Αρχική Uncategorized «Ξυπνητήρι» για τους σεισμούς

«Ξυπνητήρι» για τους σεισμούς

Σύστημα του ΑΠΘ προειδοποιεί 7-10 δευτερόλεπτα πριν από τη δόνηση

Σύστημα που προειδοποιεί ότι θα σημειωθεί σεισμός λίγα δευτερόλεπτα προτού αυτός εκδηλωθεί αναπτύσσει το ΑΠΘ. Το σύστημα καθιστά ταυτόχρονα εφικτή την άμεση εκτίμηση των αναμενόμενων ζημιών σε κτίρια και υποδομές, ενώ αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος REAKT στην πόλη της Θεσσαλονίκης από την Ερευνητική Μονάδα Εδαφοδυναμικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ καθώς επίσης και στην περιοχή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών εφαρμόζονται ήδη σε χώρες με έντονη σεισμικότητα, όπως η Ιαπωνία, και «αισθάνονται» τις σεισμικές δονήσεις τουλάχιστον 7-10 δευτερόλεπτα προτού εκδηλωθούν.
Κατά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού διαδίδονται τρία σεισμικά κύματα: τα ταχύτερα κύματα P, τα «επιφανειακά», που είναι πιο καταστρεπτικά, και τα S κύματα. Ειδικά όργανα τοποθετημένα σε καίριες θέσεις (π.χ. αεροδρόμια, νοσοκομεία) καταγράφουν τα P κύματα και μεταδίδουν τα δεδομένα στο κέντρο ελέγχου.

Αυτόματος υπολογισμός

Εκεί υπολογίζονται αυτόματα η αναμενόμενη ένταση του σεισμικού κραδασμού και ο χρόνος που υπολείπεται ως την άφιξη των καταστρεπτικών σεισμικών κυμάτων.

Αρκούν όμως τα 10 δευτερόλεπτα για να προστατευτούν οι πολίτες; «Πολλά μπορούν να γίνουν σε 7-10 δευτερόλεπτα (χρόνος αντίδρασης για σεισμό αντίστοιχο με αυτόν του 1978 στη Θεσσαλονίκη).

Μπορεί να διακοπεί προσωρινά μια χειρουργική επέμβαση και οι μαθητές ενός σχολείου να μπουν κάτω από τα θρανία» σημειώνει ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης, διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Εδαφοδυναμικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Προσθέτει ότι η βασική υποδομή για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών υπάρχει στην Ελλάδα και θα ήταν χρήσιμο να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα και να αξιοποιήσουν το σύστημα ως πολύτιμο εργαλείο για την προστασία τους.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φραγκίσκη Μελίσσα: Στην Alpha Bank διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση»

Η Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια – Chief Human Resources Officer της Αlpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα μίλησε για κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Αlpha Bank και τις δράσεις που αναπτύσσονται για τη στήριξη του Προσωπικού της...

Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά...

Αναστασία Σακελλαρίου: Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού

Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank,...

Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank Fin Forum 2021

Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!