Αρχική Uncategorized Μικρές και αδύναμες οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται

Μικρές και αδύναμες οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται

Σε «ρηχά νερά» εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων που ανοίγουν να είναι ατομικές με περιορισμένες συχνά αντοχές.

Ακόμη και όσες δεν οδηγούνται σε «λουκέτο» αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τα βάρη από τους φόρους και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, αλλάζοντας εταιρική μορφή. Το συνολικό ισοζύγιο, πάντως, εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραμένει θετικό, τάση που εμφανίστηκε από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν έως και την 24η Αυγούστου τόσο για το τρέχον όσο και για τα προηγούμενα έτη) ήταν ατομικές, επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες ή κάποιο μικρό εμπορικό κατάστημα ή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Δραστηριότητες εν πολλοίς στις οποίες καταφεύγουν αναγκαστικά αρκετοί προκειμένου να βρουν διέξοδο από την ανεργία.

Αρκετά περισσότερες ήταν οι ατομικές επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους το ίδιο διάστημα (12.492 από το σύνολο των 17.396 διαγραφών), είτε γιατί εξαρχής είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης και ακόμη λιγότερες δυνατότητες ανάπτυξης είτε διότι αρκετές από αυτές για λόγους ασφαλιστικούς και φορολογικούς μετατράπηκαν σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ). Στο εξεταζόμενο διάστημα ιδρύθηκαν 4.405 ΙΚΕ, κατά 47% περισσότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ τα «λουκέτα» είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με άλλες εταιρικές μορφές. Σε ΙΚΕ μετατρέπονται πλέον και αρκετές Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Ετσι, το φετινό οκτάμηνο συστάθηκαν μόλις 200 και και διέκοψαν τη λειτουργία τους 799.

Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 ιδρύθηκαν 20.049 επιχειρήσεις έναντι 19.471 το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καταγράφοντας αύξηση 2,96%. Οι διαγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν έως και την 24η Αυγούστου τόσο για το τρέχον όσο και για τα προηγούμενα) σε 17.396 έναντι 22.338 το 2016, καταγράφοντας μείωση 22,33%. Τα στοιχεία των διαγραφών αφορούν σε επιχειρήσεις που στο εξεταζόμενο διάστημα είναι σε κάποια από τις παρακάτω καταστάσεις: πτώχευση, διακοπή εργασιών (στη ΔΟΥ), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση, διαγραφή λόγω διάσπασης.

Πίσω από την εντυπωσιακή μείωση των «λουκέτων» δεν κρύβεται κάποια έκρηξη επιχειρηματικότητας. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2016 έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις που ήθελαν να διακόψουν τη λειτουργία τους από το 2015, αλλά η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για αρκετές εβδομάδες λόγω της τραπεζικής αργίας και των capital controls.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πώς θα διενεργούνται τα υποχρεωτικά rapid tests στον ιδιωτικό τομέα

Το πλαίσιο διενέργειας των υποχρεωτικών rapid tests για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα ορίζεται από την Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και...

Kenyan buyers resulting from typical usage of cell phones in Kenya hawaii additionally information

Kenyan buyers resulting from typical usage of cell phones in Kenya hawaii additionally information is in the procedure of evaluating the heart financial https://signaturetitleloans.com/payday-loans-co/ of...

Y’a inlassablement apprecie deviserEt compulser alors conferer avec Grace a les autres

Y'a inlassablement apprecie deviserEt compulser alors conferer avec Grace a les autres lundi 28 juin 2021 Je ne dispose pas le choix parce que j'ai...

Συρεγγέλα: H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις

«H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη» ανέφερε, μεταξύ άλλων,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!