Αρχική Πολιτική Νίκος Νικολόπουλος: Ο Υπουργός Εξωτερικών «παζαρεύει» στο σκοτάδι το όνομα της...

Νίκος Νικολόπουλος: Ο Υπουργός Εξωτερικών «παζαρεύει» στο σκοτάδι το όνομα της Μακεδονίας;

ΑΙΧΜΗΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΔΥΟ «ΜΗ» ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σ’ ένα άθροισμα 335 λέξεων, δεν υπάρχει ούτε ίχνος ή υποψία απάντησης από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σε δύο ερωτήσεις του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.
Πιο σαφής και επεξηγηματική διατύπωση των ερωτημάτων δεν θα μπορούσε να υπάρξει κι όμως ο Υπουργός βρήκε τις λέξεις που προσδιορίζουν απαντητικά το απόλυτο τίποτα και τη γενική συσκότιση γύρω από το φλέγον θέμα της ονοματοδοσίας του κρατιδίου των Σκοπίων.
Για του λόγου το αληθές ιδού τα ερωτήματα της πρώτης ερώτησης (και ακολουθεί η απάντηση του Νίκου Κοτζιά):
1ον Έχετε προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας και έχετε προχωρήσει σε γενικότερες αντιδράσεις για να αποτρέψετε τα αλυτρωτικά σχέδια των Σκοπίων που μέσω της «ψευτο- Μακεδονικής» Εκκλησίας θέλουν να προωθήσουν, όπως και της επιβολής ονόματος που δεν τους ανήκει;
2ον Επίσης ποιες ακόμα πρωτοβουλίες, συγκεκριμένα, σκοπεύετε ν’ αναλάβετε;
Μπορείτε μόνοι σας να διαπιστώσετε τι ο Υπουργός (δεν) απαντά:
1. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για το θέμα στο οποίο αναφέρεται η Ερώτησή σας. Βεβαίως μας ενδιαφέρει και παρακολουθούμε την κατάσταση στο εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων, τη στιγμή μάλιστα που σχετίζεται με το ανοικτό ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.
2. Για εκκλησιαστικά, όμως, ζητήματα που άπτονται θεμάτων διοικήσεως Εκκλησιών (όπως επίσης δόγματος, σε άλλη περίπτωση) δεν είθισται να διαμαρτυρόμαστε μέσω διαβημάτων, διότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι εκκλησιαστική Αρχή.
3. Ως γνωστόν, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεών μας με την ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διμερείς συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, η ανταλλαγή επισκέψεων με το Σκοπιανό ομόλογό μου και κυρίως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του ανοικτού ζητήματος της ονομασίας.
4. Η Ελλάδα εργάζεται για την επίτευξη μιας, αμοιβαία αποδεκτής, λύσης στο χρονίζον θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεών μας με τη βόρεια γειτονική χώρα και θα συμβάλλει στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Τα ερωτήματα της δεύτερης ερώτησης είναι τα ακόλουθα:
1ον Συμφωνεί ο Πρωθυπουργός να… παραχωρηθεί στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του, ή όχι;
2ον Πείτε στη Βουλή επιτέλους ποιος είναι αυτός ο… συμβιβασμός που πρέπει να κάνουμε και σε τι;
Ιδού κατωτέρω η φανερή… τιποτολογία του Υπουργού:
1. Ως γνωστόν, η χώρα μας συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993) καθώς και την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
2. Η Ελλάδα μετέχει πάντοτε στις ανωτέρω διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα. Η λύση θα πρέπει να είναι συνολική, οριστική και βιώσιμη, ώστε να μην αφήνει περιθώρια για μελλοντικές τριβές, παρερμηνείες/παρεξηγήσεις ή «γκρίζες περιοχές».
3. Έχω μιλήσει δημοσίως τόσο για τις σχέσεις μας με τη βόρεια γειτονική μας χώρα όσο και για τις πτυχές που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνολική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος. Σε αυτή τη λογική ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα στις 26 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, και γι’ αυτά τα θέματα στους διπλωματικούς συντάκτες.
4. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεών μας με την ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διμερείς συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι επισκέψεις σε Σκόπια και Αθήνα των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αντιστοίχως και ιδίως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν και τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
5. Η Ελλάδα εργάζεται σταθερά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των μεταξύ μας σχέσεων καθώς και στην προώθηση της σταθερότητας, προς όφελος και της ευρύτερης περιοχής.
Επίτηδες, παραθέσαμε αυτούσιες τις απαντήσεις του κ. Κοτζιά, για να διαπιστώσετε και κάτι άλλο. Ότι σε διαφορετικά ερωτήματα της πρώτης και της δεύτερης κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Νίκου Νικολόπουλου, ο Υπουργός Εξωτερικών δίνει «copy paste» απαντήσεις.
«Φαίνεται ότι έχουν «κασέτες» στο Υπουργείο και τις βάζουν να παίζουν τις ίδιες ανούσιες και καθόλου διαφωτιστικές απαντήσεις», είναι το σχόλιο του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος συμπλήρωσε:
«Πρόκειται για εξόφθαλμο εμπαιγμό. Σ’ ένα τόσο κρίσιμο θέμα, ο κ. Κοτζιάς πολιτεύεται και διαπραγματεύεται με κρυφά χαρτιά, ερήμην της πραγματικής βούλησης του λαού».
Ολοκληρώνοντας το σχόλιό του, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής υπογράμμισε:
«Σε μια αποστροφή των ασαφών απαντήσεών του ο κ. Υπουργός μας λέει ότι δεν συνηθίζει να διαμαρτύρεται, μέσω διαβημάτων, για ζητήματα που άπτονται θεμάτων διοικήσεως Εκκλησιών. Λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι, γιατί στο Υπουργείο λειτουργεί Διεύθυνση Εκκλησιαστικού, την οποία ο κ. Κοτζιάς θέλει ευνουχισμένη και φιμωμένη…»

Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων 1750/04.12.17 και 992/06.11.2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι – Έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της...

Σαρηγιάννης: 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα

Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα, τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς μέσα σε τέσσερις ημέρες τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι οποίοι...

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Πώς θα καταβληθεί

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως εξήγησε, ένα μέρος  του επιδόματος θα...

Συντάξεις Νοεμβρίου – Oι ημερομηνίες καταβολής τους για όλα τα ταμεία

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!