Αρχική Πολιτική Νίκος Νικολόπουλος; «Ας τολμήσουμε μία μεγάλη και σύγχρονη αλλαγή στο Σύνταγμα, για...

Νίκος Νικολόπουλος; «Ας τολμήσουμε μία μεγάλη και σύγχρονη αλλαγή στο Σύνταγμα, για μία καλύτερη, αλλά όχι… μικρότερη Ελλάδα!»

Ευθύνη της σημερινής Βουλής είναι να μεταφέρει στην… επόμενη όσο πιο πολλές ευθύνες» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι γενικώς, τάσσεται υπέρ της άποψης πως όλες οι προτεινόμενες αλλαγές από κόμματα ή και βουλευτές (που έχουν συγκεντρώσει 50 υπογραφές), μπορούν να τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής προς αναθεώρηση, σημειώνοντας πως «είναι προτιμότερο να ανοίξει όσο περισσότερο γίνεται η βεντάλια και να μην ρισκάρουμε να μείνει εκτός αναθεώρησης οποιαδήποτε διάταξη, όσο μικρή και ελάσσονος σημασίας και να φαίνεται, που όμως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και της σημερινής Ελλάδας»
Μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, ο κ. Νικολόπουλος έθεσε τις προτεινόμενες αλλαγές διατάξεων του Συντάγματος που «ξεθεμελιώνουν προαιώνιες αρχές και αξίες και οδηγούν σε αφελληνισμό και σε από-ιεροποίηση της χώρας». Σε αυτή την κατεύθυνση εξέφρασε τη διαφωνία του με την προωθούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό και πλήρως εκκοσμικευμένο κράτος, που ουδεμία σχέση έχει με κράτη στα οποία ο θρησκευτικός και ο κρατικός νόμος συγχέονται ή και ταυτίζονται. Γι’ αυτό και στο ισχύον Σύνταγμα διατυπώνεται μόνο ο σεβασμός και η δέουσα τιμή στην Εκκλησία για τους ιστορικούς αγώνες της ως προς την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και προς τούτο υπάρχει και η αναγνώρισή της ως Πρόσωπο Νομικού Δικαίου, όπως άλλωστε είναι και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, καθώς και οι Μουσουλμανικές Μουφτείες της Θράκης,
«Από την άλλη πλευρά, αποτελεί απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 86 που προβλέπει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων που τελέστηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και η ενίσχυση του ελέγχου χρηματοδότησης των κομμάτων. Επίσης, προφανώς και αποτελεί ανάγκη η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά αισθάνομαι ότι υπάρχει ακόμα ανάγκη να εντοπιστεί η πλέον κατάλληλη φόρμουλα προς τούτο, καθώς τόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, στην παρούσα φάση, λύνουν το ένα πρόβλημα, όμως δημιουργούν άλλα, ενώ τέλος, εκφράζω τη θλίψη μου για το γεγονός πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά την άποψή μου απολύτως απαραίτητου σε μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα» πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.
Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε την άποψη ότι υπό συζήτηση αναθεώρησης μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε διάταξη συντείνει προς μία καλύτερη και όχι μικρότερη χώρα. «Και υπάρχει πληθώρα τέτοιων άρθρων» επεσήμανε, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα άρθρα 4, 15, 16, 17, 24 και 25, στα οποία μπορεί να εισαχθούν έννοιες και όροι που να ενισχύουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ελευθερία του Τύπου, την πνευματική διάσταση στης ιδιοκτησίας, ασφαλώς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και άλλα.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 78, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, αλλά και των άρθρων από το 86 μέχρι το 90, προκειμένου «να διαμορφωθεί μία νέα αίσθηση στην κοινωνία για το κράτος δικαίου και την παύση ευνοιοκρατίας προς τους πολιτικούς και ιδιαίτερα, τα κυβερνητικά στελέχη».
«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρόταση αλλαγής που θα συμβάλλει σε μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, αλλά και θα δώσει σύγχρονες απαντήσεις στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, τονίζοντας επιπλέον πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για την θέσπιση ανωτάτου ορίου θητείας των βουλευτών, των πρωθυπουργών και κάθε άλλου αιρετού, για το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή και τη καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.
«Η έξοδος από το μνημόνιο, όχι όμως και από την κρίση, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική ή δανεισμού. Ήταν μία πολυεπίπεδη, θεσμική, κοινωνική και ηθική κρίση που για να ξεπεραστεί χρειάζονται ριζικές τομές. Και οι αλλαγές στον Συνταγματικό χάρτη της χώρας, αποτελούν την κορωνίδα των αναγκαίων τομών. Ας τολμήσουμε τώρα, λοιπόν. Και ας φανούμε όλοι, κόμματα και βουλευτές, θετικοί αποδέκτες της φωνής της κοινωνίας που μας ζητάει να αλλάξουμε και να βοηθήσουμε τη χώρα να αλλάξει» κατέληξε.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι απαίτηση της κοινωνίας αλλά και των καιρών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σταϊκούρας: Να δοθούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες στις ΜμΕ – Σοβαρό πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος

Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν -με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο- μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ό,τι...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη – Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία

Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία που αγωνιά, αναφέρουν σε κοινή του δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και...

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ KLEEMAN, ΕΚΕΤΑ και ThessINTEC

Η εταιρεία KLEEMANN HELLAS ABEE, το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης - Thess INTEC, υπέγραψαν...

Κυρ. Μητσοτάκης για το ΑΕΠ: «Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει»

Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, εξέφρασε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!