Αρχική Επιστήμη Μηχανισμός Αντικυθήρων: O αρχαιότερος υπολογιστής στον κόσμο

Μηχανισμός Αντικυθήρων: O αρχαιότερος υπολογιστής στον κόσμο

ὁ γάρ Πυθαγόρας τούς ἀριθμούς μεγίστην δύναμιν ἔχειν ἡγούμενος καί πάντα εἰς ἀριθμούς ἀναφέρων, τῶν τε ἄστρων τάς περιόδους[1]»

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο αρχαιότερος γνωστός υπολογιστής, το αρχαιότερο πολύπλοκο επιστημονικό όργανο, ο αρχαιότερος μηχανικός Κόσμος, ίσως και ένα αστρονομικό ρολόι,  που λειτουργεί με γρανάζια κινούμενα με νερό. Ο μηχανισμός αυτός κατά την αρχαιότητα ονομάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και Πίναξ ή Πινακίδιον, δηλαδή tablet.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι επιτομή της Φιλοσοφίας των Πυθαγορείων, διότι για να συλλάβεις την κατασκευή ενός μηχανήματος, ενός υπολογιστή, ενός αυτόματου, το οποίο να αναπαράγει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και πολύ περισσότερο να τον κατασκευάσεις, απαιτείται να έχεις α) αντιληφθεί ότι υπάρχει αιτιοκρατία, β) ότι υπάρχουν οι νόμοι της φύσης, γ) ότι οι νόμοι της φύσης εκφράζονται με ακρίβεια μόνον με μαθηματικά, δ) ότι τα φυσικά φαινόμενα κατανοούνται και ερμηνεύονται, ε) και ενίοτε δε προβλέπονται με τους νόμους της φύσης.

Η κατασκευή του απαιτεί να έχεις δεχθεί ότι η Φύση περιγράφεται σωστά με μαθηματικά, δηλαδή να έχεις αναπτύξει αυτό που σήμερα ονομάζεται μοντελοποίηση στον χώρο των θετικών επιστημών. Δηλαδή απαιτείται να έχεις συλλάβει, αναπτύξει και θέση σε πράξη μέρος  της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας, η οποία θεωρεί ότι όλα είναι μαθηματικά, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής κίνησης των άστρων, των αρμονικών κινήσεων του Ήλιου και της Σελήνης και το λίκνισμα των πλανητών με τις ανάδρομες κινήσεις, αυτό που συνήθως ονομάζεται και μουσική των σφαιρών.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το απαύγασμα της διδασκαλίας και αντίληψης των Πυθαγορείων, η οποία οδήγησε στην ακριβή διατύπωση των γνώσεών μας για το Σύμπαν με την μαθηματικοποίηση της κατανόησης του Κόσμου, της Φύσης, μαθηματικοποίηση στην οποία οδηγούμαστε αναπόδραστα, μέσω της παρατήρησης, των πειραμάτων, καθώς και της Πυθαγόρειας αντίληψης ότι η Φύση είναι αρμονική, με συμμετρία, ότι περιγράφεται με ακρίβεια μόνο με τα μαθηματικά, ότι υπάρχει αυτό που ονομάστηκε από τους Πυθαγόρειους Μουσική των Σφαιρών. Αντίληψη στην οποία οδηγήθηκε ο άνθρωπος με την παρατήρηση των περιοδικοτήτων των ουρανίων σωμάτων και όπως διαπιστώθηκε με κατάλληλα σχεδιασμένα και πραγματοποιημένα πειράματα που έγιναν με μουσικά όργανα και με  μετρήσεις που οδήγησαν, μέσα από  ανάλυση και τελική επαγωγική σκέψη, στην διατύπωση των νόμων της φυσικής.

Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών…

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Βασίλης Ψάλτης – Alpha Bank: Δημιουργούμε μία νέα Τράπεζα για το Αύριο

Την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ως ο πλέον αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος προόδου και ευημερίας...

Βουλή: Ενημέρωση από τον Χρ. Σταϊκούρα για τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων

Σε αναλυτική ενημέρωση της Βουλής για τις αποζημιώσεις που έχουν κατευθυνθεί σε πληγέντες από τον «Ιανό» και από τον σεισμό στη Σάμο προχώρησε ο...

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει ελεγχόμενα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της...

Πατέλης: Σκέψεις για ειδικό πακέτο στήριξης του τουρισμού – Τι είπε για τις τράπεζες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα ειδικό πακέτο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως αυτό για την εστίαση, άφησε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!