα. Μιλώντας με την πρόξενο Ελισάβετ Καραλή, καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των συμπατριωτών μας στα τσέχικα εδάφη, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει έντονη κινητικότητα, κάτι που διαπιστώνεται από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από κόσμο ο οποίος ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί μόνιμα και να δουλέψει», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Καραλή και προσθέτει: «Βρίσκομαι στην Πράγα τριάμισι χρόνια και μπορώ να πω ότι τα τελευταία δύο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για μια θέση στην τσέχικη αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό».

Οι εργάτες εκπαιδεύονται στην κατασκευή αερόσακων και άλλων εξαρτημάτων και αξεσουάρ αυτοκινήτων

Ποιος θα το περίμενε… Τις παλιές καλές εποχές υπήρχε ένα και μοναδικό δρομολόγιο, και αυτό ξεκινούσε από την Τσεχία και κατέληγε στα μεγαλύτερα στριπτιζάδικα της Συγγρού, καθώς για εκεί προορίζονταν οι καλλίγραμμες τσέχικης καταγωγής γυναίκες που έβλεπαν τη χώρα μας ως γη της Επαγγελίας.

Τώρα είναι η Τσεχία που ανοίγει τα σύνορά της στους Ελληνες και στις Ελληνίδες μετανάστριες που αναγκάζονται να αφήσουν τις οικογένειές τους και να γίνουν σύγχρονοι  γκασταρμπάιτερ δουλεύοντας στα εργοστάσιά της. Και πώς να μη συμβεί αυτό όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 864.778 άνεργοι, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΟΑΕΔ για τον φετινό Νοέμβριο, ενώ στην περιφέρεια της Τσεχίας, εκεί όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η ανεργία κυμαίνεται μόλις στο 3,4%, ενώ στην ίδια την πρωτεύουσα υπάρχει σχεδόν πλήρης απασχόληση.

Μάλιστα οι εργοστασιάρχες παραπονιούνται για την έλλειψη ειδικευμένων αλλά και ανειδίκευτων εργατών και ορισμένες επιχειρήσεις φτάνουν στο σημείο να αναγκάζονται να απορρίψουν αναθέσεις έργων επειδή δεν έχουν επαρκές προσωπικό.

Πολλές είναι πλέον οι προσωπικές ιστορίες συμπατριωτών μας που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω την πατρίδα και τις οικογένειές τους για να μεταναστεύσουν στο παγωμένο Καντάν, εκεί όπου βρίσκονται μαζεμένες μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Audi, η Rolls Royce, η Toyota και η BMW. Οι περισσότεροι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες και τοποθετούνται σε διάφορα πόστα κυρίως στην κατασκευή των αερόσακων.

Αφήνει πίσω του γυναίκα και τρία παιδιά


Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το φάντασμα της ανεργίας χτύπησαν την πόρτα του 38χρονου Νίκου Βαρυθυμιάδη, πατέρα τριών παιδιών. Στην αναζήτηση εργασίας, ούτε εκείνος αλλά ούτε η σύζυγός κατάφεραν να βρουν ανοιχτές πόρτες. Σήμερα ο πρώην αρτοποιός από το Λαύριο ετοιμάζει τα χαρτιά του για να φύγει μετανάστης στην Τσεχία.

Βρήκε μια αγγελία στο Διαδίκτυο όπου ζητείται ανειδίκευτο προσωπικό για εργασία σε παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες με τους μισθούς να κυμαίνονται από 800 έως 1.200 ευρώ, ενώ παρέχεται και δωρεάν διαμονή. Αν και υπήρξε ιδιοκτήτης δύο αρτοποιείων, αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στα μαγαζιά του, αφενός διότι ο ανταγωνισμός είχε φτάσει στα ύψη (ήδη λειτουργούν στην περιοχή πέντε αρτοποιεία και δεκαπέντε πρατήρια άρτου), αφετέρου διότι τα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων ήταν περισσότερα από τα έσοδά τους.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς καμία προοπτική παρά τις γνωριμίες που διέθετε. Οποια πόρτα κι αν χτύπησε, τη βρήκε κλειστή. Δούλεψε μέχρι και σε εργοστάσιο ειδών τεντοποιίας με πενιχρό μισθό, όμως έπεσε θύμα του ιδιοκτήτη που απέλυε το προσωπικό του κάθε οκτώ μήνες για να μην αποκτούν οι εργαζόμενοι δικαιώματα.
Τότε αναγκάστηκε να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο εντόπισε έναν ακόμη συμπατριώτη μας ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα περίπου στο Καντάν.

Ο 24χρονος συμπατριώτης του δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνθήκες που αντίκρισε φτάνοντας σε αυτό το προάστιο που απέχει περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από την Πράγα. Του εξήγησε ότι ο μισθός μπορεί να φτάσει έως και τα 1.300 ευρώ τον μήνα μαζί με τις υπερωρίες και, το σημαντικότερο, να αποταμιεύει μεγάλο μέρος του καθώς τα έξοδα είναι λίγα.

Από τη στιγμή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέχουν δωρεάν στέγη σε ξενώνες-διαμερίσματα και τα εστιατόριά τους προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, για παράδειγμα μια μερίδα φαγητό κοστίζει 0,80 ευρώ, ενώ παρέχεται και η αγορά τροφίμων με έκπτωση 50% μέσω κουπονιών που χορηγεί η εταιρεία, το πακέτο γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό για τους Ελληνες ανέργους  που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στη χώρα μας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνος ανέφερε στον κ.Βαρυθυμιάδη ότι στο Καντάν έχουν πάει μέχρι και  ολόκληρες οικογένειες Ελλήνων, αν και λίγες είναι τελικά αυτές που άντεξαν. Όχι τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, καθότι τον χειμώνα χιονίζει ασταμάτητα και επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, αλλά επειδή η τσέχικη νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε οτιδήποτε αφορά τα ανήλικα παιδιά.«Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να μένουν τα ανήλικα παιδιά μόνα τους στο σπίτι χωρίς την παρουσία γονέα, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να επιστρέφουν στην Ελλάδα αφού δεν είχαν άλλη λύση και να μείνει πίσω μόνο ο πατέρας», εξήγησε ο 24χρονος εργάτης.

