Αρχική Κόσμος Μια διχασμένη Βρετανία θα είναι πιο φτωχή μετά από το επικείμενο Brexit

Μια διχασμένη Βρετανία θα είναι πιο φτωχή μετά από το επικείμενο Brexit

Καθώς η προθεσμία της 29ης Μαρτίου για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει γρήγορα, είναι ακόμη αβέβαιο εάν η έξοδος θα είναι άτακτη ή ομαλή. Η Asahi Shimbun πήρε συνέντευξη από τον Charles Grant, τον επικεφαλής ενός βρετανικού think tank, για να διαπιστώσει τι μπορεί να περιμένει από το Brexit καθώς και την πιθανή οικονομική επίδραση και άλλες επιπτώσεις.

Δεν νομίζω πως ό,τι λένε οι πολιτικοί ηγέτες έχει μεγάλη σημασία.

Εάν το να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι πολύ άσχημο, τότε θα πρέπει να το πούμε, επειδή θα βοηθήσει να πειστεί η κοινή γνώμη να μην ακολουθήσει μια καταστροφική πορεία δράσης.

Το λιγότερο κακό σενάριο και πάλι θα οδηγήσει σε απώλεια του 2% του ΑΕΠ μας. Η συμφωνία της May θα ήταν χειρότερη και ένα ακόμη χειρότερο σενάριο πιθανώς θα οδηγούσε σε απώλεια 6% του ΑΕΠ.

Νομίζω πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό για τη βρετανική οικονομία. Πόσο καταστροφικό, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο η ΕΕ συμφωνήσει να περιορίσει τις χειρότερες επιπτώσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, προχωρώντας σε μικρές συμφωνίες για την αεροπορία, τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, τα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Η παραμονή είναι η καλύτερη επιλογή για τη βρετανική οικονομία και για τη φωνή της Βρετανίας στον κόσμο. Προς το παρόν, οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στις πολιτικές παρά στις οικονομικές συνιστώσες του Brexit, δυστυχώς.

Η κοινή γνώμη δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, έχει υπάρξει μια μικρή μεταβολή προς την παραμονή, αλλά όχι μια αρκετά μεγάλη ώθηση ώστε να καταστεί βέβαιο ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε ακόμη και εάν διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα.

Το κόμμα των Torries είναι κυρίως ένα κόμμα εναντίον της ΕΕ και υπέρ του Brexit.

Οι σκεπτικιστές Torries θα ήθελαν να βουλιάξει το πλοίο της ΕΕ. Αλλά δυστυχώς δεν βυθίζεται. Οι περισσότερες χώρες, με εξαίρεση τη Βρετανία, γνωρίζουν τι είναι καλό για αυτές. Η στήριξη για την ΕΕ έχει ενισχυθεί στα περισσότερα κράτη της ΕΕ μετά από το δημοψήφισμα του Brexit.

Οι ευρωσκεπτικιστές δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ακραίοι όσο οι Βρετανοί, δεν θέλουν να φύγουν (από το ευρώ). Η Marine Le Pen (ηγέτης του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου) δήλωσε πρόσφατα ότι θα παραμείνουμε (στην ευρωζώνη) και θα την μεταρρυθμίσουμε από μέσα.

Το να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι απίθανο επειδή μια πλειοψηφία στη Βουλή είναι εναντίον του. Η Βουλή έχει αρκετή επιρροή για να αποτρέψει να συμβεί αυτό, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 ή δημοψήφισμα ή μια συμφωνία νορβηγικού τύπου, όπου η Βρετανία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά.

Εάν η Βουλή θέλει γενικές εκλογές ή δημοψήφισμα, τότε η ΕΕ θα συμφωνήσει να παρατείνει το Άρθρο 50 (αναφορικά με την προθεσμία για την έξοδο).

Η διεξαγωγή γενικών εκλογών είναι πολύ απίθανη διότι οι Tories δεν το θέλουν επειδή δεν θα τις κερδίσουν. Είναι χωρισμένοι στα τέσσερα.

