Αρχική Οικονομία Οι ξένοι αναλυτές «καλοβλέπουν» την έξοδο από το μνημόνιο και προτείνουν επενδύσεις!

Οι ξένοι αναλυτές «καλοβλέπουν» την έξοδο από το μνημόνιο και προτείνουν επενδύσεις!

Θετικά μηνύματα στέλνουν οι αναλυτές των ξένων πολυεθνικών τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης, για το τέλος του προγράμματος και την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας! Η μείωση στο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και η απεξάρτηση από τον ELA, είναι οι κυριότερες εξελίξεις που ξεκλειδώνουν την πόρτα εξόδου από το μνημόνιο.

Προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση φτηνού δανεισμού από τις αγορές, ώστε να η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Εδώ, οι αναλυτές του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, τονίζουν τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η μείωση του κόστους δανεισμού ενόψει της επικείμενης εξόδου στις αγορές νωρίς τον Φεβρουάριο, κάνοντας αναφορά σε μία πολύ θετική εξέλιξη, που έρχεται από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τον ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός,  ανακοίνωσε ότι σε το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,13%. Σε δημοπρασία που είχε γίνει στις 3 Ιανουαρίου το επιτόκιο ήταν 1,65%. Αυτή η βελτίωση, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στις αγορές, αλλά και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του ξένου μέσου, η Ελλάδα επιδιώκει να επανέλθει πλήρως στις αγορές ομολόγων φέτος, καθώς τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Η κυβέρνηση αναμένεται να δοκιμάσει τις διαθέσεις των αγορών με την έκδοση επταετούς ομολόγου, ίσως εντός της επόμενης εβδομάδας.

5 συμβούλους προσέλαβε το Δημόσιο για το επταετές ομόλογο

Πέντε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι για την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δις ευρώ που αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters, εντολή για την συναλλαγή πήραν οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και η Nomura.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές από τη νέα έκδοση, ειδικά μετά τη σημαντική βελτίωση που κατάγραψε το spread του 10ετούς ομολόγου στις 304 μονάδες βάσης από το γερμανικό.  Η απόδοση του έπεσε στο 3,7% και του γερμανικού στο 0,72%. Την ίδια ώρα, το 2ετές έχει μειωθεί στο 1,34% και το 5ετές στο 2,8%.

Τα 3 δις που αναμένεται να αντλήσει η κυβέρνηση από την έκδοση αναμένεται να μπουν  στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα εξασφαλίσει την κάλυψή των αναγκών χρηματοδότησης για την μετά μνημόνιο εποχή. Στο «μαξιλάρι» θα διοχετευθούν μέρος από τα αδιάθετα χρήματα του δανείου των 86 δις ευρώ, όπως και τα χρήματα από τις άλλες δύο εκδόσεις που σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Ένα 5ετές ομόλογο μετά την δ’ αξιολόγηση και ένα 10ετές μάλλον μετά τον Ιούνιο.

JP Morgan: Έτσι θα βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο

Σε νέα ανάλυσή της για την Ελλάδα, η JP Morgan εστιάζει στα σημεία «κλειδιά» που θα κρίνουν τη μορφή που θα έχει η ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές,  η τρίτη αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο κίνδυνος ενός τέταρτου προγράμματος έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά μια καθαρή έξοδος δεν φαίνεται εφικτή, η ενισχυμένη εποπτεία και προϋποθέσεις ενδέχεται να είναι μέρος της εγχώριας κατάστασης στη μετά προγραμμάτων εποχή και τέλος, οι αναλυτές, βλέπουν θετικό μέλλον για τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα η πρόσφατη επιθετική πτώση στα spreads ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των ελληνικών κινδύνων, της αυξημένης πιθανότητας εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης και της μεγαλύτερης διάθεσης των επενδυτών για αποδόσεις. Στα σημερινά επίπεδα, η ελληνική αγορά ομολόγων ήδη τιμολογεί την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης με μεγάλη πιθανότητα.

