Αρχική Οικονομία Μηδενική ανάπτυξη το 2016, η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣTΑΤ

Μηδενική ανάπτυξη το 2016, η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣTΑΤ

Στάσιμο στα 184,5 δισ. το ΑΕΠ

Μηδενική ετήσια μεταβολή σημείωσε το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2016, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σε όρους όγκου (μεταβολή σε πραγματικούς όρους), διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2015, στοιχείο που αν επιβεβαιωθεί φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει ποντάρει πολλά στο αφήγημα ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη ήδη από πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για οριακή ανάπτυξη το 2016 της τάξης του 0,3%, εξέλιξη που θα αποτελούσε ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ωστόσο, οι επιδόσεις του δ’ τριμήνου ήταν απογοητευτικές με σημαντική επιδείνωση. Συγκεκριμένα, η οικονομία κατέγραψε ύφεση -1,1% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ η νέα εκτίμηση για μηδενική ανάπτυξη το 2016, έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2016 (μη εποχικά διορθωμένων), όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία στοιχεία (ισοζύγιο πληρωμών, εξωτερικό εμπόριο) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών, έρευνα εργατικού δυναμικού, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης).

Η δεύτερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2016 θα δημοσιοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, αφού ενσωματωθούν ετήσια στοιχεία (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Η αμηχανία, πέραν της απογοήτευσης που έφεραν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη στην κυβέρνηση, φάνηκαν από τις πρώτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προσπάθησαν, επικαλούμενοι και δήλωση της Κομισιόν για το θέμα, να το υποβαθμίσουν μιλώντας για προσωρινά στοιχεία που δεν αλλάζουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Δημιουργήθηκε, όμως, και ένα επιπλέον θέμα, καθώς λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνιζε ότι η η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ».

Μα καλά ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ.Τζανακόπουλος για να απαντήσει ότι δεν τα γνώριζε, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή και δεν υποχρεούται να ενημερώνει κανέναν.

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήξερε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «και πώς θα μπορούσε να τα γνωρίζει αφού η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη αρχή και ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χωρίς να τα συζητάει».

Ωστόσο, τροφή στα σενάρια περί τριγμών στο κυβερνητικό σχήμα και έντασης στη σχέση Τσακαλώτου-Μαξίμου πιθανώς να δώσει η απάντηση του ίδιου για το τι γνώριζε ο υπουργός Οικονομικών. Σε ακόλουθη ερώτηση εάν τα γνώριζε ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Τζανακόπουλος περιορίστηκε στο να απαντήσει: «Να ρωτήσετε τον υπουργό, εγώ δεν το γνωρίζω αυτό».

Μηδενική ανάπτυξη το 2016

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μηδενική ετήσια μεταβολή (0,0%) το έτος 2016.

Σε όρους όγκου ανήλθε σε 184,5 δισ. ευρώ έναντι 184,5 δισ. € το 2015 (μηδενική μεταβολή 0,0%). Αυτή η μεταβολή οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, οι οποίες παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, θετικά συνεισέφερε η κατανάλωση νοικοκυριών (αύξηση 1,4%) αλλά αρνητικά ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.

Το 2016 η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,6% σε σχέση με το 2015 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,4% και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,1%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) μειώθηκαν 0,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 0,4%.

Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ (σε τιμές αγοράς) το 2016 ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ έναντι 175,7 δισ. ευρώ το 2015 (αύξηση κατά 0,1%).

 

Πηγή:http://news.in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φραγκίσκη Μελίσσα: Στην Alpha Bank διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση»

Η Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια – Chief Human Resources Officer της Αlpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα μίλησε για κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Αlpha Bank και τις δράσεις που αναπτύσσονται για τη στήριξη του Προσωπικού της...

Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά...

Αναστασία Σακελλαρίου: Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού

Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank,...

Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank Fin Forum 2021

Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!