Αρχική Uncategorized Οι νέοι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στο δημόσιο!

Οι νέοι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στο δημόσιο!

Εντυπωσιακά ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία

 

Παρά την αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα  προτιμούν σε συντριπτικά ποσοστά (48,5%) να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση –  Μόλις το 14% επιθυμεί μια θέση στο Δημόσιο!

Οι Έλληνες έφηβοι, είναι πρώτοι σε επιχειρηματικότητα, ανάμεσα στους συνομηλίκους τους από 6 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας “Young Business Talents Report 2016” που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι μισοί νέοι στην Ελλάδα (48,5%), επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ μόλις το 14% επιθυμεί μια θέση στο Δημόσιο! Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές η ιδέα του δημόσιου υπάλληλου δεν ενθουσιάζει τους εφήβους της Ελλάδας σε αντίθεση με τους νέους της Ισπανίας και της Ιταλίας. Μόνο το 14% των νέων στην Ελλάδα θέλουν να εργαστούν στον δημόσιο τομέα σε αντίθεση με τους Ισπανούς που το προτιμούν σε ποσοστό 25,8% και τους Ιταλούς σε ποσοστό 24,5%.

Προτιμούν την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση

Η μεγάλη πλειοψηφία (48,1%)  των νέων Ελλήνων, μαθητών σε  λυκειακές / προ-πανεπιστημιακές  σπουδές,  θεωρούν ότι η καλύτερη επιλογή για τη μελλοντική  τους σταδιοδρομία είναι η ίδρυση  της δικής τους εταιρείας ή το ελεύθερο επάγγελμα, σε σύγκριση με μία υπαλληλική σχέση.  Αυτή η τάση συνιστά σημαντική αύξηση 13.2% έναντι των στοιχείων της αντίστοιχης περσινής έρευνας που έδειξε ότι το 42,50% επέλεξε  την επιχειρηματικότητα.

Από τους υπόλοιπους, το 37,5% των μαθητών θα ήθελαν να εργασθούν για μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα στο άμεσο μέλλον, λιγότεροι  από το 2016 όταν 42,2% είχαν επιλέξει αυτή την πορεία. Μόνο το  14,4% θα προτιμούσαν την απασχόληση σε θέση δημοσίου υπαλλήλου, επίσης λιγότεροι σε σχέση με πέρσι (15,3%).

Το 72,94% των μαθητών, έχουν αποφασίσει σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Οι νεαροί μαθητές ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τι επαγγελματική δραστηριότητα θα ήθελαν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Από αυτούς το 72,9% γνώριζαν ακριβώς τι θα θέλουν να κάνουν ενώ το 27,1% δεν έχουν αποφασίσει. Οι κοπέλες μάλιστα είναι λίγο περισσότερο αποφασισμένες (74,5%) σε σχέση με τα αγόρια (70,7%).

Στην ερώτηση εάν είχαν αποφασίσει ακόμα τι θέλουν να σπουδάσουν, το 72,7% είχαν ξεκάθαρη άποψη ενώ οι υπόλοιποι όχι ακόμα. Οι κατευθύνσεις με την μεγαλύτερη προτίμηση είναι η Ιατρική, τα Οικονομικά & Διοίκηση, οι Νομικές και οι Τεχνικές σπουδές.

Λιγότερο πρόθυμοι να γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι οι Έλληνες έφηβοι.

Με 14,4% οι νέοι στην Ελλάδα έχουν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό επιθυμίας  να είναι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την Πορτογαλία με 8,57%. Σε σύγκριση με 24,5% των νέων Ιταλών και 25,8%, των νέων Ισπανών και μαθητών λυκείων / προ-πανεπιστημιακού επιπέδου που έχουν την υψηλότερη προθυμία να εργασθούν σε θέσεις του δημοσίου.

Οι κοπέλες εμφανίζονται λίγο περισσότερο ‘συντηρητικές’ καθώς το 47,8% επιθυμεί να αυτο-απασχοληθεί και το 15,5% να εργασθεί σε θέση δημοσίου υπαλλήλου, σε σχέση με τα αγόρια που προτιμούν την επιχειρηματικότητα κατά 48,5% ενώ μόνο το 13,2% σκέφτεται να εργασθεί στο δημόσιο.  Η προοπτική των ιδιωτικών εταιρειών είναι ελκυστική για το 36,7% των κοριτσιών έναντι 38,4% των αγοριών.

Η γεωγραφική περιοχή, επηρεάζει την τάση για επιχειρηματικότητα

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την επιχειρηματικότητα είναι σημαντικά διαφορετικό  ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές. Η ζώνη με την υψηλότερη προδιάθεση να δημιουργήσουν οι νέοι εταιρεία ή να αυτοαπασχοληθούν είναι όλα τα νησιά: Κρήτης- Ιονίων νήσων – Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (56,40%). Ακολουθούν η Ήπειρος & Θεσσαλία (50%) και η Αττική (48,63%). Οι περιοχές όπου οι νέοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να αυτοπασχοληθούν είναι οι Κεντρική & Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος (46,07%) και η Μακεδονία (46,12%)

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα “Young Business Talents Report 2016” είναι μια ετήσια κοινωνική έρευνα  η οποία μελετά τις τάσεις των νέων Ελλήνων καθώς και άλλα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 4 χώρες της Νοτίου Ευρώπης, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, καθώς και το Μεξικό, ανάμεσα σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα – από την Ελλάδα συμμετείχαν 2.466  μαθητές Λυκείου – που παίρνουν μέρος στο μαθητικό Πρόγραμμα με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, Young Business Talents 2016-17, μέσω ενός δομημένου ερωτηματολογίου 10 ερωτήσεων. Η Έρευνα υποστηρίζεται από το Ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

 

Πηγή: http://www.protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χαρδαλιάς – 40 ενεργά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – Επικίνδυνη φωτιά σε τρία μέτωπα στη Βαρυμπόμπη

Έκτακτη ενημέρωση για την τεράστια πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και τις υπόλοιπές φωτιές που κατακαίνε σήμερα την...

Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Alpha και Νexi SpA

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank Α.Ε. ("Alpha Bank") και η Νexi S.p.A. ("Nexi") ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή...

Ο Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. Εκεί, ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη...

Moody’s: Credit positive τα stress test – H Alpha Bank με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες και η Moody’s σε σημερινή της έκθεση. Συγκεκριμένα για την Alpha Bank οι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!