Αρχική Απόψεις Μια άρνηση για την…άρνηση

Μια άρνηση για την…άρνηση

Η πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Υποδομών για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου αφορά τη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας.
Βάσει αυτής, το ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 51%, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 9%, ο Δήμος Πατρέων με 20%, ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας με 12% και ο Δήμος Ερυμάνθου με 8%.
Επομένως, διαβάζοντας την προτεινόμενη μετοχική σύνθεση της, εξάγεις το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σ’ αυτήν ούτε ίχνος ιδιωτικής συμμετοχής.
Από τη μια είναι το Κράτος που θα έχει την πλειοψηφία, από την άλλη είναι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα κατέχουν συνολικά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό.
Οως, η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν εμπόδισε τη δημοτική αρχή της αχαϊκής πρωτεύουσας να ορθώσει το δικό της (αναμενόμενο) φράγμα στο Φράγμα, υποκινούμενη από προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες που υπερβαίνουν ακόμη και την ιδεολογικοπολιτική θεώρηση της.
Γιατί να λέει «όχι» στον φορέα διαχείρισης ενός μεγάλου δημοσίου έργου που δεν παραδίδεται σε ιδιωτικά συμφέροντα, κατά τη συνήθη ρητορική της; Μα γιατί θα πρέπει να υπάρχει κατά τη συλλογιστική της ένα «πάτημα» που να δικαιολογεί μια (εν προκειμένω καθ’ όλα ανεξήγητη) άρνηση, άκρως απαραίτητη ωστόσο για να μπει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτής που (υποστηρίζει ότι) υπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα τα λαϊκά συμφέροντα και των άλλων που τα… αντιστρατεύονται.
Εφόσον δεν υπάρχει στον φορέα διαχείρισης του Φράγματος ο «μπαμπούλας» ιδιώτης, θα έπρεπε να προβληθεί ένα άλλο αφήγημα αντίδρασης. Και εννοείται ότι το πλούσιο ρεπερτόριο του Περισσού το έχει, εκ των προτέρων, επινοήσει.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κώστας Πελετίδης αιτιολόγησε την αντίθεση της Μαιζώνος στο σχετικό προσχέδιο με το επιχείρημα ότι αυτό «απορρίπτεται γιατί κινείται στη λογική της ανταπόδοσης, της μετακύλησης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης στους δημότες, μέσω της επιπλέον κοστολόγησης του νερού, της μετατροπής του νερού σε πλήρως εμπορεύσιμο είδος».
Ομως, με το ίδιο σκεπτικό κάποιος μπορεί να υποστηρίξει κάτι ανάλογο και για το νερό που πληρώνουμε στη ΔΕΥΑΠ. Γιατί να μην είναι δωρεάν για τον κυρίαρχο λαό, εφόσον κατά τις επανειλημμένες δηλώσεις του δημάρχου είναι δημόσιο αγαθό;
Διότι δεν γίνεται διαφορετικά, είναι η απάντηση. Οφείλουμε να πληρώνουμε τη ΔΕΥΑΠ για τις υπηρεσίες που μάς προσφέρει. Τόσο απλά και κατανοητά.
Είτε αρέσει στον δήμαρχο και στη Δημοτική Αρχή είτε δεν αρέσει, όλα σ’ αυτόν μάταιο κόσμο που ζούμε έχουν το κόστος τους. Από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρούνται έργα και υπηρεσίες που υπάγονται στη δημόσια σφαίρα και έχουν αναπόφευκτα ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Η λειτουργία της ΔΕΥΑΠ , ακόμη με τα κοινωνικά τιμολόγια της, απλώς, αποδεικνύει του λόγου μας το αληθές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Μίχαλος: Η πανδημία προκαλεί «έμφραγμα» στη λειτουργία της αγοράς

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε παρέμβαση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του...

18:09ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 3,2% περισσότεροι οι εργαζόμενοι το 2020 παρά την πανδημία

Μεγαλύτερος κατά 3,26% ήταν το 2020 ο αριθμός των εργαζομένων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»,...

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στη Διαμαντοπούλου για την εμπνευσμένη εκστρατεία

Την Άννα Διαμαντοπούλου συνεχάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καμπάνια με την οποία έφτασε στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη γενική γραμματεία...

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Ενισχύθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τους επιμέρους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!