Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης στον Alpha : Τα Χριστούγεννα με 9 άτομα το πολύ στο...

Μητσοτάκης στον Alpha : Τα Χριστούγεννα με 9 άτομα το πολύ στο σπίτι – «Μea culpa» για την Πάρνηθα

«Ήταν λάθος μου που φωτογραφήθηκα στην Πάρνηθα», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως το λάθος του ήταν πως δεν φόρεσε μάσκα, όταν του ζητήθηκε να φωτογραφηθεί με τους πολίτες. Τόνισε επίσης πως ήταν μια μικρή στιγμή ανεμελιάς και αβλεψίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε με έως εννέα άτομα στο σπίτι. Τόνισε επιπρόσθετα πως «θα έπρεπε να είχαμε κλείσει νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν υπήρχε τέτοια εισήγηση», αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της συμπρωτεύουσας και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

«Έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για το τι δεν θα ανοίξει.(…) Και το κάνουμε γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πτώση των κρουσμάτων. Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή σε σχέση με τον Μάρτιο. Υπάρχει και μια κούραση του κόσμου, το καταλαβαίνω. Οι πολίτες είναι σε ένταση, αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο να είναι περιορισμένος στο σπίτι του. Θα πάρουμε τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο στα τέλη της εβδομάδας, ελπίζουμε να ανοίξουμε κάποια, αλλά δεν μπορώ να δώσω άλλες λεπτομέρειες. Δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο, να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο κρύβεται μια οικογένεια. Για να ανοίξουμε χρειαζόμαστε μια αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά για να πετύχουμε το μαζικό αποτέλεσμα χρειάζονται πολλοί μήνες».

Για το άνοιγμα της διασκέδασης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχουμε σταθεί δίπλα στους κλάδους αυτούς. Όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης του ιού στη νυχτερινή διασκέδαση. Γι αυτό διαχωρίσαμε τα εστιατόρια με τη νυχτερινή διασκέδαση».

«Δεν υπάρχει διπλό μητρώο κρουσμάτων»

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν υπάρχει διπλό μητρώο κρουσμάτων, σημειώνοντας ως απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης: «Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόιδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Το παρατηρητήριο COVID περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα. Δεν υπάρχει κανένα διπλό μητρώο. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και βάσει αυτών πήρα με τις αποφάσεις μας. Και τα δεδομένα δεν είναι μόνο τα κρούσματα. Είναι οι νοσηλείες οι κινητικότητα. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι. (…) Ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Για τον τουρισμό

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «με τη γνώση του χρόνου τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει». Επίσης επέμεινε πως ο τουρισμός δεν συνδέεται με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας: «Όλοι επαναπαυτήκαμε με την επιτυχία του πρώτου κύματος. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα. Υπήρξαν χώρες που είδαν δεύτερο κύμα χωρίς να ανοίξουν στον τουρισμό. Περιοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα ή η Κρήτη δεν είχαν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Καλώς ανοίξαμε τον τουρισμό, κάναμε περισσότερα τεστ στις πύλες εισόδου σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης κάναμε πολλά τεστ σε εργαζόμενους στον τουρισμό. Τα κρούσματα στη κοινότητα μεταφέρθηκαν στα σπίτια. Είχαμε κάποια ζητήματα στους χώρους εργασίας, στα γηροκομεία και γι’ αυτό μας χτύπησε το δεύτερο κύμα».

«Έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη»

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα».

Γιατί πήγαμε σε καθολικό lockdown τον Οκτώβριο

Αναλύοντας τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στο δεύτερο lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο…»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς κ

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε τρίτο κύμα»

αι νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα».

Mea culpa για τη φωτογραφία της Πάρνηθας

Απαντώντας στο τι πήγε λάθος στο δεύτερο lockdown και δεν αποκλιμακώθηκαν τα κρούσματα όσο αναμενόταν, επεσήμανε ότι «τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

Πότε θα έρθει το εμβόλιο

Ο ίδιος τόνισε πως «το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας στο χειμώνα που περνάμε. Είναι θαύμα της επιστήμης. Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά εμβόλια. Εκτιμώ ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer, αμέσως θα ξεκινήσει η παράδοση των παρτιδών. Εντός 2ημέρου θα έρθει στη χώρα μας το εμβόλιο και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Πρωτοβουλία κοινού εμβολιασμού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Επιπρόσθετα τόνισε πως το εμβόλιο «θα το κάνω από τους πρώτους μαζί με την ΠτΔ, γιατί όχι και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το προτείνω. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Πρέπει να ξεπεραστεί η καχυποψία της κοινωνίας. Σε εάν βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία αυτή. Αλλά τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα, τα οποία κάποιες φορές έχουν ξεχαστεί».

