Αρχική Απόψεις Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και ο παράγων «παγκοσμιοποίηση»

Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και ο παράγων «παγκοσμιοποίηση»

Του Παναγιώτη Παστουσέα*

Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις που ξεκίνησαν με την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, αρχίζουν πια να παίρνουν μορφή και σχήμα. Ένας κόσμος που έζησε από το τέλος του Β΄ ΠΠ μέχρι το 1990 μέσα σε καθορισμένα πλαίσια, οριοθετημένα από τις συμφωνίες των νικητών που υπαγόρευσε η ισορροπία ισχύος μεταξύ Ανατολής – Δύσης, ξαφνικά βρέθηκε σε μια νέα κατάσταση χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλλε η συμμετοχή κάθε χώρας σε κάποιο από τα στρατόπεδα με επικεφαλής τις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Για τα επόμενα 30 χρόνια οι Δυτικοί και οι πρώην Ανατολικοί, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, πέρασαν από διάφορες φάσεις αναζήτησης για την θέση και τον ρόλο τους στο Διεθνές σύστημα.

Η «παγκοσμιοποίηση» είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, αυτής της περιόδου, που εκπορεύθηκε από τις ΗΠΑ και η οποία άρχισε να καλπάζει μετά την πτώση του τοίχους μέχρι το 2008, όπου τότε γύρισε μπούμερανγκ από εκεί που ξεκίνησε. Κύριοι εκπρόσωποι της ήταν, το σύστημα Κλίντον και στην συνέχεια Ομπάμα.

Η παγκοσμιοποίηση και αποβιομηχανοποίηση μετά την κρίση του 2008 εκτός των επιπτώσεων στις οικονομίες των χωρών, κυρίως της Δύσης, είχε συνέπειες και στις πολιτικές και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις παγκοσμίως καθώς και την άνοδο των οπαδών της «αντι-παγκοσμιοποίησης» και την εκλογή Τραμπ.

Η κρίση της παγκοσμιοποίησης είναι γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα κυρίως στις δυτικές κοινωνίες ενώ ευνόησε κάποιες άλλες όπως η Κίνα αλλά και την Γερμανία και την Τουρκία η οποία για αρκετά χρόνια ήταν η «Κίνα της Μεσογείου» Οι χώρες αυτές εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική τους άνθηση λόγω της παγκοσμιοποίησης και τώρα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να εξαργυρώσουν την ισχύ που απέκτησαν.

Η Γερμανία έχει αλώσει την ΕΕ και την έχει μετατρέψει σε ένα γραφειοκρατικό εργαλείο για την προώθηση των Γερμανικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαία η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πως θα μπορούσε άλλωστε η χώρα που πήρε στη πλάτη της την Ευρώπη σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους να ανεχθεί την 3η γερμανική προσπάθεια ηγεμονίας στην Ευρώπη Η δε Τουρκία θεωρεί ότι απέκτησε τέτοια ισχύ που της δίνει την δυνατότητα να αναβιώσει την αίγλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να διεκδικεί αυτόνομο ρόλο και να αλληθωρίζει μεταξύ Ανατολής και Δύσης παίζοντας τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου

Η κρίση που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση και οι τάσεις που διαμορφώνονται μοιάζουν πολύ με την περίοδο του μεσοπολέμου όπου η οικονομική κρίση είχε σαρωτικές συνέπειες και οδήγησε στον Β΄ ΠΠ: άνοδος Χίτλερ στην Γερμανία, Μουσολίνι στην Ιταλία, η υπόλοιπη Ευρώπη ανίσχυρη να αντιδράσει με μόνο αντίβαρο την Βρετανία.

Σήμερα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη: οικονομική κρίση, κρίση των πολιτικών συστημάτων στην Ευρώπη, τάσεις οικονομικού ηγεμονισμού της ενωμένης πια Γερμανίας, μεταναστευτικές ροές, έκρηξη του ισλαμισμού και ανάδυση των Νέο –Οθωμανών.

Αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο που καθορίζει τις εξελίξεις στην περιοχή μας και ειδικότερα τα προβλήματα που δημιουργεί η Νέο -Οθωμανική επιδίωξη ηγεμονίας στην περιοχή του Αιγαίου, Κύπρου, Α Μεσογείου.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι κρίσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο από επιμέρους επεισόδια ενός σκληρού παζαριού διεκδίκησης αναβαθμισμένου ρόλου εκ μέρους της Τουρκίας, στο Διεθνές Σύστημα, που σχηματίζεται, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και διεκδίκησης όσων περισσότερων μπορεί να αρπάξει σε ότι αφορά στα ενεργειακά αποθέματα στις ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου και βέβαια την αναθεώρηση των ισχυόντων συνθηκών προς όφελός της.

