Αρχική Οικονομία Οι δανειστές προετοιμάζονται για το… 5ο μνημόνιο μετά το 2032!

Οι δανειστές προετοιμάζονται για το… 5ο μνημόνιο μετά το 2032!

Τα σχέδια για το… 5ο μνημόνιο που θα συνοδεύσει την Ελλάδα από το 2032-2060 άρχισαν να επεξεργάζονται οι δανειστές, μετά την προσωρινή διευθέτηση μέρους του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 14 χρόνια!

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι… συγκρατημένα απαισιόδοξη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι μια χώρα σε περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας, αναιμικής ανάπτυξης και ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού. Για τον λόγο αυτόν εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η μείωση του πληθυσμού θα προκαλέσει αλυσιδωτές παρενέργειες στο Ασφαλιστικό αλλά και στους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ελληνικό χρέος φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 188,6% του ΑΕΠ (βλ. σχετικό πίνακα), ενώ η πρόβλεψη του 2014 ήταν κοντά στο 125%! Το 2025, με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του 2014, το δημόσιο χρέος θα είχε διαμορφωθεί στο 100% του ΑΕΠ, ενώ τώρα η πρόβλεψη το τοποθετεί στο 169,9%! Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στο καλό σενάριο, γιατί υπάρχει και το… κακό, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 235% του ΑΕΠ το 2060, αν υπάρξουν δυσμενέστατες εξελίξεις στη χώρα ή στο διεθνές περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες!

Το… πείραμα του 2015

Οι θεαματικά αρνητικές εξελίξεις και οι συνεχείς αναθεωρήσεις επί τα χείρω σχετίζονται με το… ατύχημα του 2015, το οποίο πλέον διαμορφώνει αρνητικά δεδομένα για τα επόμενα 40-60 χρόνια!

Αυτό είχε στο μυαλό του ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group λέγοντας ότι η Ελλάδα, λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015, θα χάσει ΑΕΠ 200 δισ. ευρώ έως το 2060, καθιστώντας προβληματική την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της! Και προφανώς τα 200 δισ. ευρώ προστίθενται στη ζημιά που προκλήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2015 και οδήγησε στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Το… ατύχημα οδήγησε σε εκτίναξη του δανεισμού στα 86 δισ. ευρώ μέσω του τρίτου προγράμματος διάσωσης, προκάλεσε απώλειες 40 δισ. ευρώ λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκροή καταθέσεων ύψους 40 δισ. ευρώ και πρόσθετα μέτρα 14,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα επέστρεψε πίσω τα 11 δισ. ευρώ που είχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Φεβρουάριο του 2015, θα εισπράξει με τεράστια καθυστέρηση εντός της προσεχούς διετίας τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ δεν μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ολοκληρώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο.

Πέραν αυτών, εκχωρήθηκε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων για 99 έτη, με τις τιμές των assets να είναι σημαντικά υποτιμημένες. Εκτός αυτών, ήδη η χώρα συμπλήρωσε τρία χρόνια επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, στερώντας ουσιαστικά την οικονομική ελευθερία από τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα.

«Τρικλοποδιά» στην ανάπτυξη

Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι έχει αναθεωρηθεί καθοδικά και ο ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μετά το 2022 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,5%! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθούν τα… οφέλη από τη «ρύθμιση χρέους» που αποφάσισε προσφάτως το Eurogroup, θα εξακολουθήσει το 2033 να βρίσκεται σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας, με εξαιρετικά αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι θα επιβαρύνεται εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα λόγω της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων. Πονοκέφαλο για τους δανειστές αποτελεί μάλιστα και η πρόβλεψη ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους θα φτάσουν ακόμη και το 28,1% το 2060!

Τα παραπάνω στοιχεία, πλέον, έχουν σημάνει συναγερμό στους δανειστές. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι έως το 2032 η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα είναι θωρακισμένες σε σχέση με τις αγορές, ωστόσο από το 2033 το ελληνικό ζήτημα θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο, αν στο ενδιάμεσο δεν έχουν επιτευχθεί ισχυροί αναπτυξιακοί ρυθμοί, οι οποίοι θα έχουν περιορίσει δραστικά τον λόγο χρέους/ΑΕΠ μέσα από την εκτίναξη των επενδύσεων και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Περιμένοντας τη… Λαγκάρντ

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για τη διαμόρφωση των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι εταίροι-δανειστές με βάση το καθεστώς αυξημένης εποπτείας και των τρίμηνων περιοδικών ελέγχων.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένη και εκνευρισμένη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς περίμενε κάτι πιο… ριζοσπαστικό για το ελληνικό χρέος, συναντώντας ωστόσο τις αντιδράσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών. Σε πρώτη φάση, η μερική διευθέτηση χρέους έως το 2032 διευκολύνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, οι αγορές περιμένουν την έκθεση του Ταμείου προκειμένου να επανατοποθετηθούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου το 10ετές έχει σημειώσει μερική αποκλιμάκωση και κινείται κοντά στο 4%.

Αυτός θα είναι και ο καταλύτης των εξελίξεων, σηματοδοτώντας την πρώτη έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μέσω του αντιπροέδρου Μπενουά Κερέ υπενθύμισε προ ημερών ότι οι εξελίξεις για την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από τον διάλογο των «θεσμών» και την αντίδραση των αγορών, προσθέτοντας ότι «αυτός ο διάλογος δεν είναι ούτε πιο εύκολος, ούτε πιο ευχάριστος».

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Πηγή: http://www.toxrima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

We have an issue that I would like to be informed about. My favorite child obtained partnered in 2012 and I also really feel...

We have an issue that I would like to be informed about. My favorite child obtained partnered in 2012 and I also really feel...

property from shop and thanks for visiting key services like an immediate challenging financial institution we have the adventure and cash

property from shop and thanks for visiting key services like an immediate challenging financial institution we have the adventure and cash Employees at supplier money...

exclusive buyers with an expression close to many months often the term could possibly be produced more a number of

exclusive buyers with an expression close to many months often the term could possibly be produced more a number of Just how can Tricky Money...

pick up hire a yahoo because the finance companies term also the declaration rip off or stories

pick up hire a yahoo because the finance companies term also the declaration rip off or stories Search these indicators . It’s common knowledge that there...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!