Αρχική Περιβάλλον Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά

Στη σημαντικότερη πηγή νέας παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, το 2016, σχεδόν τα εννέα δέκατα της νέας ενέργειας, που προστέθηκαν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, προήλθαν από Α.Π.Ε., γεγονός, που αποτελεί σημάδι ότι η ήπειρος απομακρύνεται τάχιστα από τα ορυκτά καύσιμα.


Παρόλ΄ αυτά, οι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας των ανανεώσιμων πηγών ανησυχούν για την έλλειψη πολιτικής στήριξης μετά το 2020, όταν και τελειώνει η προθεσμία για την επίτευξη των σχετικών στόχων, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ μπροστά σε αυτό τον τομέα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες χώρες παγκοσμίως.

Από τα 24,5 GigaWatt της νέας ενέργειας, που παρήχθη στην Ε.Ε. το 2016, τα 21,1GW, δηλαδή το 86%, προήλθαν από τον αέρα, τον ήλιο, το νερό και τη βιομάζα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2014, που ήταν 79%.

Για πρώτη φορά, η ενέργεια από αιολικά πάρκα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της συνολικής παραχθείσας, σύμφωνα με στοιχεία της Wind Europe.

Μάλιστα, η αιολική ξεπέρασε το λιγνίτη, και έγινε η δεύτερη μορφή παραχθείσας ενέργειας μετά το φυσικό αέριο.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις

Βρετανία: Οι μεγαλύτερες γεννήτριες αιολικής ενέργειας στον κόσμο μπήκαν σε λειτουργία ανοιχτά του Λίβερπουλ. Έχουν δυνατότητα παραγωγής 8MW η καθεμία και ύψος, που προσεγγίζει τα 200 μέτρα. Συνολικά, στη χώρα, έχουν κατασκευαστεί αιολικά πάρκα, που μπορούν να παράγουν 5,3GW, καλύπτoντας τις ανάγκες ηλεκτρισμού 4,5 εκατ. νοικοκυριών.

Ολλανδία: Στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας, λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Gemini (το πρώτο είναι στο Λονδίνο). Αποτελείται από 150 γεννήτριες και εκτιμάται ότι στην επόμενη 15ετία θα καλύπτει τις ανάγκες 1,5 εκατ. ανθρώπων.

Η Γερμανία

Η -πρωτοπόρος στις ΑΠΕ- Γερμανία, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανταγωνιζόμενη πλέον ευθέως τη Βρετανία. Τον Απρίλιο, παρήγαγε το 85% της απαραίτητης για αυτήν ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές.

Στη χώρα, βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα Energiewende, που αφορά στη μετάβαση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας σε ανανεώσιμες, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές, μέχρι το 2030 θα έχουν αποδώσει καρπούς όλες οι επενδύσεις, που έχουν γίνει στον κλάδο από το 2010 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί για όλο και μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, απεξαρτημένη από το λιγνίτη ή το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Πηγή: http://ntokoumenta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ο Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. Εκεί, ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη...

Moody’s: Credit positive τα stress test – H Alpha Bank με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες και η Moody’s σε σημερινή της έκθεση. Συγκεκριμένα για την Alpha Bank οι...

Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού από το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την Υγεία» της Alpha Bank στο Μεγανήσι

Στα πλαίσια του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την Υγεία», η Alpha Bank πραγματοποιεί δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού στις Μονάδες Υγείας των Ελληνικών...

ΟΕΕ: Πρόταση βιβλίου και προγράμματος σπουδών για την εισαγωγή οικονομικού μαθήματος στη Β΄ Λυκείου

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος συνεχίζει τις παρεμβάσεις του, με στόχο η πλειονότητα των μαθητών να έρχεται σε επαφή με την οικονομική σκέψη, σε όλη...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!