Αρχική Έρευνα "Ξένο σώμα" τα Βαλκάνια για την "ενωμένη Ευρώπη" - Οι πολίτες δεν...

“Ξένο σώμα” τα Βαλκάνια για την “ενωμένη Ευρώπη” – Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο άμεσης προσχώρησης των χωρών τους στην ΕΕ,

εμφανίζονται πολίτες της περιοχής των Βαλκανίων, σύμφωνα με έρευνα του Balkan Barometer 2017.

Η Euractiv Σερβίας αναφέρει ότι από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Σερβία είναι η λιγότερο ενθουσιώδης χώρα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), αναφέρει ότι το 2015 το 27% των ερωτηθέντων στα Βαλκάνια πίστευε ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ έως το 2020. Το 2016, η γνώμη αυτή εκφράστηκε από το 24%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση μειώθηκε στο 19%. Εν τω μεταξύ, το 28% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ένταξη δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Μόλις πάνω από το ήμισυ (57%) πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ το 7% διατυπώνει την αντίθεσή του.

Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει ότι το 67% των πολιτών της περιοχής των Βαλκανίων ανησυχεί για την ανεργία, ενώ το 46% για την οικονομία. Η διαφθορά αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα για το 32% των ερωτηθέντων στην περιοχή, σε αντίθεση με το 27% το 2016 και το 15% το 2015. Η πλειονότητα των πολιτών στα Βαλκάνια (58%) είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην κοινωνία, ενώ ένας στους επτά είναι ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με τους πολίτες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διαφθορά είναι περισσότερο παρούσα στα πολιτικά κόμματα, ακολουθούμενη από τη δικαιοσύνη, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους τελωνειακούς υπαλλήλους, ενώ το 73% πιστεύει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς από τις αρχές είναι αναποτελεσματική.

Τέλος, το 67% των πολιτών της περιοχής δεν εμπιστεύεται το δικαστικό σώμα, το 71% το Κοινοβούλιο και το 69% την κυβέρνηση. Στη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη το ποσοστό για όλες αυτές τις κατηγορίες αγγίζει περίπου το 80%.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!