Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Κρίσιμο 10ήμερο, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας - Η Ελλάδα...

Μητσοτάκης: Κρίσιμο 10ήμερο, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας – Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για την πορεία της νέας μάχης με τον κορωνοϊό. Ένα πεδίο ειλικρινούς διαλόγου. Και μία θεσμική αφορμή για να επικρατήσει, επιτέλους, η αλήθεια σε βάρος των μύθων», σημείωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η επόμενες μέρες, η επόμενη εβδομάδα οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες, μέρες εξαιρετικά κρίσιμες. Και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», συμπλήρωσε.

«Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς [για το τι κάναμε για Υγεία, νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ]. Είναι μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ δεν θα πω ότι όλα είναι άριστα, θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα τεστ που διενεργούνται ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».

«Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντειου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα το οποίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε. Και το στοίχημα το διατύπωσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση ενός δεύτερου κύματος παίρνοντας μέτρα τα οποία θα είναι πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω. Αλλά στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθήσαμε. Όλοι. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά μέτρα, προσωρινά μέτρα. Στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης και γρήγορης έξαρσης του ιού ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», υποστήριξε.

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.
«Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Υποστήριξε μάλιστα πως «θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχωρτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε».
Αναφερόμενος στο νέο απαγορευτικό του Νοεμβρίου (lockdown) o κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί με αυτό τον τρόπο δραστικά και η μετάδοση του ιού. Για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας τα οποία και διαρκώς ενισχύονται. Πρώτος σταθμός μας αυτή τη στιγμή θα είναι οι γιορτές αν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες και βέβαια σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Και η διαπίστωση που κάνουμε κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες όλοι μαζί με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα. Η εντύπωσή μου είναι ότι μερικές φορές χρειάζεται να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από ότι πήραμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε τότε», ανέφερε στη συνέχεια.

Έπειτα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας «Μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβετε τα στοιχεία για τους θανάτους που δείξατε την άλλη φορά. Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους & για όσους προσπαθούν σήμερα».

Ανέφερε ακόμα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι’αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωττους συμπολίτες μας», τόνισε.

Έστειλε ακόμα μήνυμα πως «δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία σωματικής άσκησης και να συναντάμε ανθρώπους. Καλώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν αυτά τα μέτρα».

«Μας είπατε πρώτον ότι ως κυβέρνηση πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμα μας αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε για έξι μήνες μέχρι που να περάσει η πανδημία. Μας είπατε να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ώρα που δίνει μία καθημερινή μάχη και να επιλεγεί ένας υπουργός κοινής αποδοχής. Και μας είπατε να συνέλθει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών λες και δεν έχετε τακτική ενημέρωση σε επίπεδο των ειδικών σας, των δικών σας ανθρώπων που έχετε εξουσιοδοτήσει να μιλάνε με το υπουργείο Υγείας για το τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, αν το καταλαβαίνω καλά, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. (…) Και επειδή δεν σας αρκεί κ. Τσίπρα η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», συμπλήρωσε.

Και όχι σε όσους (προς ΓΓ ΚΚΕ) εν μέσω πανδημίας φωνάζουν για την πορεία του Πολυτεχνείου, να γίνει από πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις εντατικές. Να συμφωνήσουμε σε μία μικρή τελετή κατάθεσης στεφάνου.Να συμφωνήσετε ότι δεν θα συμμετάσχετε σε πορεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά
Οπως πήραμε απόφαση για να μην γίνουν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνουν και οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό του και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι στοχοποίησαν τον Σωτήρη Τσιόδρα και μάλιστα πολιτικά.

«Ο κ. Πολάκης χύμηξε στον κ. Τσιόδρα και ανακαλύψατε κ . Τσίπρα εργαλειοποίηση των επιστημόνων.  Σας σκανδάλισε τόσο πολύ το γεγονός ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Ήταν σκανδαλώδες. Πράγματι, με έναν άνθρωπο που επικοινωνώ πολλές φορές τη μέρα και καθημερινά, έχει δημιουργηθεί ένας βαθμός οικειότητας που μου τον επέτρεψαν», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και συνέχισε:

«Οφείλω να επαναλάβω ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ, που στοχοποιείτε τον κ. Τσιόδρα. Τον βάλατε σε ένα βίντεο. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο υποβιβάσατε την πολιτική αντιπαράθεση, υποσκάπτοντας τους ειδικούς, στρώνοντας τον δρόμο του σκοταδισμού, της άγνοιας και της ημιμάθειας. Αυτά δεν έχουν θέση στην Ελλάδα. Είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορου που δεν αναζητά λύσεις στα προβλήματα, αλλά μόνο προβλήματα στις λύσεις της κυβέρνησης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δημοσκόπηση Metron Analysis – Κυριαρχία ΝΔ, αλλά με προβλήματα – Αδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη άνοδος ΚΙΝΑΛ

Επιβεβαιώνει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, αυτού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, δείχνει ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος και προκαλεί ανησυχία στον δικομματισμό και συναγερμό στα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αλλά και ο φόβος των πολι

Μητσοτάκης σε διπλωμάτες: Η εποχή της εσωστρέφειας και της μιζέριας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί – Διπλό μήνυμα στην Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, συνομίλησε μαζί τους και άκουσε την οπτική...

Νέες προκλήσεις και απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου – «Στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις»

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας πως όποιος παίζει με αυτά τα θέματα, μπορεί να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος πληροφορίες από τουρκικά μέσα, ότι έδωσε άδεια προκειμένου να λειτουργήσει γραφείο των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται

ΟΑΕΔ: Στα 1.109.366 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο

Σε 1.109.366 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι 1.091.618 ατόμων τον Νοέμβριο του 2021 (ποσοστιαία μεταβολή +1,63%) και έναντι 1.181.296 ατόμων τον Δεκέμβριο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -6,09%), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Από αυτά 579.400 (ποσοστό 52,67%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 520.699 (ποσοστό 47,33%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 400.

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!