Αρχική Κοινωνία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ… για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην...

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ… για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Πάτρα

«Σας ενημερώνουμε ακόμη, ότι σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Πάτρα, και συνεπώς, δεν έχουν υποβληθεί για το σκοπό αυτό μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μελέτη ασφαλείας»

 

«Καύσιμο-γέφυρα» είναι το φυσικό αέριο είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Νίκου Νικολόπουλου.

Δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, στη διαδικασία μετάβασης του ενεργειακού συστήματος, σε καθαρές μορφές ενέργειας και επίσης να υπογραμμίσει την αυξανόμενη σημασία του στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς υποκαθιστά τα ρυπογόνα καύσιμα .

Σημειώνει επίσης το γνωστότατο αλλά πολύ σημαντικό, ότι η χρήση του φυσικού αερίου μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, καθώς και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση του δικτύου, καθώς και της χρήσης φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια αποτελεί επιλογή στρατηγικής σημασίας για το ΥΠΕΝ.

Ο ανεξάρτητος Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος όπως δεσμεύτηκε έτσι και έκανε: ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ που πρόσφατα επανέλαβαν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του στη Πάτρα, ζητώντας χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.

Ας σημειωθεί ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, τον προηγούμενο μήνα, εξήγγειλε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Επειδή, ωστόσο, οι τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, ενώ δεν προβλέπεται, ως οικονομικά ασύμφορη, η κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς. Για το λόγο αυτό, η τροφοδοσία των τριών πόλεων της Περιφέρειας είναι εφικτή κυρίως με τη μεταφορά του φυσικού αερίου, χερσαία ή θαλάσσια, σε υγρή μορφή (LNG). Τούτων δοθέντων, βασικό στοιχείο της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι η κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης LNG μικρής κλίμακας και είναι αποκαλυπτική η απάντηση Σταθάκη στα εξής ερωτήματα:

Υφίσταται χωροταξικό σχέδιο με τις εναλλακτικές θέσεις των δεξαμενών αποθήκευσης που δεν επηρεάζουν τις κατοικημένες περιοχές της Πάτρας και εν τέλει, σε ποιο ακριβώς σημείο, εντός των ορίων του ΟΛΠ θα εγκατασταθεί το φυσικό αέριο;

Γιώργος Σταθάκης: Λαμβάνουμε υπόψη τις εύλογες ανησυχίες του Δήμου και για αυτό το λόγο, εξασφαλίζουμε τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης (Οδηγία SEVESO III), προκειμένου να προχωρήσει μια εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή λύση.

Σας ενημερώνουμε ακόμη, ότι σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Πάτρα και, συνεπώς, δεν έχουν υποβληθεί για το σκοπό αυτό μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μελέτη ασφαλείας.

Με την ολοκλήρωση της ΜΠΕ και της αντίστοιχης Μελέτης Ασφαλείας για την πιθανή εγκατάσταση, θα εκκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές Αρχές, τους αρμόδιους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Ο Νίκος Νικολόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση είπε:

«Εσείς μετά από όλα αυτά τι καταλάβατε;

Ο κ. Κοντοές αυτά είπε ενώπιον των αιρετών στη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΛΠΑ;

Επειδή όμως, ο επίλογος Σταθάκη, μπορεί να κρύβει και μια νέα «ΠΑΚΕΤΟΠΟΙΪΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠΑ» αλά παλαιά, θα ζητήσουμε να έρθουν στη Βουλή και ευχόμαστε να μην χρειασθεί να ασχοληθούν και οι Ελεγκτικές Αρχές, καθώς και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς με το ποιες είναι οι δαπάνες για τις πέραν των ως άνω υποχρεωτικών από την εθνική Νομοθεσία μελετών, που όμως ήδη εκπονούνται στα πλαίσια του προγράμματος POSEIDON MED II,            οι οποίες αν και δεν προβλέπονται από την Εθνική Νομοθεσία, τεκμηριώνουν με κάθε δυνατό τρόπο, την ασφάλεια της προτεινόμενης, εντός των ορίων της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, εγκατάστασης ΥΦΑ.

Καλό είναι, εκτός από τον διορισμένο Πρόεδρο και όσοι συμπολίτες συμμετέχουν ως μέλη στο Δ.Σ του ΟΛΠΑ, να ενημερώσουν τους φορολογούμενους πολίτες γιατί χρειάζεται «ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ», όπως μας αποκαλύπτει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όταν μάλιστα ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ αυτές δεν ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ;

Με ποια διαδικασία και ποιες εταιρείες ή  ποια πρόσωπα ανέλαβαν να εκπονήσουν την ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ και με ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Πρέπει όλα να δουν το ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΟΣ και μαζί να ΜΑΘΟΥΜΕ ποια είναι η ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ του ΛΙΜΑΝΙΟΥ θέση εγκατάστασης ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΥΦΑ)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης

«Στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο...

Κορωνοϊός: 2.461 νέα κρούσματα και 68 θάνατοι – Στους 737 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.461, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου...

Πέθανε ο Θεόδωρος Κατσανέβας – Νoσηλεύοταν διασωληνωμένος με κορωνοϊό

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος νoσηλεύοταν διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο. Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο νοσηλεύοταν διασωληνωμένος ο...

Μεσολόγγι: Έκτακτη σύσκεψη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, καθώς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!