Αρχική Κόσμος Οι Τούρκοι μπλοκάρουν την Exxon στην Κύπρο με νέα Navtex

Οι Τούρκοι μπλοκάρουν την Exxon στην Κύπρο με νέα Navtex

Νέα τουρκική προκλητικά στημ ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ως «παράνομη δραστηριότητα» χαρακτηρίζει η Τουρκία τις έρευνες στις οποίες προχωρά τις επόμενες μέρες η ExxonMobil στο τεμάχιο 10, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση όλων των μορφών Navtex στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, είναι φανερά ενοχλημένη από το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης για έκδοση Navtex στην περιοχή, εξέδωσε στις 10.00 πριν το μεσημέρι χθες τρεις παράνομες «Navtex» με τη μορφή «αντι-Navtex» σε σχέση με δύο από τις Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο 48ωρο. Αυτή για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 και αυτή για τις επιστημονικές έρευνες από το γερμανικό MARIA S. MERIAN.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το δημοσίευμα στρέφονται κατά των Navtex 109/18 που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10, όπου αναφέρεται ότι «εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή», όπως και κατά της Navtex 110/18, που εκδόθηκε μετά από αίτηση του διαχειριστών του γερμανικής κρατικής ιδιοκτησίας του ακαδημαϊκού ωκεανογραφικού πλοίου MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, εξέδωσε «γενική» anti-navtex, στην οποία αναφέρει ότι δήθεν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης είναι «μη εξουσιοδοτημένος σταθμός», οπότε οι ανακοινώσεις του είναι «άκυρες».

Απονενοημένη ενέργεια

Χθες το απόγευμα, σαφώς εκτεθειμένοι από την αποτυχημένη τους προσπάθεια του Σαββάτου να προλάβουν να καλύψουν με Navtex τις επιστημονικές έρευνες του γερμανικού πλοίου, προχώρησαν σε μια προφανώς ακόμα πιο απονενοημένη ενέργεια: Οι τουρκικές Αρχές εεξέδωσαν ακόμα μία παράνομη Navtex, επικαλούμενες επιστημονικές έρευνες του γερμανικού ωκεανογραφικού πλοίου MARIA S. MERIAN, «δεσμεύοντας» ζώνη νότια της Κύπρου, που είναι μάλιστα διαφορετική από αυτήν που ζήτησαν για τις έρευνές τους οι ιθύνοντες του πλοίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει πλέον φανερά ότι στόχος των τουρκικών Navtex δεν είναι η ασφάλεια της ναυτιλίας, αλλά οι προκλήσεις για αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας εις βάρος της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Τουρκία έσπευσε να εκδόσει «Navtex» για το ίδιο πλοίο σε περιοχή από τα νότια της Κύπρου μέχρι τα δυτικά της Κρήτης. Δηλαδή, ακόμα και αν είχαν βάση οι τουρκικές «Navtex», θα σήμαινε ότι το ίδιο πλοίο, την ίδια χρονική περίοδο, θα βρισκόταν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές…

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι προσπάθησαν να αμφισβήσουν τη νομιμότητα της Navtex (106/18) που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας κοντά στο τεμάχιο 3. Στο παρελθόν είχαν εκδώσει «αντι-navtex» και για ρωσικές ασκήσεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ρωσικές Αρχές από του να απευθύνονται στις κυπριακές, αναγνωρίζοντας τη διεθνή νομιμότητα που καθορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο αυτή τη φορά, αν και αμφισβητούν γενικά την αρμοδιότητα της Κύπρου αλλά και ειδικά τις Navtex για έρευνες στο τεμάχιο 10 και αυτή σε σχέση με το γερμανικό ωκεανογραφικό, έκαναν σαν να μην είδαν τη Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις.

Να σημειωθρί οτι το γερμανικό το πλοίο, για πέμπτη μέρα, έχει δέσει στο λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης, σε πλήρη συνεννόηση και προγραμματισμό με τις ελληνικές Αρχές, για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας: Ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ η ΝΔ – Προανήγγειλε σχέδιο «αντιΠισσαρίδη»

«Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει από την Aegean μετοχές και όχι warrants

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων...

Ολη η έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία – «Κλειδί» η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας

Ορίζοντα 10ετίας έχει το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη. Σύμφωνα με την τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητακαι φέρει...

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: «Εβδομάδα Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2020»

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την«Εβδομάδα Κοινωνικής Υπευθυνότητας» (από 9/11έως και 13/11), με ενέργειεςσε συνανθρώπους μας και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διαχρονικά, και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!