Αρχική Οικονομία ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ !!!

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ !!!

Του Κωνσταντίνου Γώγου
Δικηγόρος

Ανακοινώθηκε επισήμως η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία και θα συμπαρασύρει εκτός από τους μισθούς των μισθωτών και τα σχετικά επιδόματα.

Ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χωρά εντός της Ευρωζώνης, η οποία και είχε δέκα ολόκληρα έτη να προβεί σε αύξηση μισθών, βρισκόταν δε μέχρι και πρόσφατα στην τελευταία θέση όσον αφορά τον κατώτατο μισθό.

Σε μία πρώτη ανάγνωση επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού όντως ήταν χρονικά επιβεβλημένη. Ζήτημα προκύπτει όμως για το ποιος θα κληθεί να καταβάλλει τα ποσά που απαιτούνται από την αύξηση μιας και αυτά δε καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά όπως ο Νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει είναι συνυφασμένα με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δικαίωση dikastiko.gr

Ήδη σε προηγούμενο άρθρο στο dikastiko.gr είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη εξ ορθολογισμού του Νόμου Κατρούγκαλου.

Από το Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο επηρεασμού τον ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ο τρόπος υπολογισμούς τους βασίζεται στον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, ο Ν. 4387/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα στο άρθρο 39 (Εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών) παρ. 3 αναφέρει:

«Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ειδικά στην περίπτωση εφαρμογής της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου η ως άνω ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ως προς το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 38».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι μέτρο το οποίο θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα το πληρώσουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η μείωση του αφορολόγητου δεν αφορά το 2019.

Και ενώ εδώ θα έπρεπε να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος για τροποποίηση του Νόμου Κατρούγκαλου καθώς οι μόνοι που θα πληγούν από την αύξηση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ένα αφήγημα περί μη πραγματικής αύξησης του κατώτατου μισθού λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

Και μπορεί ναι μεν η αύξηση του αφορολόγητου να έχει σαν αποτέλεσμα την σχεδόν εξαφάνιση της αύξησης των μισθών, ωστόσο αυτή θα λάβει χώρα το 2020!!!

Επομένως, σήμερα και ειδικά για το προεκλογικό έτος 2019 ουδεμία σημασία έχει καθώς αφενός οι μισθωτοί όντως θα δούνε αύξηση των μισθών τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης: Όσο νωρίτερα η απόφαση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τόσο καλύτερα για την ΕΕ

Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη...

Eurobank: Στα €11,2 δισ. το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 2020

Η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου...

Πρώτη συνάντηση Προέδρων ΟΕΕ και Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων

Το ζήτημα της ομαλής μετάβασης των δανειοληπτών στην κανονικότητα και τη διευκόλυνσή τους μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών συζήτησαν σε συνάντησή τους ο...

Νέο Πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, η Υπουργική Απόφαση για...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!