Αρχική Πολιτική Νίκος Νικολόπουλος: Στο περιθώριο της εργασίας χιλιάδες ΑμΕΑ…

Νίκος Νικολόπουλος: Στο περιθώριο της εργασίας χιλιάδες ΑμΕΑ…

Ο σχεδόν ολοκληρωτικός αποκλεισμός των ΑμΕΑ από την αγορά εργασίας ευαισθητοποίησε τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής παραθέτει απογοητευτικά στοιχεία και επισημαίνει ότι πρέπει ν’ αλλάξει άρδην αυτή η κατάσταση γιατί η μη δυνατότητα απασχόλησης αυτών των ατόμων τα οδηγεί στην περιθωριοποίηση, αλλά και στην μη αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση τους.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του ανεξάρτητου βουλευτή εκτιμάται ότι 1.014.177 άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπηρία ή περιορισμό δραστηριότητας (11,2% του πληθυσμού) και 1.217.020 άτομα (3,5%)έχουν περιορίσει σε μέτριο βαθμό τη δραστηριότητα τους λόγω μακροχρόνιου προβλήματος υγείας. Επισημαίνεται πως στις παραγωγικές ηλικίες (20-64 ετών) το 14% του πληθυσμού (889.389 άτομα) αντιμετωπίζει κάποιου βαθμού αναπηρία, εκ των οποίων οι 359.244 έχουν σοβαρής μορφής περιορισμό.

Ο δείκτης απασχόλησης των ατόμων με σοβαρή αναπηρία στις ηλικίες 20-64 ετών, υπολογίστηκε να είναι στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του24,2%. Υπολείπεται, δηλαδή, κατά 33,4 μονάδες σε σχέση με την τιμή που λαμβάνει στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία (57,6%). Σε σύγκριση, μάλιστα, με τον εθνικό στόχο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση, η χώρα μας υστερεί κατά 46 μονάδες!

Ο Νίκος Νικολόπουλος ρωτάει τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αν προτίθενται να προβούν άμεσα σε εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα των νέων ώστε το ποσοστό ανεργίας τους να μειωθεί στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία του κορωνοϊού

Ανθεκτικότητα έδειξε η ελληνική αγορά κατοικίας το 2020 παρά το ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ήταν συνολικά δυσμενής, σύμφωνα με έκθεση του οίκου...

Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο»

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας,...

Πάνω από 2.700 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης

Ισχυρό ενδιαφέρον από δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για τη συμμετοχή τους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης...

Κορωνοϊός: Τρία νησιά στο «κόκκινο» – Ανησυχία και για Ρέθυμνο, Ίο

Προβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!