Αρχική Απόψεις Να μη χαθεί η ευκαιρία

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αποτελεί ένα θετικό βήμα. Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και δημιουργεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το οποίο μπορεί – με τις κατάλληλες κινήσεις – να συμβάλει στην τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και κυρίως στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η έγκαιρη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί ζωτικής προτεραιότητας ζητούμενο, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο. Είναι γι’ αυτό επιτακτική ανάγκη, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει τάχιστα η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων, ενόψει του επόμενου Eurogroup της 22ας Μαΐου και – κυρίως – από την πλευρά των εταίρων, να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας.

Η συμφωνία, βεβαίως, εμπεριέχει και μια σειρά από αρνητικά μέτρα, τα οποία πρόκειται να πλήξουν περαιτέρω τα εισοδήματα του συνόλου των καταναλωτών, ενώ απουσιάζουν μέτρα απαραίτητα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως είναι η μείωση της φορολογίας, η εκλογίκευση των ασφαλιστικών δαπανών, ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία αποκτά μια ακόμα ευκαιρία για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξής. Το αν αυτή θα αξιοποιηθεί, ωστόσο, θα κριθεί κυρίως από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση και το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επενδύσεις και το επιχειρείν, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Η εμπειρία των προηγούμενων επτά ετών και τριών μνημονίων, έχει δείξει ότι η λιτότητα χωρίς μεταρρυθμίσεις διαιωνίζει απλώς το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Πηγή: reporter.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Στον κατάλληλο χρόνο η άρση των μέτρων στήριξης

Την ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών της πανδημίας, αλλά και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη σημερινή...

Reuters: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι νέες προσπάθειες στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία της Ευρωζώνης η οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να διαφύγει από τον πολιορκητικό...

Μητσοτάκης σε ΚΟ ΝΔ: Σιγουριά για τις διερευνητικές με Τουρκία – Τι είπε για τον εμβολιασμό

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, η πορεία του εμβολιασμού και η διαχείριση της πανδημίας, η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης...

Μητσοτάκης σε ΚΟ ΝΔ: Σιγουριά για τις διερευνητικές με Τουρκία – Τι είπε για τον εμβολιασμό

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, η πορεία του εμβολιασμού και η διαχείριση της πανδημίας, η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!