Η φωτογραφία είναι αληθινή, από την φυλακή όπου κρέμασαν οι Εγγλέζοι αρκετά παλικάρια της ΕΟΚΑ
Στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, υπάρχει η προτομή του ήρωα Ευαγόρα Παλικαρίδη.
Σαν σήμερα, 60 χρόνια πριν, 14 Μαρτίου 1957, ο 18χρονος μαθητής (και ποιητής) Ευαγόρας Παλληκαρίδης, μαθητής της Γ’ Λυκείου, μέλος της ΕΟΚΑ, απαγχονιζόταν από τους “πολιτισμένους” Εγγλέζους (τον κρέμασαν δηλαδή).
Προηγουμένως, η Βασίλισσα Ελισάβετ (είναι η ίδια που ζει και βασιλεύει και σήμερα στην Αγγλία), ΑΡΝΗΘΗΚΕ να δώσει χάρη όταν μητέρες Κυπρίων αγωνιστών την επισκεπτόταν και την παρακαλούσαν να δώσει χάρη για να μην κρεμαστούν οι γιοί τους.
Σήμερα, Επέτειος του ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ του ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΔΗ
ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ σε γονείς, μέλη της “Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου”, να καταθέσουν στεφάνι στην προτομή του ΗΡΩΑ.
Τα ελληνόπουλα του Ωραιοκάστρου ΔΕΝ επιτρέπεται να μαθαίνουν Ελληνική ιστορία.
Το στεφάνι κατατέθηκε αναγκαστικά στην είσοδο του σχολείου.
“Ελλαδιστάν 2017”.
Δείτε το κατάντημα:
η είδηση και η φωτογραφία από το facebook της “Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου”
Κύριε Διευθυντά,
ήρθε η ώρα να μάθετε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:
 Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν.
Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».
Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία.
Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει:
«Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.»

Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.

φωτογραφία από τα φυλακισμένα μνήματα. Οι Εγγλέζοι, ακόμη και μετά τον απαγχονισμό των Ελλήνων της Κύπρου, νεαρών μελών της ΕΟΚΑ, αρνούνταν να δώσουν τα άψυχα σώματα τους στους δικούς τους για ενταφιασμό, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Τα έθαβαν ΜΕΣΑ στην φυλακή. 
“ΗΡΩΩΝ ΓΗ” Στίχοι: Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Καταλάβατε τώρα σε ποιον αρνηθήκατε να κατατεθεί στεφάνι κύριε Διευθυντά του 1ου δημοτικού Ωραιοκάστρου;

 
Μήπως εκτός από τις εικόνες του Χριστού μας, σας πειράζουν και οι προτομές; 
Μήπως να αφαιρέσουμε και τις εικόνες των ηρώων του 1821 από τις τάξεις σας;
Ή μήπως τις έχετε αφαιρέσει ήδη όπως έχει γίνει σε πολλά σχολεία;
Είναι δημοκρατικό μια μειοψηφία που έχει καταλάβει θέσεις εξουσίας 
να δρα αντίθετα με την θέληση του ελληνικού λαού;
 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ να τιμούμε τους ΗΡΩΕΣ του ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ;;;
 
Ομάδα Εκπαιδευτικών “Ο Παιδαγωγός”