Αρχική Πολιτική Νίκος Νικολόπουλος: Νόμιμα ή με κάποια τρικ «πέρασε» τον έλεγχο του...

Νίκος Νικολόπουλος: Νόμιμα ή με κάποια τρικ «πέρασε» τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ο Δ. Κοντομηνάς;

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Ο ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τίθεται σε αμφισβήτηση από τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής διατυπώνει απορίες για την αξιοπιστία του ελέγχου που πραγματοποίησε η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων Από Εγκληματική Δραστηριότητα στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών.

Ειδικότερα, ο Νίκος Νικολόπουλος υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν ενημέρωσε πολλάκις την Αρχή με κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου με στοιχεία, για την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και για τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και την μεταβίβαση των μετοχών του Δημήτρη Κοντομηνά στην κόρη του Μαρία Κοντομηνά. Σε συνάντηση με την πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Ζαΐρη, αλλά και σε επόμενες επιστολές τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι εκτίμησε πως ουδέν το μεμπτό περιλαμβάνουν.

Είχαμε επισημάνει ότι το ΕΣΡ δεν εφάρμοσε προσηκόντως τον νόμο και το δίκαιο της προκήρυξης, ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. υποψήφια για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας, καθώς µε μεγάλη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν, αφενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το µμετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου διενεργήθηκαν µμεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μία νυκτί στις 29/6/2016 από τον Δ. Κοντομηνά στην Μαρία Κοντομηνά, παραμένοντας άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις, που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είχαν απαγορεύσει ρητώς τη µμεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ εύλογα ερωτήματα τίθενται για το αν η Μαρία Κοντομηνά διέθετε το κατά τον νόμο απαιτούμενο «πόθεν έσχες» ώστε να καταστεί πραγματική µμέτοχος της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και αν το ΕΣΡ προέβη στον κατά νόμο έλεγχο.

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος βουλευτής εξειδικεύει το καθήκον ουσιαστικού ελέγχου από την Αρχή ζητώντας να πληροφορηθεί εάν συνέβησαν τα εξής:

«1) Εξέταση από την υπηρεσία της νομιμότητας της μεταβίβασης την 29.6.2018 του 100% των μετοχών της offshore Alpha Media Group, μοναδικής μετόχου της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης Α.Ε. (ΑΔΤ), από τον έως τότε πραγματικό μέτοχο Δ.Κ. στην Μ.Κ., φερόμενη έκτοτε ως πραγματικός μέτοχος της ΑΔΤ, όταν σύμφωνα με:

α) την 296/2015 διάταξη του οικονομικού εισαγγελέα και β) την 60/2016 διάταξη του 14ου τακτικού ανακριτή απαγορεύτηκε η μεταβίβαση τίτλων και κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δ.Κ., ενώ στο πλαίσιο της δικογραφίας Ω/2016/9 διεξάγεται σχετική προανάκριση, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί κύριο αντικείμενο ελέγχου της υπηρεσίας σας.

2) Εξέταση του κατά το πόσο η φερόμενη ως πραγματικός μέτοχος Μ.Κ. διέθετε το πόθεν έσχες για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΔΤ, διά της Alpha Media Group, όταν όπως είναι γνωστό για το 66,66% της υπερχρεωμένης έως και το 2008 ΑΔΤ το RTL κατέβαλε το 2018, 125 εκατ. ευρώ.

3) Την εξέταση του αν στο πλαίσιο των σύμφωνα με τον νόμο ετήσιων ελέγχων προέλευσης των πόρων από το ΕΣΡ για τα έτη 2016, 2017, αλλά και στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη προκήρυξης, ελέγχθηκαν τα ανωτέρω από το αρμόδιο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ».

Τα κρίσιμα ερωτήματα που έχει θέσει ο Νίκος Νικολόπουλος είναι τα ακόλουθα:

  1. Αληθεύει η πληροφορία ότι η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ενέκρινε τους φακέλους όλων των εταιρειών που είναι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, ANT1, STAR, ΣΚΑΙ και Epsilon;
  2. Να μας δοθούν οι αναλυτικές εκθέσεις της ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ του ελέγχου της νομιμότητας του φακέλου όλων των εταιρειών που συμμετείχαν στη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικής άδειας
  1. Τέλος, ενημερώστε μας εάν έχει σχηματιστεί δικογραφία (και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται), εάν έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον του αρμοδίου εισαγγελέα τα μέλη του ΕΣΡ και της ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημόσια έχουν τεθεί, που έχουν κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής και που έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην κ. Ξένη Δημητρίου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την ανωτέρω υπόθεση.
  2. Έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα ανωτέρω; Ενημερώστε την Βουλή των Ελλήνων και εάν όχι, τότε απαντήστε αν θα ζητήσετε αμελλητί από την αρμόδια Εισαγγελία, όπως έχετε καθήκον για χάριν του δημοσίου συμφέροντος,  με βάση το άρθρο 30 του ΚΠΔ και όπως άλλωστε έχετε πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

 

 

Πηγή: xristianodimokrates.gr

Προηγούμενο άρθροΗ καταστροφή της γλώσσας
Επόμενο άρθροΔικαίωμα στην ευτυχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στις κύριες γραμμές μέσης τάσης σε όλες τις περιοχές

Oλοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στις κύριες γραμμές μέσης τάσης σε όλες τις περιοχές, ως απόρροια της κακοκαιρίας, ενώ αυτήν την ώρα όλες οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των μεμονωμένων παροχών, καθώς με το πέρας των εργασιών στις κύριες γραμμές ΜΤ εντοπίζονται και περιορισμένες σποραδικές βλάβες στη χαμηλή τάση. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση και της τελευταίας μεμονωμένης παροχής θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί πω

Alpha Bank: Στις 10 το πρωί το άνοιγμα των καταστημάτων την Πέμπτη, σε Αττική και Κρήτη

Αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα της Alpha Bank στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Ελπίς» με την τράπεζα να ανακοινώνει την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους σε συνέχεια των μέτρων της Πολιτείας. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα: Σε συνέχεια των μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κακοκαιρία «Ελπίς», η έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Καταστημάτων της Alpha Bank στις περιφέρειες Αττικής και Κρήτης για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, ορίζεται στις 10:00 πμ.

Κορωνοϊός: 17.960 νέα κρούσματα και 115 θάνατοι – Στους 646 οι διασωληνωμένοι

Σε 17.960 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022,...

Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη εμπόριο, σχολεία και ιδιωτικός τομέας

Σταδιακή θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες σε Αττική και Κρήτη, οι οποίες επλήγησαν από τη χιονόπτωση και την κακοκαιρία Ελπίδα.  Έτσι, για αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, θα ισχύσουν τα εξής: 
  • Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση.  
  • Θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!