Αρχική Οικονομία Νικολόπουλος για προϋπολογισμό:Θετικά τα μετρά υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων,αλλά «χλωμή» η...

Νικολόπουλος για προϋπολογισμό:Θετικά τα μετρά υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων,αλλά «χλωμή» η αναπτυξιακή εικόνα του προϋπολογισμού.

Νίκος Νικολόπουλος: «Χλωμό» το αναπτυξιακό πρόσωπο του προϋπολογισμού…

Τον σκεπτικισμό του κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, από το βήμα της Βουλής, για την «χλωμή» αναπτυξιακή εικόνα του προϋπολογισμού, χωρίς να παραλείψει την επισήμανση ότι υπάρχουν και προβλέψεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Εν κατακλείδι, το πρόσημο για τον κ. Νικολόπουλο δεν είναι θετικό και γι’ αυτό δεν θα τον υπερψηφίσει.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής τόνισε ότι « αλήθεια  είναι πως με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό έρχονται παροχές 910 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως συνοδεύονται από επιπλέον φόρους 1 δις ευρώ. Διασφαλίστηκε η μη περικοπή των συντάξεων, συνοδευόμενη όμως από γενικόλογες υποσχέσεις για αόριστες μεταρρυθμίσεις, χωρίς καμία πρόβλεψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξη της πραγματικής Οικονομίας, που τόσο πολύ επιζητούμε εδώ και 9 πια χρόνια.

Γίνεται η πρόβλεψη για ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,5% το 2019. Εγώ θα τολμήσω να πω όμως ότι δεν είναι πρόβλεψη, αλλά μάλλον ευχή! Και με ευχές δεν κινείται η πραγματική Οικονομία, αλλά μόνο με πράξεις»!

«ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ»

Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος εστίασε την κριτική του στην έλλειψη μέριμνας για τα πολλαπλά προβλήματα της μεσαίας τάξης, λέγοντας:

«Μπορεί ο νέος προϋπολογισμός να ενσωματώνει θετικά μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ, πλην όμως η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας, η μεσαία τάξη, δηλαδή οι πολίτες μεσαίων εισοδημάτων και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά δεν έχουν –δυστυχώς- απολύτως τίποτα θετικό να περιμένουν. Και τούτο, διότι τα καθαρά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης, αυτά δηλαδή που προκύπτουν μετά την επιστροφή φόρων, εμφανίζονται αυξημένα κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με τα περσινά!

Συγκεκριμένα, οι φόροι το 2019 διαμορφώνονται στα 46,4 δισ. ευρώ από τα 45,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος, ενώ για άλλη μια χρονιά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στηρίζει την πολιτική της, στα πιο άδικα μέσα, δηλαδή στους έμμεσους φόρους.

Από τα 51,1 δις. ευρώ των φόρων, τα 27,6 δις. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία, η οποία πλήττει κύρια και βάναυσα τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά εισοδήματα».

«ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ…»

Στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος βουλευτής εξέφρασε την απαισιοδοξία του για νέες επενδύσεις, τονίζοντας:

«Για όσους ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας, δεν περίμεναν φυσικά την Κομισιόν να δηλώσει κάτι διαφορετικό από το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η Ελλάδα προφανώς δεν είναι ελκυστική στις επενδύσεις.

Γεγονότα, όπως η πρόσφατη κατάρρευση του χρηματιστηριακού ταμπλό, είναι άκρως αποκαλυπτικά για το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί για τις προοπτικές της Ελλάδας».

Για το ίδιο θέμα, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά:

«Πως είναι, λοιπόν, δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης όταν οι επενδύσεις συνεχίζουν να είναι στάσιμες και μηδαμινές;

Δεν βλέπει η Κυβέρνηση ότι η “γιγάντωση” του πρωτογενούς πλεονάσματος που προήλθε από την περικοπή ουσιαστικά των δημοσίων επενδύσεων, κάθε άλλο παρά θετικά κρίθηκε από τους επενδυτές;

Η Κύπρος, όμως για παράδειγμα, σημειώνει ανάπτυξη κοντά στο 4%, και βγήκε επιτυχώς με 10ετές ομόλογο στις ίδιες αγορές, στις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει!

