Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης με τραπεζίτες για εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού χωρίς καθυστερήσεις

Μητσοτάκης με τραπεζίτες για εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού χωρίς καθυστερήσεις

Τουλάχιστον 15 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) πρέπει να εκδοθούν το επόμενο δίμηνο, για να μπορέσει να ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για επιχειρήσεις, που θα διευκολύνει τις τράπεζες στην προσπάθεια να εκκαθαρίσουν μεγάλο μέρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους. Αλλες τόσες ΚΥΑ απαιτείται να εκδοθούν μέχρι την 1η Ιουνίου, προκειμένου να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νέου ΠτΚ που αφορούν ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες φοβούνται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ζητούν επίσπευση των διαδικασιών, έχοντας “πικρά πείρα” από ανάλογες περιπτώσεις όπου απαιτούνταν υπουργικές υπογραφές και υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από θιγόμενες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τις προθεσμίες, ικανοποιώντας και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών που θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο τη διαδικασία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στόχος να μην “κοκκινίσουν” κι άλλα δάνεια
Ζητά όμως από τις τράπεζες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που παρέχουν τα προγράμματα Γέφυρα Ι για τους ιδιώτες και το Γέφυρα ΙΙ για τις επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των δανειοληπτών που θα “υποστούν” το αποτέλεσμα εφαρμογής των νέων πτωχευτικών διατάξεων.

Στο θέμα αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τραπεζίτες. Στη σύσκεψη αυτή εξετάσθηκαν σε βάθος όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου ΠτΚ και τις επιπτώσεις για μεγάλο αρριθμό δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Οπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση θα τηρήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να αποφύγει αντιπαραθέσεις και εμπλοκές με τους Θεσμούς. Θα ζητήσει επίσης την έγκριση τους για την υλοποίηση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ, που θα βοηθήσει τις τράπεζες να αποφύγουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων στεγαστικών δανείων.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μέγαρο Μαξίμου: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν υπό όρους

Θετικό σήμα για συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν υπό όρους στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου στην Άγκυρα μετά την κίνηση του Τούρκου Προέδρου να χαρακτηρίσει θετικό βήμα την συνάντηση των...

Αλ. Τσίπρας σε Κ. Μητσοτάκη: Είστε ανεύθυνος πρωθυπουργός

«Επιτελική ανικανότητα» στην κυβέρνηση αλλά και «έλλειψη συναίσθησης» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «λάθη» και «παραλείψεις» που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της πανδημίας...

Ποιές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Φεβρουάριο

Επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το α' δεκαπενθήμερο του...

PwC: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες

Την ανθεκτικότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα της χώρας καταδεικνύει η μελέτη της PwC Ελλάδας με τίτλο “Οι επιπτώσεις της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!