Αρχική Uncategorized Μόνο οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη

Μόνο οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ALPHA BANK

Η ενίσχυση των επενδύσεων συνιστά αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 δεδομένης της υποτονικής καταναλωτικής δαπάνης που οφείλεται στη συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος ως συνέπεια των αυξημένων φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και τη φθίνουσα πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο. Επισημαίνεται ότι η επενδυτική δαπάνη μειώθηκε στα χρόνια της ύφεσης από 27,3% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2007 σε μόλις 12% το τρίτο τρίμηνο του 2016. Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις υπολείπονται των αποσβέσεων, με αποτέλεσμα ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου να είναι αρνητικός. Οι βασικοί μοχλοί για την ανάπτυξη των επενδύσεων στην επόμενη διετία είναι οι εξής:

Πρώτον, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να διαμορφώσει τις συνθήκες για την υλοποίηση πρόσθετων συναφών επενδυτικών σχεδίων και να σηματοδοτήσει την προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος. Το 2017 έχουν προϋπολογισθεί έσοδα της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2016 και 3,4 δισ. ευρώ συνολικά στην περίοδο 2011-2016.

Δεύτερον, η αξιοποίηση των διαθεσίμων κεφαλαίων για τη χώρα μέσω της αυξήσεως της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το 2016 συνεχίστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σημαντικά τον ετήσιο στόχο των 2,3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Σημειώνεται ότι συνολικά για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπονται διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως 26 δισ. ευρώ (20% εθνικοί πόροι και 80% πόροι διαρθρωτικών επενδυτικών ταμείων της Ε.Ε.) που θα κατευθυνθούν επί το πλείστον σε δράσεις σχετικά με υποδομές και περιβάλλον, ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού και αγροτική ανάπτυξη.

Τρίτον, η αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Τέταρτον, ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και τη γενικότερη πορεία του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης που αποτελεί αναγκαία συνθήκη και αδήριτη ανάγκη σε μία περίοδο που η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη συνθέτουν έναν ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνή περίγυρο.

Πέμπτον, η αξιοποίηση των ευκαιριών που ενδεχομένως να προκύψουν μετά τις διαφαινόμενες αλλαγές που επιφέρουν στο διεθνές εμπόριο και στις ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων, η διαδικασία υλοποίησης της απόφασης για το Brexit και η ενίσχυση του προστατευτισμού μετά την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Η προσέλκυση, ωστόσο, άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα προϋποθέτει όχι μόνο την ενεργοποίηση των ανωτέρω τεσσάρων παραγόντων, αλλά και τη μετάθεση του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής από το σκέλος των φόρων στην πλευρά των δαπανών.

H επενδυτική δαπάνη μειώθηκε στα χρόνια της ύφεσης από 27,3% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2007 σε μόλις 12% το τρίτο τρίμηνο του 2016.

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ρόλφ Στρος – ΕSM: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Tην πεποίθησή του ότι χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας και της ΕΕ η  βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι διασφαλισμένη, εξέφρασε...

Άντεξαν οι εισπράξεις φόρων τον Μάρτιο – Στα 3,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα

Αυξημένες αντοχές δείχνουν οι εισπράξεις του Κρατικού Προϋπολογισμού τον μήνα Μάρτιο 2021, παρά την πανδημία και την εφαρμογή αυστηρών των περιοριστικών μέτρων. Το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,424 δισ. ευρώ,...

Financial Times: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψη ένα από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ως ένα από τα καλύτερα εθνικά προγράμματα στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης  θεωρείται, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μιλά στους Financial Times, το σχέδιο «Ελλάδα...

Τσαβούσογλου: Είμαι έτοιμος να συζητήσω με τον κ. Δένδια – Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

Αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV παραχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στην Αγκυρα. Ο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!