Η προετοιμασία για μια διπλή γεφύρωση -σε Ελλάδα και Εξωτερικό- που έχει ως στόχο της, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας που παράγεται στη Δυτική Ελλάδα, βρίσκει αυτή την περίοδο την απαραίτητη στήριξη.
Πρώτος υποστηρικτής της προσπάθειας της Περιφέρειας είναι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός Λυδία Κονιόρδου η οποία ολοκληρώνει τη χαρτογράφηση της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας, προκειμένου να κατευθύνει προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στη σχετική μελέτη που έκανε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στην υπουργό, διαπιστώθηκε ότι ο Πολιτιστικός και Δημιουργικός Τομέας στην Ελλάδα, το 2014, αποτελείτο από 46.370 μονάδες που αποτελούσαν το 6,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 110.688 εργαζόμενους και πωλήσεις 5,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Δυστυχώς όμως για την… άλλη Ελλάδα, οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες συγκεντρώνονται στην Αττική όπου παίζουν και πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία!

 

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΒΑΡΟ

 

Ενώ λοιπόν στην Αττική η Πολιτιστική Βιομηχανία απασχολεί το 2,1% των εργαζομένων και συνεισφέρει με ποσοστό 5% στο ΑΕΠ, στη Δυτική Ελλαδα, απασχολεί το 1,8 του εργατικού δυναμικού και προσφέρει μόλις το 0,6% του ΑΕΠ.
«Η Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η Πάτρα διαθέτει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι ο πλούτος του πολιτισμού μας. Η συνεργασία θα κινηθεί στην κατεύθυνση των ανταλλαγών και εμπλουτισμού του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στην περιοχή μας, είτε επαγγελματικά εντός της Δημιουργικής και Πολιτιστικής μας Βιομηχανίας, είτε ερασιτεχνικά, αντλώντας διέξοδο από την Τέχνη και τη Δημιουργία» ανέφερε στην “Π” και το pelop.gr ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
πηγή: Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Από την έντυπη έκδοση της “Π”)