Μετά από τις εκλογές θα πρέπει να επανέλθουν στις ίδιες επιλογές που είχαν και πριν.

Η May δεν θέλει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη.

Η May θα μπορούσε να πει: (έξοδος) με τη συμφωνία μου ή χωρίς συμφωνία καθόλου. Η Βουλή θα τροποποιούσε τη νομοθεσία για να εισάγει ένα τρίτο ερώτημα υπέρ της παραμονής στο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα ήταν ένας τρόπος για να υπάρξει ένα δημοψήφισμα.

Νομίζω ότι το δημοψήφισμα του 2016 ξύπνησε σημαντικές διαιρέσεις. Μια διάσπαση μεταξύ των μητροπολιτικών τάξεων, των μορφωμένων τάξεων που έχουν διεθνή κουλτούρα που υποστηρίζουν τη μετανάστευση, το εμπόριο και την πολυμέρεια και των αριστερών τάξεων σε μικρότερες πόλεις και στην εξοχή που δεν είδαν πραγματικά οφέλη από την παγκοσμιοποίηση.

Ο Boris Johnson και ο (Jacob) Rees-Mogg φοίτησαν στο Ήτον, το οποίο είναι μια σχολή ελίτ, αλλά έχουν απήχηση σε αριστερούς ανθρώπους. Νομίζω πως και οι δύο ψεύδονται, αλλά έχουν όντως ισχυρές προσωπικότητες. Είναι ατομικιστές και είναι ελκυστικοί παρά το ελίτ ιστορικό τους. Είναι και οι δύο λαϊκιστές της upper-class.

Νομίζω ότι θα παραμείνει μια διαιρεμένη χώρα για μια γενιά ακόμη ή περισσότερο. Ό,τι συμβεί, είτε υπάρξει δημοψήφισμα, είτε δεν υπάρξει συμφωνία είτε υπάρξει συμφωνία, θα παραμείνουμε μια διαιρεμένη χώρα. Είμαστε σαν την Αμερική, και την μπλε και την κόκκινη Αμερική.

Η Βρετανία έχει χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να ενισχύσει τη φωνή της στον κόσμο. Ήταν ηγέτης στις συζητήσεις για τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και για τις ρωσικές κυρώσεις αναφορικά με την Ουκρανία.

Από μόνοι μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε επιρροή επειδή έχουμε μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά μικρότερη από ό,τι είχαμε.

Χωρίς την ειδίκευση της Βρετανίας στην τρομοκρατία και στην ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και τη συνεργασία στην άμυνα, η ΕΕ είναι αρκετά πιο αδύναμη.

Πολλοί από τους υπέρμαχους του Brxit δεν είναι πραγματικά στενόμυαλοι εθνικιστές. Οι Tories, παρά τα ελαττώματά τους, δεν είναι ένα κόμμα του Trump. Η Βρετανία θα είναι πιο αδύναμη και πιο φτωχή και με λιγότερη επιρροή αλλά δεν θα αποκοπεί από τον κόσμο κατά τη γνώμη μου.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στην The Asahi Shimbun

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ας προετοιμαστούμε καλύτερα! Τα έξυπνα μυαλά είναι τα προετοιμασμένα μυαλά Νο2

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή Και ναι ας υποθέσουμε ότι οι Έλληνες εμβολιάζονται-έχουν γίνει ήδη 1.000.000 εμβολιασμοί-και προχωράμε καλά μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε πολλές...

Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

«Τρέχουν» οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα έως τις 16 Μαρτίου 2021, για την αποδοχή των ποσών...

Αλέξης Τσίπρας: Άμεσα αποζημιώσεις, εμβολιασμός των πληγέντων και εξάμηνη φορολογική απαλλαγή

Την άμεση και ουσιαστική στήριξη των σεισμοπαθών στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας ζήτησε από την Πολιτεία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης...

Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!