Αρχική Uncategorized Οι Θεσμοί θέλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις

Οι Θεσμοί θέλουν λουκέτα στις επιχειρήσεις

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την γ’ αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και έχουν εμφανιστεί τα πρώτα «σύννεφα» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το πρόβλημα του εξωδικαστικού μηχανισμού και της λειτουργίας του, για όσους έχουν χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 20.000 έως 50.000 ευρώ, μπαίνει στην πρώτη γραμμή της κόντρας. Πρόκειται για μία διαφωνία σε όλα τα επίπεδα, που επηρεάζει περίπου 700.000 οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα χρέους που φτάνουν συνολικά περίπου 5 δισ. ευρώ, μόνο προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Βάσει εισοδήματος

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, με μία πρόταση που στηριζόταν στη λογική της απλοποίησης της διαδικασίας. Βασικό πεδίο της πρότασης είναι να μπει ανώτατο όριο στη διαδικασία απομείωσης της οφειλής και αυτό να είναι το 20% του ετήσιου εισοδήματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει εισόδημα 10.000 ευρώ φέτος, θα καταβάλλει έως 2.000 ευρώ, όχι περισσότερο, για τη μείωση της οφειλής του. Εάν του χρόνου έχει 5.000 ευρώ εισόδημα, τότε το ποσό που θα καταβάλλει δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμήθηκε ότι το κίνητρο για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι μεγάλο και οι χιλιάδες οφειλέτες, στην πλειονότητά τους ελεύθεροι επαγγελματίες, θα διατηρήσουν μία σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια για να στηρίξουν περαιτέρω την επιχείρησή τους.

Έτσι, θα επιτευχθεί και η σταδιακή μείωση της οφειλής και η αύξηση των εσόδων προς τον ΕΦΚΑ, αλλά και η διατήρηση του ελεύθερου επαγγελματία σε «βιώσιμη» κατάσταση.

 

Έντονη επιφυλακτικότητα

Αυτή ακριβώς η έννοια της «βιωσιμότητας» αποτελεί, όμως, και το κύριο πεδίο διαφωνίας με τους Θεσμούς. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εκφράστηκε επιφυλακτικότητα έως και αρνητισμός για να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση. Δεν υπήρξε αντιπρόταση, αλλά μόνο δέσμευση ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο πλευρών. Όμως, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος δείκτης που θα ορίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ή καλύτερα του ελεύθερου επαγγελματία που έχει δημιουργήσει χρέος 20.000-50.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Κομβική σημασία

Η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος δείκτης χωρίς πρώτα μία επιχείρηση να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Όμως, τα τεχνικά κλιμάκια άφησαν να διαφανεί πως σε έναν τέτοιο δείκτη θα έπρεπε να συνυπολογιστεί τυχόν και η ακίνητη περιουσία των οφειλετών. Πρόκειται για κομβικής σημασίας διαφωνία, αφού η πλευρά του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μειωθούν σημαντικά οι οφειλέτες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να εκτιμήσει ένας δείκτης εάν είναι βιώσιμη ή όχι η εργασία που παρέχει κάποιος αυτοαπασχολούμενος (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) και ότι έτσι η διαδικασία θα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

 

Στην αναμονή

Το βέβαιο είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας γίνονται καθημερινά αποδέκτες σωρείας τηλεφωνημάτων από οφειλέτες, που περιμένουν να διαπιστώσουν εάν θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση που έχει, ήδη, ξεκινήσει. Το γεγονός ότι η διαδικασία καθυστερεί και άλλο, προφανώς αποτελεί αντικίνητρο στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, σε μία περίοδο, μάλιστα, που τα έχει απόλυτη ανάγκη.

ΕΦΚΑ

Κίνδυνος να εξανεμιστεί το πλεόνασμα των 400 εκατ. ευρώ

 

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσει στον ΕΦΚΑ η διαδικασία συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Μία διαδικασία που θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, με μικρότερο εισόδημα το 2016, από το 2015, να γλιτώσουν να καταβάλλουν εισφορές μέχρι τέλους της χρονιάς ή ακόμη καλύτερα, να λάβουν έως και επιστροφή.

Η διαδικασία αυτή είναι προφανές ότι θα περιορίσει σημαντικά τα συνολικά μηνιαία έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Το νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης θα μπορούσε να βρει σημαντική στήριξη σε τυχόν έσοδα που θα προέκυπταν από ένταξη οφειλετών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όσο, όμως, οι Θεσμοί δεν συμφωνούν με τους όρους που θέτει η ελληνική πλευρά, αύξηση στα έσοδά του ΕΦΚΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Έτσι, είναι πιθανό το πλεόνασμα των 400 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιτεύχθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου από τον ΕΦΚΑ, να εξανεμιστεί πολύ γρήγορα…

ΠΗΓΗ: fm voice

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας: Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, τότε η δημοκρατία τραυματίζεται

Την «βαθύτατη ανησυχία του για τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών», εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την δολοφονία του δημοσιογράφου...

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ – Η ΕΛ.ΑΣ θα βρει τους ενόχους

Τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με...

Φ. Γεννηματά: Σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού η υπόθεση της AMK στην Πειραιώς

Τη διαφωνία της στον τρόπο που αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο...

Χρ. Σταϊκούρας: Η μετά-κορονοϊό εποχή θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις

  Η άρση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει όταν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν, αλλά και λυθούν τα ζητήματα με τις...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!