Αρχική Πολιτική Νικολόπουλος: Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους στους Δήμους;

Νικολόπουλος: Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους στους Δήμους;

Δεκάδες συμβασιούχοι της καθαριότητας του Δήμου Αιγιάλειας και όχι μόνο, ζουν με την αγωνία της παράτασης ή μη των συμβάσεων τους καθώς δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι διαπιστωτικές πράξεις, περί αυτοδίκαιης παράτασης της εργασίας τους.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία για ν’ αποκατασταθεί το δίκαιο, αποστέλλοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Περιπτώσεις μεγάλων Δήμων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής επικαλείται τις περιπτώσεις μεγάλων Δήμων της χώρας (Θεσσαλονίκης, Βόλου, Αμαρουσίου, Αρταίων), που παρέτειναν τις συμβάσεις, βασιζόμενοι στην ρύθμιση Βερναρδάκη.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι Δήμοι δεν «πειθαρχούν» κι έχει φουντώσει το αίσθημα της αδικίας, καθώς πολλοί συμβασιούχοι υποχρεώνονται να καταφύγουν  σε κοστοβόρα και χρονοβόρα ένδικα μέσα για να βρουν το δίκιο τους.

Ο Νίκος Νικολόπουλος καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών ν’ αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υποχρεωθούν οι «απρόθυμοι» Δήμοι να ανανεώσουν τις συμβάσεις.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

«Ανάστατοι είναι οι εργατοτεχνίτες και οι υπάλληλοι του Δήμου Αιγιαλείας, αλλά και αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στο Δήμο οι συμβασιούχοι της καθαριότητας.

Με ομόφωνη απόφαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016, στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου ζητούν από την Δημοτική Αρχή :

  1. Να προβεί σε διαπιστωτικές πράξεις περί αυτοδίκαιης παράτασης έως 31/12/2017 όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας, καθώς και των δύο 8μηνων όπως προβλέπει το άρθρο 16 του Ν. 4429/2016
  2. Να ακολουθήσει την «γραμμή» του συνδικαλιστικού τους οργάνου της ΚΕΔΕ όπου ο Νομικός Σύμβουλος σε απάντηση του κ. Γ. Πατούλη καλεί τους Δήμους να προβούν σε παράταση όλων των συμβασιούχων.
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της, η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι πρόσφατες απαντήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκρινιστική εγκύκλιο Οικ. 41488/21-12-2016 για τους συμβασιούχους σε ΟΤΑ και Δημόσιο, δημιουργούν συγχύσεις.

Η Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «ο κ. Π. Σκουρλέτης προφανώς άθελά του συγχέει δύο άσχετες διατάξεις νόμου. Η υπ’ αριθ. 41488/21.12.16 εγκύκλιος, όπως και ο τίτλος της αναφέρει, αφορά διευκρινίσεις ως προς το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 63 του ν.4430/16 και εκδόθηκε κατόπιν υποβολής από υπηρεσίες ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού αιτημάτων παροχής διευκρινίσεων και όχι της ΚΕΔΕ.

Ουδεμία λοιπόν σχέση έχει με τα ερωτήματα και θέματα που ετέθησαν με την υπ’αριθ. 3714 (21/12/2016) επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, με την οποία ζητήθηκαν απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων εφαρμογής του άρθρου 16 του ν.4429/16, όπως η καταβολή της αμοιβής των εργαζομένων, μετά την εκδοθείσα νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος εφαρμογής των διατάξεων περί ανανέωσης των συμβάσεων των δήμων καθώς και η αντιμετώπιση παραβίασης της πάγιας νομολογίας που έχει εκδοθεί σε σχέση με την απαγόρευση ανανέωσης των συμβάσεων έργου και εργασίας και μάλιστα για διάστημα άνω των 24 μηνών, πρόβλημα που έχει αναγνωρίσει και η κα Γεροβασίλη.

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να προστατεύσει τους συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι άλλοι μένουν με την αγωνία αν θα τους γίνει παράταση και άλλοι παραλαμβάνουν την απόλυση τους και δεν θα κάνουν  φέτος γιορτές.

Ήδη κάποιοι μπροστά στην αβεβαιότητα που επικρατεί τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να διασφαλίσουν τη μη απόλυση τους ή την αυτοδίκαιη παράταση τους.

Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων και ζητάμε σαφείς και άμεσες λύσεις για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α., ώστε να μην οδηγηθούν στο δικαστικό δρόμο. Η της κυβερνητικής απόφασης πριμοδοτεί για μία ακόμη φορά, όπως γινόταν και στο παρελθόν τα δικηγορικά γραφεία.

Απαιτούμε λύσεις ουσιαστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές.

Επειδή την ίδια ώρα μεγάλοι δήμοι της χώρας (Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Βόλου, Αρταίων) –ευτυχώς- παρέτειναν κανονικά τις συμβάσεις.

Επειδή, όμως ακόμα επικρατεί σύγχυση στην Δημοτική Αρχή της Αιγιάλειας, αλλά και ανάμεσα σε πολλούς δήμους όλης της χώρας, αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι να παρατείνουν τις συμβάσεις καθαριότητας με βάση την ρύθμιση Βερναδάκη.

Επειδή υπάρχουν εκτός του Δήμου Αιγιαλείας και άλλες περιπτώσεις δήμων, που παρά την ρύθμιση Βερναδάκη, δεν παρατείνουν τις συμβάσεις.

Επειδή τέλος ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με δήλωση του έχει καλέσει τους δήμους να εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ το ίδιο έχει κάνει και με νεότερη ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών και όμως… κάποιοι δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις.

Καλείστε να αναλάβετε πρωτοβουλία νομοθετική που δεν θα επιτρέπει παρεκκλίσεις από την πλευρά των Δημάρχων.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:

Θα αντιμετωπίσετε μια και έξω την ευθυνοφοβία κάποιων αρχόντων και θα προστατέψετε το δικαίωμα στη δουλειά των συμβασιούχων εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας των Δήμων;

 

Πηγή: http://www.paraskhnio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

It was simple very first partnership—he was also my favorite fundamental kiss—so I was pretty indigenous

It was simple very first partnership—he was also my favorite fundamental kiss—so I was pretty indigenous Whether you used to be fastened for some time...

The mystery behind the reign of horror of killer cult team called badoo in Ikorodu portion of Lagos, try progressively unfolding adopting the new...

The mystery behind the reign of horror of killer cult team called badoo in Ikorodu portion of Lagos, try progressively unfolding adopting the new...

Modo la epidemia ha variato il nostro atteggiamento di trattenersi verso internet. Passiamo esagerazione periodo sui social e ci odiamo per corrente; siamo mediante...

Modo la epidemia ha variato il nostro atteggiamento di trattenersi verso internet. Passiamo esagerazione periodo sui social e ci odiamo per corrente; siamo mediante...

income money is really because they have got really top rates often between and , also the loan

income money is really because they have got really top rates often between and , also the loan Buying Intensive Dollars Residential...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!