Αυτές τις ημέρες ο κ. Βαρυθυμιάδης εκπαιδεύεται στα γραφεία της εταιρείας εύρεσης εργασίας στο Περιστέρι, στην οποία απευθύνθηκε για δουλειά στο Καντάν.

«Πρόκειται για μια διαδικασία 15 ημερών που έχει να κάνει με εκπαίδευση στην κατασκευή αερόσακων», αναφέρει και προσθέτει: «Φτάνοντας στον Καντάν, όπως μου είπαν, θα περάσω από κάποια τεστ και εκεί θα μου δώσουν ειδικότητα. Μάλιστα έμαθα ότι κάποιοι άλλοι συμπατριώτες μας που πήγαν στο Καντάν και πέρασαν τα τεστ τούς έστειλαν σε εργοστάσια ρομποτικής στη Γερμανία με καλύτερους μισθούς επειδή διαπίστωσαν ότι είχαν ικανότητες. Μακάρι να φανώ τυχερός και να συμβεί και σε μένα αυτό».

Όσο για το πώς αισθάνεται που αφήνει τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, η απάντηση που δίνει ο 38χρονος αρτοποιός είναι αφοπλιστική: «Με στεναχωρεί που φεύγω, αλλά τι να κάνω. Να μείνω εδώ και να κλαίμε τη μοίρα μας ή να τους να βλέπω για 10 μέρες ανά τρεις μήνες και να ’χουν όμως να φάνε;».

Οι Ελληνες μετανάστες ξεκινούν με το πούλμαν για το Καντάν, ένα ταξίδι 26 ωρών!

Κάθε δίμηνο αναχωρούν 150 Ελληνες


Στο γραφείο εύρεσης εργασίας με την επωνυμία Zoilife, η υπάλληλος Βερόνικα Κοντράτοβιτς, Ελληνίδα με καταγωγή από την Τσεχία, ισχυρίζεται ότι τα τηλέφωνα δεν έχουν πάψει να χτυπάνε από την ημέρα που αναρτήθηκε η αγγελία στα social media.

«Λαμβάνουμε περίπου 20 τηλεφωνήματα σε καθημερινή βάση από κόσμο που ενδιαφέρεται να δουλέψει στα εργοστάσια του Καντάν. Υπολογίζουμε ότι περίπου 150 Ελληνες φεύγουν ανά δίμηνο για Τσεχία και αναμένουμε ο αριθμός τους να αυξηθεί διότι οι συνθήκες εργασίας είναι ικανοποιητικές, όπως και οι αποδοχές».

Η αγγελία ζητά Ελληνες εργάτες για αυτοκινητοβιομηχανίες στην Τσεχία με μισθούς από 800 έως 1.200 ευρώ

Μάλιστα στην ιστοσελίδα της εταιρείας έχει αναρτηθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από άλλους συμπατριώτες μας που βρίσκονται ήδη σε τσέχικο έδαφος, αλλά και από το οδικό ταξίδι των 26 ωρών που πρέπει να κάνουν οι νεοπροσληφθέντες για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Ορισμένοι, δε, όπως ο Βασίλης Νταουντόπουλος από τα Γιαννιτσά, που εργάζεται και αυτός σε αυτοκινητοβιομηχανία του Καντάν συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη δουλειά, έχοντας ταξιδέψει σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος της Τσεχίας. Αν κρίνουμε από τις τελευταίες φωτογραφίες που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook, ο χειμώνας στο Καντάν μπορεί να είναι βαρύς, ωστόσο όσοι συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε αυτό το παγωμένο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης θα βρουν αξιοπρεπείς συνθήκες για να επιβιώσουν.

Ελληνίδες και  Ελληνες εργάτες στα εργοστάσια της Τσεχίας δουλεύουν
οκτάωρο και φιλοξενούνται δωρεάν σε ξενώνες των εταιρειών

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δημοσκόπηση Metron Analysis – Κυριαρχία ΝΔ, αλλά με προβλήματα – Αδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη άνοδος ΚΙΝΑΛ

Επιβεβαιώνει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, αυτού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, δείχνει ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος και προκαλεί ανησυχία στον δικομματισμό και συναγερμό στα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αλλά και ο φόβος των πολι

Μητσοτάκης σε διπλωμάτες: Η εποχή της εσωστρέφειας και της μιζέριας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί – Διπλό μήνυμα στην Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, συνομίλησε μαζί τους και άκουσε την οπτική...

Νέες προκλήσεις και απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου – «Στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις»

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας πως όποιος παίζει με αυτά τα θέματα, μπορεί να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος πληροφορίες από τουρκικά μέσα, ότι έδωσε άδεια προκειμένου να λειτουργήσει γραφείο των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται

ΟΑΕΔ: Στα 1.109.366 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο

Σε 1.109.366 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι 1.091.618 ατόμων τον Νοέμβριο του 2021 (ποσοστιαία μεταβολή +1,63%) και έναντι 1.181.296 ατόμων τον Δεκέμβριο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -6,09%), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Από αυτά 579.400 (ποσοστό 52,67%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 520.699 (ποσοστό 47,33%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 400.

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!