Αρχική Πολιτισμός Νέα κειμήλια από τον βυθό των Κυθήρων

Νέα κειμήλια από τον βυθό των Κυθήρων

Στο φως ευρήματα του ιστορικού ναυαγίου  του πλοίου «Μέντωρ» με αντικείμενα που είχε πάρει από την Αθήνα ο λόρδος Ελγιν

Πιόνια σκακιού, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, χτένια, μία οδοντόβουρτσα… Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) στο ιστορικό ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ» στα Κύθηρα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 27 Ιουλίου.

Βρισκόμαστε στα 1802, όταν το μπρίκι «Μέντωρ» σαλπάρει από τον Πειραιά με ενδιάμεσο σταθμό τη Μάλτα και τελικό προορισμό την Αγγλία, μεταφέροντας 17 ξύλινα κιβώτια με αρχαιότητες που είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα και άλλα μνημεία των Αθηνών από την ομάδα του λόρδου Ελγιν.
Ομως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το πλοίο πέφτει σε κακοκαιρία στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Τότε ο κυβερνήτης αποφασίζει να βρει καταφύγιο στο υπό βρετανική κυριαρχία λιμάνι του Αβλέμονα, όμως το «Μέντωρ» χτυπά στα βράχια και βυθίζεται. Ευτυχώς, το πλήρωμα και οι επιβάτες διασώζονται, όχι όμως και το πολύτιμο φορτίο, το οποίο χάνεται στον βυθό, σε βάθος περίπου 20 μέτρων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά το ναυάγιο ο λόρδος Ελγιν επιστράτευσε τους καλύτερους Ελληνες σφουγγαράδες για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους θησαυρούς του πλοίου. Οι συγκεκριμένοι βουτούσαν στα νερά των Κυθήρων για πάνω από δύο χρόνια και ανέβαζαν με ιμάντες στην επιφάνεια το φορτίο. Ομως δεν ήταν λίγα και τα αντικείμενα που καταστράφηκαν, καθώς η διαδικασία της ανέλκυσης είχε ως αποτέλεσμα τη θραύση, την αναμόχλευση και τον κατακερματισμό όσων από αυτά δεν ήταν προς ανέλκυση.

Συντονισμός

Στην πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξάγεται για πέμπτη χρονιά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπό τον συντονισμό του επιστημονικού υπευθύνου δρος Δημήτρη Κουρκουμέλη, βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα από τα οποία ένα χρυσό (Ουτρέχτη 1756), καπνοσύριγγες, φιαλίδια, ένας οστέινος καβαλάρης διακόσμηση μουσικού οργάνου, χτένια και μία οδοντόβουρτσα, καθώς και δύο μεταλλικά κομβία με παράσταση άγκυρας, που προέρχονται από ένδυμα ναυτικού. Επίσης, εντοπίστηκαν το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων σκευών καθημερινής χρήσης.

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε μια τομή (Τομή 1/2017) διαστάσεων περίπου 3×2 μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. Αν και στον χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης ναυπήγησής του την περίοδο 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στον χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών, σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων, που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου.
Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Ομιλο, τον Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον Στάθη Τριφύλλη και τη ΜΚΟ Αργώ.

 

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Tinder Launches Tinder U, A Romance Service for College Students Just

Tinder Launches Tinder U, A Romance Service for College Students Just Whether youre shopping for like or people to talk about a relationship with, Tinder...

Sesion plenaria cantidad 78 – jueves, 3 de septiembre de 2015

Sesion plenaria cantidad 78 - jueves, 3 de septiembre de 2015 Inscripcion y no ha transpirado bases en la web Recepcionista, superior sobre...

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname On a longue serie les gros ordre en compagnie de acheves aupres Paname Vous-meme soyez...

A way to floop the pig: Card battles – experience Your Time suggestions, methods, and tips and advice

A way to floop the pig: Card battles - experience Your Time suggestions, methods, and tips and advice Working out for you keep your nice,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!