Αρχική Uncategorized Νέες επενδύσεις από δέκα μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων

Νέες επενδύσεις από δέκα μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων

Υστερα από μια πικρή και άνυδρη διετία, οι επιχειρήσεις ανασυντάσσονται αφήνοντας πίσω το Grexit και την πολιτική αστάθεια. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εξασφάλιση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου 2017, αλλά και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου στις 26 Ιουλίου 2017, επανέφεραν μία σχετική ηρεμία στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Οπως δηλώνουν στην «Κ» πρόεδροι μεγάλων εισηγμένων ομίλων «ήταν μία δύσκολη στιγμή να κλείνεις διεθνείς συμφωνίες και από τη μία ώρα που διαρκούσε η συνάντηση με τον ξένο πελάτη, τα 50 λεπτά να αφιερώνονται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας και στο αν έχει απομακρυνθεί το επενδυτικό ρίσκο της χώρας». Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, αυτό το καλοκαίρι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας προωθούν αθόρυβα τα επενδυτικά τους σχέδια, προσπαθώντας να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο των μνημονίων.

Για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017) που υπολείπεται, περίπου 10 εισηγμένες αναμένεται να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ και αποτελούν την έναρξη πολυετών επενδύσεων με ορίζοντα το 2021.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές, αλλά και να πετύχουν τη διείσδυση σε νέες χώρες.

Οι επενδυτικές κινήσεις που είναι σε εξέλιξη μέχρι και το τέλος του 2017, είναι οι εξής:

• Ο όμιλος Jumbo προετοιμάζεται για το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επεξεργάζεται το άνοιγμα καταστημάτων σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μυτιλήνη και η Αίγινα. Ταυτόχρονα, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα λειτουργήσουν ακόμη δύο καταστήματα στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται και η είσοδος του ομίλου στη Βοσνία.

• Ο όμιλος Σαράντη διευρύνει την παρουσία του στην Πορτογαλία με την είσοδο των προϊόντων της στη μεγαλύτερη πορτογαλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sanoe, που ελέγχει το 52% του πορτογαλικού λιανεμπορίου. Επίσης, η διοίκηση του ομίλου Σαράντη εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς επιχείρησης, ενώ οι επενδύσεις θα προσεγγίσουν τα 8 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2017 και ολόκληρο το 2018.

• Ο όμιλος Nexans –θυγατρική του γαλλικού ομίλου Alcatel– ολοκληρώνει το προσεχές φθινόπωρο επένδυση 3 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας, που θα αφορά νέα γραμμή παραγωγής καλωδίων για την αγορά της Γερμανίας. Η «Ελληνικά Καλώδια», θυγατρική της Cenergy Holdings, πραγματοποιεί επένδυση 15 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της θυγατρικής Fulgor στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της χρονιάς.

• Ο ξενοδοχειακός εισηγμένος όμιλος Καράτζης –μετά την πώληση θυγατρικής στον γερμανικό κολοσσό TUI– ολοκληρώνει νέα υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα σε έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου.

• Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι υλοποιεί επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ολοκληρώνει την ανέγερση της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη, συνολικής επένδυσης 17,5 εκατ. ευρώ.

• Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης αυτήν την περίοδο προχωράει σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 28,8 εκατ. ευρώ με επίκεντρο το εργοστάσιο στη Σκωτία, ενώ ενισχύει τον δείκτη εξωστρέφειας, καθώς ενδιαφέρεται για την είσοδο των προϊόντων του στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.

• Ο όμιλος Fourlis εξετάζει την επέκταση των εργασιών του και σε άλλες βαλκανικές αγορές εκτός της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπου έχει ήδη πολύχρονη παρουσία.

• Ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί φέτος ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. μέχρι τα μέσα του 2018 με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμενο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομένου της Cosmote TV.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι για να ωριμάσει μια επένδυση που αφορά βιομηχανική παραγωγή, απαιτούνται τουλάχιστον 12-18 μήνες, αφού, για παράδειγμα, η παραγγελία γραμμών παραγωγής χρειάζεται ακόμη και ένα χρόνο, ενώ η έναρξη της παραγωγής μπορεί να απαιτήσει από 4 έως 8 μήνες.

Εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν και πολυετή επενδυτικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια των ετήσιων γενικών συνελεύσεων του περασμένου Ιουνίου.

Τα πενταετή σχέδια του ΟΛΠ και της ΕΥΔΑΠ

Από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 1,261 δισ. ευρώ, για την επόμενη πενταετία, υλοποιούν η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ. Σύμφωνα με έκθεση της Alpha Finance, στο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η εισηγμένη, το επενδυτικό πλάνο έχει προϋπολογιστεί στα 967 εκατ., ποσό, όμως, το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών-πλειστηριασμών. Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Αττικής). Ενα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα υλοποιείται από τον ΟΛΠ. Με στόχο να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και να το καθιερώσει ως κεντρικό λιμάνι κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο, ο ΟΛΠ προχωράει σε επενδύσεις ύψους 294 εκατ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή του λιμανιού. Σημαντικό μέρος αυτής της επένδυσης θα περιλαμβάνει την επέκταση του νότιου λιμένα με χωρητικότητα για τέσσερις νέες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, άνω των 400 μέτρων, που προορίζονται για πλοία νέας γενιάς.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Know your Customer»: Τέλος στη γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες

Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού υπηρεσιών που θα προσφέρει η εφαρμογή Know your Customer παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία...

Πράσινη για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο δείκτη θετικότητας του ECDC

Πράσινη είναι για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο χάρτη του ECDC σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας και στο βαθύ πράσινο καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000...

Κορωνοϊός: 3.421 νέα κρούσματα και 83 θάνατοι – Στους 754 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.421 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 83 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να...

Ανοίγουν από 17 Μαΐου κολέγια και δομές επαγγελματικής κατάρτισης

Με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου 2021 συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!