Οι αναλυτές, θυμίζουν τα επίπεδα των ομολόγων της Πορτογαλίας όταν η χώρα έβγαινε από το πρόγραμμα. Τότε το spread του 10ετούς τους με το γερμανικό ήταν στις 250 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, της JP, το πιο πιθανό σενάριο, προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς θεωρείται πιθανότερο η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Εάν το βασικό σενάριο γίνει πραγματικότητα, βλέπει δυνατότητα περαιτέρω σύσφιξης του spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων Ελλάδας και Γερμανίας από τα τρέχοντα επίπεδα στις 300 μονάδες βάσης περίπου. Η JP Morgan πλέον τοποθετεί την πιθανότητα για ένα τέταρτο πρόγραμμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω του 5%. Κατά την άποψή τους, ο ρόλος του ΔΝΤ θα γίνει ολοένα και μικρότερος, όσο το τέλος του προγράμματος πλησιάζει.

Το ημερολόγιο της εξόδου από το μνημόνιο

Φεβρουάριος: Τέλος γ’ αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης 5,7 δις ευρώ.

Μάρτιος – Ιούλιος: Συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και εκταμίευση υποδόσης 1 δις ευρώ. Έκδοση νέων ομολόγων,ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών τον Μάιο, ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούλιο και ορισμός της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.

Ιούλιος – Αύγουστος: Πιθανή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, με πιθανή ύπαρξη μηχανισμού που θα συνδέει τον σχεδιασμό αποπληρωμής με την πορεία του ΑΕΠ.

18 Αυγούστου: Επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης με πιστωτική προληπτική γραμμή.

Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Πιθανές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στα πλαίσια του QE.

Για την Ελλάδα, οι αναλυτές της JP, θεωρούν ότι απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα εποπτείας από αυτά που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όταν αποχώρησαν από τα αντίστοιχα προγράμματα.

Για την καθαρή έξοδο επισημαίνεται ότι πρέπει να στηρίζεται σε ένα πιο σημαντικό πακέτο μέτρων ανακούφισης στο χρέος, το οποίο με τη σειρά του θα επέτρεπε πιο ευνοϊκές συνθήκες αναχρηματοδότησης από την αγορά.

Επίσης, θεωρούν ότι μια καθαρή έξοδος χωρίς πιστωτική γραμμή όχι μόνο θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα μη επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ,  αλλά ακόμα περισσότερο, θα υποχρέωνε τις ελληνικές τράπεζες να καταφύγουν εκ νέου στον ELA, στοιχείο που θα αποτελέσει πρόκληση για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, η επενδυτική τράπεζα, συμπεραίνει ότι η ενισχυμένη επιτήρηση θα αποτελεί μέρος οποιουδήποτε μεταγενέστερου προγράμματος. Παρά τη σαφή βελτίωση σε βραχυπρόθεσμους δείκτες, η ελληνική οικονομία παραμένει πολύ ευάλωτη σε σοκ εμπιστοσύνης. Αναμένει συνεπώς οι Ευρωπαίοι εταίροι να διατηρήσουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της φορολογικής και της μεταρρυθμιστικής πορείας τουλάχιστον μέχρι το 2023, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης είναι διαχειρίσιμες έως τότε, αλλά και μετά το 2023, αν έχει συμφωνηθεί κάποια ελάφρυνση του χρέους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 697 οι διασωληνωμένοι

Σε 5.157 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 697 ασθενείς. Για πολλοστή φορά η Αττική καταγράφει τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων, ενώ σήμερα η Θεσσαλονίκη επέστρεψε… σε τριψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «δίνει» 1.537 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 818. Όσον αφορά στην κατανομή

Πάπας από το Προεδρικό Μέγαρο: Χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη λίγο μετά τις 12:00  ο Προκαθήμενος της Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΚατερίνα Σακελλαροπούλου. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προσφωνήσεις του Πάπα και της Προέδρου της ΔημοκρατίαςΚατερίνας Σακελλαροπούλου. «Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχε

Washington Post: Η Μόσχα προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με 175.000 στρατιώτες

Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με την συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών ήδη το ερχόμενο έτος, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η...

Η παραλλαγή Όμικρον έχει “κλέψει” γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα

Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς κα

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!