Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται πλέον, αντιμέτωποι με συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με βάση με την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που στοχεύει να αποτρέψει «τζιχαντιστές» να επιστρέφουν από το Ιράκ και την Συρία. Έτσι αποφασίστηκε να υπάρξει επιλεκτική αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, σαν να μην υπάρχει ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ένωση.

Η Ελλάδα βέβαια, θεωρήθηκε ντεφάκτο χώρα εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, αφού εδώ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Στρατιές μεταναστών, μέσα στους οποίους κυκλοφορούν Τούρκοι πράκτορες, τζιχαντιστές, έμποροι ναρκωτικών, έρχονται στην Ελλάδα και παίρνουν και το… ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το μέτρο των αυστηρότερων ελέγχων έχει στόχο υποτίθεται να διαπιστωθεί κατά πόσον άτομα που περνούν τα σύνορα συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Μέχρι σήμερα, μόνο υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) υπόκειντο σε συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα κατά την είσοδο τους σε κράτος μέλος της Ένωσης.

Με βάση τα νέα μέτρα θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι των ταυτοτήτων όχι μόνο αλλοδαπών αλλά και πολιτών κρατών-μελών του Χώρου Σένγκεν, αλλά και πολιτών χωρών της ΕΕ που περνούν τα εξωτερικά σύνορα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία εξαιρούνται από την εφαρμογή των μέτρων.

Το θέμα είναι ότι λόγω της αναξιοπιστίας των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα, τα ελληνοβουλγαρικά, τα θεωρεί η Βουλγαρία εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και γίνεται σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς το έλα να δεις.

Η αναμονή ξεπερνά τις 3 ή και 4 ώρες για τον έλεγχο των Βούλγαρων.

Η ελληνική πλευρά, χωρίς να προβάλει το θέμα, κάνει σαν αντίποινα (;) και αυτή εξονυχιστικούς ελέγχους για τους εισερχόμενους από την Βουλγαρία, ενώ επικρατεί το μπάτε σκύλοι αλέστε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