Αρχική Επιστήμη Ν. Παππάς: Η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλους τους τομείς και επιστρέφει δυναμικά...

Ν. Παππάς: Η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλους τους τομείς και επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος (Video)

«Η χώρα επανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια απουσίας συντονισμένης πολιτικής στο χώρο του διαστήματος» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς στην ΕΡΤ εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την επιτυχή εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου. Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στο διαστημικό κέντρο και παρακολούθησε όλη τη διαδικασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELLAS SAT, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, δήλωσε περήφανος που ήταν μάρτυρας σε αυτό το σημαντικό βήμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «από τη χώρα δεν λείπουν οι άξιοι άνθρωποι, οι άνθρωποι που υπηρετούν και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και από τον χώρο της έρευνας. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η αυτοπεποίθηση και ο συντονισμός αυτών των δυνάμεων . Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε τώρα» .

«Η χώρα επανακάμπτει με ένα διπλό τρόπο στο χώρο του διαστήματος. Πρώτον την επιτυχή εκτόξευση του Hellassat που τριπλασιάζει το εκτόπισμα της χώρας και δεύτερον τη συγκρότηση του ελληνικού διαστημικού κέντρου που θα ενώσει τις διάσπαρτες ελληνικές δυνάμεις που ασχολούνται με το διάστημα. Οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές, το ζήτημα για εμάς ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και ως κυβέρνηση είναι να εξηγήσουμε στο κόσμο πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας. Πόσο σημαντικό είναι να διοχετεύουμε και πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών του διαστήματος και πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική βιομηχανία διαστήματος και πόσο σημαντικό είναι να συγκροτήσουμε μια συμπαγή στρατηγική για το διάστημα η οποία θα ενισχύσει την χώρα σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας που είναι η θέση της ως μέλος της ΕΕ, η γεωγραφική της θέση που είναι στο άκρο της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό διότι αν κανείς ανοίξει το διαδίκτυο θα δει ότι οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται σε διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών και προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, την αφοσίωση και το μεράκι τους και δουλεύουν πάνω στο χώρο του διαστήματος χωρίς να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής στην πατρίδα μας ο οποίος θα μπορούσε όλες αυτές τις δυνάμεις να τις συντονίσει και όλες αυτές οι δυνάμεις να χαράξουν από κοινού μια εθνική στρατηγική. Οι εφαρμογές είναι αναρίθμητες και η θέση της χώρας καθιστά την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας ακόμη πιο χρήσιμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον ομόλογο μου από την Κύπρο, τον Μάριο Δημητριάδη, με τον οποίο δουλέψαμε συστηματικά και για να μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα που μας κάνει, σε κρίσιμες ώρες για τον ελληνισμό, πάρα πολύ χαρούμενους και πρέπει να γεμίσει τους Έλληνες απανταχού της γης από αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα» είπε ο υπουργός.

«Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να αποκτήσει η χώρα στρατηγική για το διάστημα και οι εταιρίες να εξάγουν τα προϊόντα τους και οι ερευνητές να προάγουν την έρευνα αλλά και να υπάρξει διάχυση αυτών των δυνατοτήτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών και εκεί βρίσκεται το κλειδί για να προσελκύσουμε ξανά τους νέους επιστήμονες στην χώρα . Το κλειδί δηλαδή βρίσκεται στο να κάνουμε τις εφαρμογές που αφορούν το διάστημα κομμάτι της καθημερινότητας, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας , των παραγωγών μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην δημόσια διοίκηση και να αναπτύξουμε σε όλο το εύρος αυτές τις δυνατότητες» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για αύξηση των κονδυλίων έρευνας, πρέπει να εμπιστευθεί η ελληνική πολιτεία αυτούς που υπηρετούν αυτό το τομέα της επιστήμης και στη συγκρότηση μια εθνικής στρατηγικής, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην έρευνα και θα την εντάσσει στους ευρύτερους στόχους της χώρας που αφορούν το πεδίο του διαστήματος. Νομίζω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε, έχουμε και τους ανθρώπους, υπάρχει και η τεχνογνωσία, πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας να αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει δουλειά και αφοσίωση να προσφέρουν σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την χώρα και από θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού πολιτικής για το διάστημα.  Εκ των πραγμάτων μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, η θέση μας είναι μοναδική και νομίζω ότι θα εκπλαγεί κανείς αν κάτσει να βρει τι έχουν πετύχει Έλληνες επιστήμονες απανταχού της γης στο τομέα του διαστήματος» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΤΠΕ.

“Η χώρα ανακάμπτει σε όλους τους τομείς”

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος δήλωσε ο υπουργός ΨΗΤΠΕ και σε αποκλειστική του δήλωσης το ΑΠΕ – ΜΠΕ από το διαστημικό κέντρο όπου παρακολούθησε την εκτόξευση του δορυφόρου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.
Η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέχρι την αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας:
1. Εξι αναμεταδότες έναντι τριών, που προέβλεπε η αρχική Σύμβαση, όπως είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο αναμεταδοτών που τελικά παραδόθηκαν. Επιπλέον 17 χρονοαναμεταδότες, έναντι του τμήματος της προηγούμενης σύμβασης που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ουσιαστικά, υπερτριπλασιάζουμε τα ωφέλη της χώρας.
2. Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της ‘Αμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας.
3. Τη διασφάλιση της παρουσίας της στο διάστημα, που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων. Πλέον, ερευνητές και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, βρίσκουν τη στήριξη που τους αρμόζει.
Επιπλέον, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά στους επιβάτες των αεροπλάνων στην Ευρώπη πρόσβαση στο Ιντερνετ.
Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να ‘’φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους” αποκτά ουσία» κατέληξε ο Ν. Παππάς.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σταϊκούρας: Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις – Στο 3% η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου

Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Ιουλίου. Αυτό...

Γιάννης Μπρατάκος – Γενικός Διευθυντής Ν.Δ: Η μεσαία τάξη δεν στηρίζεται με τα… τσιτάτα του κ. Τσίπρα

"Η μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν ενδιαφέρεται, δε θα ανακάμψει με πλειοδοσία λαϊκισμού, δημαγωγικές "πρωτοβουλίες" για διαγραφές χρεών μοίρασμα "εικονικών"χρημάτων κι υποσχέσεων...

Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»

Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία. Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!