Στη συνέχεια αφηγήθηκε μια συγκινητική προσωπική ιστορία για να καταδείξει το πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια. «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Έμεινε ημι-παράλυτη. Κατάφερε μετά τον πόλεμο να πάει στις ΗΠΑ και κατάφερε να περπατήσει και πάλι. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει. Γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Όπως και άλλες επικίνδυνες ασθένειες».

«Η ύφεση για το 2021 θα είναι μεγάλη»

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το 2021 η ύφεση θα είναι μεγάλη, υποστηρίζοντας: «Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Θα πρέπει το 2021 να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που άφησε η πανδημία. Δεν πρόκειται για ύφεση Μητσοτακη. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η δυναμική της οικονομίας ήταν μεγάλη πριν την πανδημία. Η χώρα και εν μέσω πανδημίας αναγνωρίζεται από τις αγορές και από θεσμούς. Πολύ σημαντικοί επενδυτές έρχονται και επενδύουν στη χώρα μας. Το κράτος στάθηκε δίπλα στους πολίτες, αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας, στηρίζοντας με ρευστότητα των επιχειρήσεων – κάτι που δεν έγινε ποτέ- να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, συμπολίτες, να μεταφέρει για το μέλλον φορολογικές υποχρεώσεις».

«Μια ύφεση 9-10% δεν μπορεί να αφήσει κάποιες πληγές. Αλλά κρατήσαμε κάποιες επιχειρήσεις ζωντανές. Όταν επανεκκινήσει, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν σταδιακά τις υποχρεώσεις τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει αρχικά είναι να μείνει ανοιχτή μια επιχείρηση», υποστήριξε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Είμαστε ξεκάθαροι ειδικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή για το τι θα επιστραφεί».

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «εκταμιεύσεις θα έχουμε από το 2021 και θα κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή την πολιτών. Παραδείγματος χάριν, το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Τα σχέδια για την ενεργειακή εξοικονόμηση».

«Είναι πολύ σοβαρή η σκέψη για ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων. Κάποιες από τις προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάποιες άλλες προτάσεις δεν έχουν οικονομικό κόστος. Το κείμενο αυτό δεν είναι μανιφέστο της κυβέρνησης. Είναι ένα κείμενο επιστημόνων. Και υπάρχει κοινός τόπος για τις μεγάλες τομές που πρέπει να κάνει η χώρα για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Πρόθεσή μου είναι να πατήσω γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, όχι φρένο», είπε.

Για τα ελληνοτουρκικά – Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές για τα ελληνοτουρκικά και την προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

«Αυτό που πετύχαμε είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές, σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Και χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά, για να πείσουμε γιατί η Τουρκία αποτελεί απειλή ασφαλείας. Γι’ αυτό η Σύνοδος του Οκτωβρίου έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές. Ή να αγκαλιάσει τη θετική ατζέντα ή να υποστεί τις συνέπειες», είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, επεσήμανε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Συμβουλίου. (…) Πιστεύω όμως ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Αναφέρομαι στην απόφαση του Οκτωβρίου. Που έλεγε ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όλα είναι στο τραπέζι. Η συντριπτική πλειοψηφία συντάσσεται με τις θέσεις της Ελλάδας. Το βέτο παραπέμπει σε χώρες που είναι μόνες τους. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».

Θερμό επεισόδιο

Επίσης ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έφτασαν κοντά σε θερμό επεισόδιο η Ελλάδα και η Τουρκία, αν και όπως είπε, υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης. «Περάσαμε πολλούς δύσκολους μήνες. (…) Αντιμετωπίσαμε μια προσφυγική κρίση, την επιθετικότητα της Τουρκίας και οδήγησε τον Αύγουστο τους δύο στόλους σε συνθήκες μεγάλης έντασης. Υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί. Δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση. ΝΑ συζητήσουμε όπως επιβάλλεται ανάμεσα σε γείτονες, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση να πάμε στο δικαστήριο στη Χάγη. Υπογράψαμε οριοθέτηση με Ιταλία και Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε με την Αλβανία για τη Χάγη. Γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε αυτό και με την Τουρκία;»

Ως προς τους όρους για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης. Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Θα μπορούσε να το κάνει από τον Οκτώβριο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά. Η ημερομηνία της κηδείας του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλε

Κορωνοϊός: 10.783 νέα κρούσματα και 95 θάνατοι – Στους 680 οι διασωληνωμένοι

Σε 10.783 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 95 θάνατοι,...

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική – Από την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η ισχυρή δόνηση – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στις 13:48) σε θαλάσσιο χώρο στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού, ο σεισμός είχε επίκεντρο...

Γ. Παπανδρέου: «Υπάρχει ο άλλος δρόμος, της συνεννόησης και της ειρήνης με τη Τουρκία» – Βράβευση στην Άγκυρα

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την 'Αγκυρα όπου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου της Τσανκάγια (προαστείου της Άγκυρας), Αλπέρ Τασντελέν και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Το

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!