Tα αντίμετρα θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού, επισημαίνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφο προς της ολλανδική Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι τα όποια αντίμετρα πάρει η ελληνική κυβέρνηση από 1/1/2019 ως αντιστάθμισμα στα επιπλέον μέτρα «θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του Προϋπολογισμού».
Αναλυτικότερα, σε έγγραφό του που κατέθεσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί η ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων να γίνει ταυτόχρονα από την 1 Ιανουαρίου του 2019 με βάση την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018.
Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν η ενεργοποίηση να γίνει «απολογιστικά», δηλαδή τα μέτρα της λιτότητας να ενεργοποιηθούν την 1 Ιανουαρίου του 2019 και με την οριστικοποίηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο (του 2019) του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018, εφόσον υπάρχει η υπέρβαση από το στόχο του 3,5%, να ενεργοποιηθούν μέτρα από το καλάθι των αντίμετρων που θα έχουν συμφωνηθεί.
Όπως σημειώνει ο Ολλανδός αξιωματούχος στο ίδιο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως το CNN και αναδημοσιεύει το CNN Greece, τα όποια αντίμετρα, εάν εφαρμοστούν, μετά το 2019, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων.
Η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου
Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχετικό έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στην Ολλανδική Βουλή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν οτι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.
Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 – με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