Αυτές τις μέρες έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται σταδιακά τα νέα και ίσως πιο σοβαρά επεισόδια του σίριαλ, Οι Τούρκοι αφού έχουν εξαγγείλει την πρόθεση τους για κατασκευή ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ανακοίνωσαν δια του Υπουργού Εξωτερικών την διεξαγωγή γεωτρήσεων το φθινόπωρο, με τα δικά τους μέσα που ελλιμενίζονται ήδη στην νότια Τουρκία (γεωτρύπανο-πλατφόρμα, πλοίο ερευνών) και με το πρόσχημα ότι ο Άσαντ και οι Ρώσοι «φίλοι τους» ετοιμάζουν επίθεση στο Ιντλίμπ ( στην οποία οι Τούρκοι αντιτίθενται) τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών της Συρίας, ενισχύουν την ναυτική τους παρουσία με επιπλέον πολεμικά πλοία των ήδη υπαρχόντων στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ φέρνουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση, να συμπλέουν με αυτά των ΗΠΑ και έδωσαν την αφορμή για συζητήσεις των δύο Υπουργών εξωτερικών οι οποίοι αντιτίθενται στα σχέδια Ρωσίας- Ασαντ. Θα είναι άραγε αυτή η αφορμή για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ –Τουρκίας;

Αργά ή γρήγορα οι σχέσεις τους θα αποκατασταθούν ως αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων με όρους ισχύος και όχι συναισθηματισμού, φιλίας ή αντιπάθειας για όσα προηγήθηκαν.

Η «παγκοσμιοποίηση» επιταχύνει την ανατροπή των ισορροπιών που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β΄ΠΠ.

Οι Διεθνείς Συνθήκες (που συνήθως υπαγορεύονται από τους νικητές μετά από μία ένοπλη σύγκρουση) δεν ισχύουν αιώνια, αντιπροσωπεύουν την ισορροπία δυνάμεων την στιγμή που υπογράφθηκαν και προσδοκούν να διατηρήσουν σταθερότητα σε μια περιοχή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν με το πέρασμα του χρόνου η ισορροπία δυνάμεων ανατραπεί, είναι προφανές ότι τα κράτη που θα αισθανθούν ισχυρά θα επιχειρήσουν ανατροπή και αναθεώρηση των ισχυουσών συνθηκών και ισορροπιών προς ‘όφελος των συμφερόντων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η Τουρκία, πάρα την πρόσφατη οικονομική κρίση, είναι γεγονός ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχει κάνει άλματα.

Όσον αφορά στην χώρα μας, έχουμε καταστεί παρατηρητές των όσων γίνονται ανίκανοι να παίξουμε οποιονδήποτε ρόλο, εναποθέτοντας τις ελπίδες μας σε ότι έχει σχέση με τους γείτονες μας στον Αμερικανικό παράγοντα.

Καμία συμπάθεια έστω και Αμερικανική, κανένα Δίκαιο δεν θα μας δώσει αυτόματα αυτά που μας ανήκουν, κανένας Διεθνής οργανισμός ΝΑΤΟ,ΕΕ,ΟΗΕ δεν θα καλύψει την αδυναμία μας. Μόνο η δύναμή μας, οι αξιόπιστες συμμαχίες βασισμένες σε αμοιβαία συμφέροντα και η εκμετάλλευση προς όφελος μας του διεθνή παράγοντα. Για όλα αυτά απαιτείται η χώρα μας να διαθέτει ειδικό βάρος και αξιόπιστη ισχύ (δυστυχώς αναζητούνται ).

Η φθινοπωρινή καταιγίδα έρχεται.

*Ο Παναγιώτης Παστουσέας είναι Αντιναύαρχος ε.α – Επίτιμος Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον CEO της TUI – Αναμένεται διπλασιασμός αφίξεων τουριστών το 2022

Τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022»

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια π

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος

Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Προτάσεις για «ριζοσπαστικές» αλλαγές, όπως χαρακτηρίζονται, κατέθεσε και η Επιτροπή Καταστατικού, που αποτελείται από στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Στόχος του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σ

Κορωνοϊός: 20.107 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι – Στους 683 οι διασωληνωμένοι

Σε 20.107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς. Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.

Κ. Κόλλιας (ΟΕΕ): Ο νέος αναπτυξιακός απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει τον κύκλο των προς ένταξη έργων

Το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο κινείται σε θετική κατεύθυνση, επιχειρεί να καταστήσει φιλικότερο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, απλοποιεί διαδικασίες και διευρύνει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!