Η Ελλάδα δυστυχώς, αντί να κινηθεί προς την επανάκτηση της πρόσβασης της στις αγορές, αντί να ενισχύσει την ανάπτυξη, επιλέγει την εύκολη και πεπατημένη οδό των περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ»

Εξάλλου όπως ήταν επόμενο, ο Νίκος Νικολόπουλος στιγμάτισε το ρόλο των Τραπεζών, διότι δεν ανταποκρίνονται στις χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, υπογραμμίζοντας:

«Με τις τράπεζες στην Ελλάδα να είναι ανύπαρκτες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και χωρίς να υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κατάσταση αυτή, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν διέξοδο ρευστότητας πουθενά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 700 εκ. δημόσιοι πόροι που θα έπρεπε να δοθούν για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων από το πρόγραμμα 2014-2020 ακόμη μένουν απενεργοποιημένα κάπου ανάμεσα στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ!

Αλήθεια, που βρίσκεται το σχέδιο της δημιουργίας της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης που, όπως είχε εξαγγελθεί, θα φρόντιζε για την στήριξη των επιχειρήσεων με δάνεια;

Σημειώνω και αυτό και ας το ακούσει και ο πολύ – πολύ φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης,  ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ και γενικώς στις ελεύθερες δυτικές οικονομίες υπάρχουν και λειτουργούν δημόσιες αναπτυξιακές Τράπεζες οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο έναντι των εμπορικών τραπεζών».

«ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ»

Ολοκληρώνοντας, την ομιλία του ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικό Κόμματος επισήμανε:

«Αισθάνομαι πως βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής. Αλλά δεν είμαι βέβαιος πως αυτή που αρχίζει θα είναι και πιο ελπιδοφόρα.

Θα ήμουν πιο σίγουρος εάν είχαμε βρει τον δρόμο προς τις αγορές, εάν οι επενδυτές είχαν πειστεί να επιστρέψουν, εάν πίστευα ότι οι παροχές συνδυάζονται από ελάφρυνση φόρων και αποκτούν χαρακτήρα μονιμότητας, χωρίς να αφορούν μία εκλογική χρονιά.

Απλά, ελπίζω.  Και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το καλύτερο σε μια εκλογική χρονιά, υψηλών προκλήσεων και πολλών παραμορφωτικών καθρεπτών

Με αυτές τις σκέψεις, τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες που κατέθεσα, καθώς και τις αναμφισβήτητες θετικές πτυχές για τις οποίες μίλησα, επιφυλάσσομαι για τη ψήφο μου έναντι του προϋπολογισμού, κατά τη συζήτηση και τη ψήφιση στην Ολομέλεια».

 

Διαβάστε όλη την ομιλία του Νίκου Νικολόπουλου, από το βήμα της Βουλής στον ιστότοπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος:

https://www.xristianodimokrates.gr/?section=1906&language=el_GR&itemid1541=31218&detail1541=1

 

Σχετικό βίντεο:

Ο προϋπολογισμός έχει κάποια θετικά μέτρα όμως η μεσαία τάξη, δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει! https://youtu.be/7fy8z3CPBs4

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χρυσοχοΐδης – Δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά στην Αχαΐα – Μάχη με τις φλόγες υπό αντίξοες συνθήκες

Η πολιτεία κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αχαΐα επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτες δηλώσεις του το απόγευμα...

Κορωνοϊός: 2.760 νέα κρούσματα και 17 θάνατοι – Στους 172 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.760 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 17 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την...

Αχαΐα: Aνεξέλεγκτη φωτιά στη Ζήρια – Εκκενώνονται τέσσερις οικισμοί, απομακρύνθηκαν λουόμενοι

Νέα φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη Ζήρια Αχαΐας, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί και συγκεκριμένα η Ζήρια η Άνω Ζήρια, και τα χωριά...

Γυναικοκτονία στη Δάφνη – Σοκάρει το πόρισμα των ιατροδικαστών – Την έσφαξε με μαχαίρι 28 εκατοστών

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση της 31χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Δάφνη. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές η γυναίκα...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!