Αρχική Οικονομία Νέα πανευρωπαϊκή τραπεζική βόμβα: CAPITAL CONTROLS σε όλη την ΕΕ ;;;

Νέα πανευρωπαϊκή τραπεζική βόμβα: CAPITAL CONTROLS σε όλη την ΕΕ ;;;

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Πάγωμα αναλήψεων για να αποτραπούν ενδεχόμενα bank runs εξετάζει η ΕΕ !!!


Η χρεοκοπημένη Ευρώπη των Τραπεζών ξεκινά σιγά-σιγά να ομολογεί ότι, η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, κρύβεται μέσα στην χρεοκοπία του τραπεζικού της συστήματος !!! 

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μέτρα θα οποία θα τους επιτρέψουν να εμποδίζουν προσωρινά την πρόσβαση των πολιτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για αναλήψεις ώστε να αποτρέψουν bank runs, όπως αποκαλύπτει ευρωπαϊκό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τη διάσωση τραπεζών οι οποίες είτε επίκειται είτε έχουν μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν, αλλά οι επικριτές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη ή ακόμη και να επιταχύνει τις αναλήψεις με το που κυκλοφορήσουν οι πρώτες φήμες ότι μία τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η πρόταση η οποία βρίσκεται στα σκαριά από τις αρχές τους έτους, έρχεται στο προσκήνιο λιγότερο από δύο μήνες μετά την μεγάλη εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε στην ισπανική Banco Popular, η οποία συνέβαλε στην κατάρρευσή της.

Επίσης έρχεται εν μέσω μίας έντονης διαμάχης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών, περίπου μία δεκαετία μετά την οικονομική κρίση που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει δισεκατομμύρια ευρώ για να αποτρέψει μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Το να δοθεί στις εποπτικές αρχές η δυνατότητα να μπλοκάρουν προσωρινά τους λογαριασμούς σε προβληματικές τράπεζες, είναι “μία εφικτή λύση”, αναφέρει έγγραφο που συνέταξε η εσθονική προεδρία της Ε.Ε., το οποίο αναγνωρίζει ότι κράτη μέλη είναι διχασμένα αναφορικά με αυτό το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπουν ήδη σε εθνικό επίπεδο την επιβολή ενός μορατόριουμ στις πληρωμές τραπεζών που βρίσκονται σε διαδικασίες εξυγίανσης, όπως η Γερμανία, στηρίζουν το μέτρο, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.

“Η επιθυμία είναι να αποτραπεί ένα bank run, ώστε μία τράπεζα που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση να μην σπρωχτεί στον γκρεμό”, αναφέρει πηγή με γνώση του γερμανικού σκεπτικού επί του θέματος.

Για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών των καταθετών, το εσθονικό έγγραφο που έχει ημερομηνία 10 Ιουλίου, προτείνει την εισαγωγή ενός μηχανισμού ο οποίος θα μπορούσε να επιτρέπει την ανάληψη “τουλάχιστον ενός περιορισμένου χρηματικού ποσού”.

Ωστόσο οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει την αποταμίευση. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θα παροτρύνει τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από μία τράπεζα σε πρώιμο στάδιο”, αναφέρει ο Charlie Bannister από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηματαγορών.

Η εσθονική πρόταση συζητήθηκε στις 13 Ιουλίου, ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση, αναφέρει στο Reuters ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, ενώ θα χρειαστεί έγκριση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση.

Ασφαλισμένες καταθέσεις

Το σχέδιο, εφόσον συμφωνηθεί, αναμένεται να έρθει σε αντίθεση με τις νομοθετικές προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο που στόχευαν στην ενίσχυση των εξουσιών των εποπτικών αρχών για το “πάγωμα” των αναλήψεων αλλά εξαιρούσαν από το μορατόριουμ τους ασφαλισμένους καταθέτες, που σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. θεωρούνται όσοι διαθέτουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, οι πληρωμές θα μπορούσαν να ανασταλούν για πέντε εργάσιμες ημέρες και το διάστημα αυτό σε εξαιρετικές περιστάσεις να παραταθεί το πολύ έως τις 20 ημέρες, αναφέρει το έγγραφο.

Με βάση τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιτρέπεται η διήμερη αναστολή ορισμένων πληρωμών των υπό πτώχευση τραπεζών, αλλά το μορατόριουμ δεν περιλαμβάνει τις καταθέσεις.

Η Κομισιόν, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, είχε αποκλείσει παλιότερα τις ασφαλισμένες καταθέσεις από το πεδίο εφαρμογής του εργαλείου του μορατόριουμ, φοβούμενη ότι “μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη της αγοράς”, όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει τον Νοέμβριο.

Πολλά κράτη στηρίζουν την αναστολή των πληρωμών μόνο κατά τη διάρκεια της εξυγίανσης της προβληματικής τράπεζας – τη διαδικασία η οποία επιφέρει ζημιές στους επενδυτές της τράπεζας και ενδεχομένως τους μη ασφαλισμένους καταθέτες της, ενώ παράλληλα διατηρεί τη συνέχεια των τραπεζικών δραστηριοτήτων, αναφέρει το έγγραφο.

ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/oikonomia/3229774/-pagoma-analipseon-gia-na-apotrapoun-endexomena-bank-runs-exetazei-i-e-e

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα ο σύζυγος της Καρολάιν για να καταθέσει

Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ μεταφέρει στην Αθήνα τον 32χρονο πιλότο, σύζυγο της άτυχης Καρολάιν, ο οποίος βρέθηκε στην Αλόννησο για το τρισάγιο στη μνήμη της. Νωρίτερα, ο πιλότος είχε επικοινωνία...

Γ. Στουρνάρας: Να μετατρέψουμε την κλιματική αλλαγή από απειλή σε ευκαιρία

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες και ειδικοί συνεχώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας μας για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές τις προειδοποιήσεις...

ΜΙΝΕΤΤΑ electrify: Νέα προγράμματα ασφάλισης ηλεκτρικών οχημάτων από τη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα της αυτοκίνησης η οποία στρέφεται με γρήγορους ρυθμούς στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, ανακοινώνει τη δημιουργία των...

Αυξάνονται μήνα με τον μήνα οι μεγαλοοφειλέτες – Επιπλέον χρέη 3,4 δισ. ευρώ στην εφορία σε ένα έτος

Tα χρέη στην εφορία αυξάνονται σε όλες τις υποκατηγορίες οφειλετών ενώ οι τάξεις των μεγαλοοφειλετών πυκνώνουν μήνα με το μήνα. Επί συνόλου χρεών 109...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!