Αρχική Πολιτική Νίκος Νικολόπουλος: Ο  …”άνεμος” του νέου νόμου προς την σωστή κατεύθυνση.Να μην...

Νίκος Νικολόπουλος: Ο  …”άνεμος” του νέου νόμου προς την σωστή κατεύθυνση.Να μην κάνει πίσω για τις ανεμογεννήτριες.

 

 Σε πρόσφατη απάντηση κοινοβουλευτικής παρέμβασης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Νικόλαο Νικολόπουλο, σχετικά με την με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού μέσω εγκατάστασης συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ανέφερε τα εξής:

“Σας γνωρίζουμε ότι με την ΑΠΕΗΛ/Α/ΦΙ/οικ.175067/19-4-2017 υπουργική απόφαση με τίτλο «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει», θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών και βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού, για φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στο ΥΠΕΝ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης νέας ομάδας εργασίας με στόχο τη διεύρυνση του προγράμματος σε άλλες τεχνολογίες εκτός των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως αιολική ενέργεια (μικρές ανεμογεννήτριες και όχι μόνο), βιοαέρια. 

Αξίζει παρόλα αυτά να σημειωθεί, πως το επερχόμενο σχέδιο Νόμου για τις «Ενεργειακές Κοινότητες» που θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή θα επιτρέπει σε Ενεργειακές Κοινότητες να εφαρμόζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

Από τα ανωτέρω συνεπάγεται ότι δεν υφίσταται στην παρούσα φάση το θεσμικό πλαίσιο για συστήματα με χρήση αιολικής ενέργειας αλλά δρομολογείται ενώ δεν προβλέπεται σε άμεσο χρόνο η ένταξη τεχνολογιών από θαλάσσιες διακυμάνσεις. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η εγκατάσταση και άλλων ώριμων τεχνολογιών, όπως τα ανωτέρω συστήματα, με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.”

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Νικολόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου είπε ότι κατ’ αρχήν κρίνει θετικό ότι το θέμα ιδιαίτερα των μικρών ανεμογεννητριών, προβλέπεται να περιέχεται στο επερχόμενο σχέδιο Νόμου, και θα αναμένει περαιτέρω, την τελική και λεπτομερή διατύπωση της σχετικής ρύθμισης.

Επίσης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής θεωρεί ότι, η άμεση συμπλήρωση του νομοθετικού και κανονιστικού κενού που καθορίζει τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης μικρών Α/Γ στην Ελλάδα, σε συνέχεια των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Νομου 4203/13 συμβάλει και συνάδει απολύτως με την εκπλήρωση της βασικής στόχευσης του Νομοθέτη για τη σύσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και συμβαδίζει με τη βασική φιλοσοφία του αναφερθέντος σχεδίου Νομου, που είναι η διάσπαρτη, αποκεντρωμένη και μικρής κλίμακας ανάπτυξη συστημάτων Α.Π.Ε. με τη συναίνεση και σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την εκάστοτε τοπική κοινωνία, η οποία θα αποτελεί εταίρο της Ενεργειακής Κοινότητας.

Τέλος ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε Για το λόγο αυτό εκτιμά ότι είναι απολύτως απαραίτητο, οι ανωτέρω εκκρεμείς ρυθμίσεις για τις μικρές Α/Γ, που θα αφορούν όχι μόνο στη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού, αλλά και της σταθερής αποζημίωσης της πλεονάζουσας παραγώμενης ενέργειας για τις Ενεργειακές Κοινότητες, να γίνουν άμεσα με το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο, άλλως αυτό θα παραμείνει ημιτελές και περιορισμένων δυνατοτήτων ως προς τη βασική του επιδίωξη και εφαρμογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλιο: Αρχίζει η χορήγηση της τέταρτης δόσης – Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα – Μέσω ΑΑΔΕ η βεβαίωση προστίμων

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε κατά την αποψινή...

Τα παράπονα των καταναλωτών στο MyRAE για θέματα ενέργειας

Θέματα λογαριασμών και πληρωμών αφορούν τα περισσότερα παράπονα (42% του συνόλου) που υποβάλουν οι καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το 17% έχουν να κάνουν με τη σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και εταιρίας, το 10% με την ποιότητα εξυπηρέτησης και το 8% αφορά τεχνικά προβλήματα. Το υπολειπόμενο 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΡΑΕ, αφορά πλειάδα διαφόρων θεμάτων με μικρά ποσοστά έκαστο. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 13/9/2021-16/01/2022, διάστημα στο οποίο λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων των καταναλωτών myRAE. Συ

Κορωνοϊός: 18.834 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι – Στους 672 οι διασωληνωμένοι

Σε 18.834 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα 17/1 κατεγράφησαν 101 θάνατοι. Παράλληλα, σε 672 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Αττική...

Ψηφιακή υπογραφή με λίγα κλικ – Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και αποστολή της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!