Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μεγάλη ανάσα έρχεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με δόσεις που θα φτάνουν μέχρι και τις 120 είτε αυτά αφορούν φόρους, είτε δάνεια, είτε ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικά για τις οφειλές μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ θα είναι εφικτή η ρύθμισή τους μέχρι και σε 120 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, ενώ θα διαγράφονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και οι υπερημερίες που προσαυξάνουν την οφειλή.

Η έναρξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι διασυνδεδεμένη με όλους τους μεγάλους πιστωτές, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ, και στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι οφειλές για τις οποίες θα ζητείται ρύθμιση.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις. Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση και θεωρούν ότι έτσι θα μπορέσουν να εξυγιάνουν μεγάλο μέρος των «κόκκινων δανείων» τους

Θεωρείται βέβαιο ότι με την ενεργοποίησή του υπερχρεωμένοι ιδιώτες και εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να εξυγιανθούν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και είναι μια δίοδος διαφυγής.

Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα 107 δισ. ευρώ αλλά και τα 95,2 δισ. είναι οι οφειλές των ιδιωτών στην Εφορία μέχρι το τέλος του 2016.

Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζονται στα 28 δισ. ευρώ. Με πάνω από τους μισούς Ελληνες να χρωστούν στην Εφορία και 1,6 εκατομμύριο από αυτούς να έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα και 315.000 πολίτες να οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας στα Ταμεία, η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η τελευταία ευκαιρία να σταθεροποιήσουν τουλάχιστον την οικονομική τους κατάσταση και ίσως να μπορέσουν να ορθοποδήσουν σώζοντας την περιουσία τους

Περιλαμβάνονται οφειλές σε Εφορία, Ταμεία, δήμους, μέχρι χρέη από ακάλυπτες επιταγές και εταιρείες που έχουν κλείσει κακήν κακώς.

Η μοναδική προϋπόθεση είναι να έχουν δημιουργηθεί οι οφειλές μέχρι τις 31/12/16 και η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, δηλαδή να έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προσφέρουν έναν ενιαίο τύπο ρύθμισης για όλους όσοι έχουν οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ. Σε συνεργασία με την Pricewaterhouse Coopers ετοιμάζουν ένα είδος τραπεζικού προϊόντος το οποίο θα απευθύνεται στην πρώτη ταχύτητα των οφειλετών-επιχειρήσεων (20.000 έως 50.000 ευρώ).

Θα είναι μια και μοναδική επιλογή και το κυριότερο πλήρως αυτοματοποιημένη

Η αυτοματοποιημένη ρύθμιση που θα προσφέρεται για τις οφειλές έως τις 50.000 ευρώ θα προβλέπει:

Έως και 120 δόσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη και χαμηλό επιτόκιο.

Οι τράπεζες θα διαγράφουν αυτομάτως τόκους υπερημερίας και εξωλογιστικούς τόκους και οι 120 δόσεις θα αφορούν το ποσό που απομένει.

Ζητούν μάλιστα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τον ΕΦΚΑ να κάνει αυτομάτως το ίδιο, ώστε να μη μελετούν κάθε φάκελο επί μήνες καθυστερώντας τη διαδικασία.

Για κάθε ρύθμιση θα χρειάζεται η συμφωνία τουλάχιστον των πιστωτών που κατέχουν το 60% του χρέους. Αν το επίπεδο των οφειλών υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και είναι μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ, τότε θα προσφέρονται λύσεις σε εξατομικευμένη βάση, ανάλογα με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δανειολήπτη, θα γίνεται όμως και σε αυτές διαγραφή των τόκων υπερημερίας.

ΠΗΓΗ