Αρχική Διάφορα Με το βλέμμα σε βουλευτές και Τσακαλώτο

Με το βλέμμα σε βουλευτές και Τσακαλώτο

Κλειδί για τη συνέχεια οι εσωτερικοί συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο υπουργός Οικονομικών θα αξιώσει πολιτική κάλυψη από τον Αλ. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα

Η εκκρεμότητα άλλης μιας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τους δανειστές της χώρας παρατείνεται. Και όποτε έχει συμβεί αυτό, η ώρα του λογαριασμού γίνεται δυσκολότερη. Ο λόγος της παράτασης προξενεί απορίες σε όσους επιμένουν να παραγνωρίζουν μια καθοριστική παράμετρο: τον ΣΥΡΙΖΑ, τους εσωτερικούς του συσχετισμούς και την ψυχοσύνθεση όλων εκείνων που μέσα σε δύο χρόνια έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ μνημονιακής υποταγής.

Τον Μάιο το τελευταίο όριο
Η γενική εκτίμηση στελεχών της αγοράς και θεσμικών παραγόντων είναι πως η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές θα μπορούσε να κλείσει περί τα τέλη Μαΐου.
Στην ουσία, κατά τα όσα μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, αυτό είναι το απώτατο χρονικό όριο προκειμένου να αποφευχθούν περιπέτειες και να μην εισέλθει η χώρα στη ζώνη της απόλυτης αβεβαιότητας, όσο θα πλησιάζουν ο Ιούνιος και η απειλή της νέας χρεοκοπίας.
Το αν αυτό είναι εφικτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα διαχειριστεί τις εσωκομματικές ανισορροπίες και τις σχέσεις του με το υπουργείο Οικονομικών.
Η εσωκομματική παράμετρος έρχεται σταδιακά και πάλι στην επιφάνεια. Μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητό ότι αναζητείται μια σανίδα από την οποία να πιαστούν όταν έλθει η ώρα να ψηφίσουν μέτρα που για πολλούς θα ισοδυναμούν με την πολιτική τους ταφόπλακα.
Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται για μία ακόμα φορά στην επικοινωνιακή διαχείριση και στην κατασκευή δήθεν επιχειρημάτων εσωτερικής κατανάλωσης. Ενα από αυτά ήταν και η ικανοποίηση που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Χίλτον, επειδή μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης υπήρξε συμφωνία ως προς το μηδενικό δημοσιονομικό κενό του 2018.
Ηταν κάτι που επικαλούνταν οι κυβερνητικοί βουλευτές την επόμενη ημέρα, προσπαθώντας να αποφύγουν τις συζητήσεις για τα καυτά ζητήματα: τις περικοπές των συντάξεων, το ναυάγιο στα εργασιακά, τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκείνους που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να υπερασπίζεται.

Εύθραυστη σχέση Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών
Στο περιβάλλον αυτό και με την εκκρεμότητα να παραμένει, η πορεία της διαπραγμάτευσης θα επηρεαστεί και από την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Αλ. Τσίπρα καιΕυ. Τσακαλώτου. Κατά κάποιες πηγές, όσο η συζήτηση με τους δανειστές θα παρατείνεται, το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στις επικοινωνίες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών.
Το ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πόλων της κυβέρνησης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία διέψευσαν με πάταγο τον Αλ. Τσίπρα. Οσο ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το 2016 ήταν έτος ανάκαμψης, η ανακοίνωση της στατιστικής αρχής καταδείκνυε το ακριβώς αντίθετο: ότι η ύφεση του τελευταίου τριμήνου ήταν τέτοια που βύθισε την οικονομία σε αρνητικούς ρυθμούς.
Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν γνώριζε ο υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία, απάντησε: «Γιατί δεν ρωτάτε τον υπουργό Οικονομικών;». Επιβεβαίωσε έτσι ότι οι σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου έχουν μπει στον πάγο. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τη σχέση με τον υπουργό Οικονομικών και είπε: «Πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες τα περί προβλημάτων στη σχέση με τον Τσακαλώτο, αλλά οι Απόκριες πέρασαν»
Εν όψει της νέας φάσης διαπραγμάτευσης για τα «βαριά» θέματα της συμφωνίας, ο κ. Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να σηκώσει μόνος το πολιτικό βάρος των περικοπών και επιβαρύνσεων που προϋποθέτει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αναμένεται ότι θα επιμείνει στη διακήρυξή του ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές και θα αξιώσει την πολιτική κάλυψη του κ. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το αν ο Αλ. Τσίπρας θα παράσχει αυτή την πολιτική κάλυψη και με ποιον τρόπο. Στην ουσία, αυτό θα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα γίνεται τις επόμενες εβδομάδες, όχι τόσο μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης όσο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών

Σενάρια, φήμες και υπόγειες διεργασίες
Το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να προεξοφληθεί και ενδεικτική είναι υπό αυτές τις συνθήκες η σεναριολογία των τελευταίων ημερών. Μεταξύ πλατείας Συντάγματος και Ηρώδου Αττικού έχει αρχίσει να διακινείται υπό μορφήν φημολογίας το ενδεχόμενο αδιεξόδου στη «διαπραγμάτευση» Τσίπρα – Τσακαλώτου. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε κατά κάποιους σε παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και αντικατάστασή του από τον Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος θα αναλάμβανε το βάρος του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση πάντως, το ζήτημα που θα έλθει στην επιφάνεια τις επόμενες εβδομάδες θα είναι το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Στον βαθμό που αυτή πράγματι ολοκληρωθεί, το μεγάλο ερώτημα θα αφορά και πάλι τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την προθυμία κάποιων από αυτούς να ψηφίσουν για μία ακόμα φορά αυτά που διακήρυτταν ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσουν ποτέ.

Κόπωση και αγωνία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το μεγάλο ερώτημα εν όψει της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης είναι για μία ακόμα φορά: «Θα αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;». Η απάντηση εξαρτάται από την αντοχή του νέου μύθου που θα επιχειρήσει να κατασκευάσει ο Αλ. Τσίπρας.

Στο παρασκήνιο όμως αρχίζουν να παρατηρούνται και κάποιες ασύμμετρες απειλές. Κυρίαρχη είναι μεν η άποψη ότι «θα τα ψηφίσουν πάλι όλα για να μείνουν στην καρέκλα», όμως σε μεμονωμένες περιπτώσεις διακρίνει κανείς κάτι άλλο: κόπωση, αγωνία, ως και φόβο για το τι θα πουν στο εκλογικό τους ακροατήριο οι πάλαι ποτέ πρωτομάστορες του αντιμνημονιακού αγώνα.
Ειδικώς στους βουλευτές της επαρχίας η αγωνία αυτή είναι εντονότερη και όπως λένε κάποιοι από αυτούς «δεν έχουμε τι να πούμε στον κόσμο, και έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θέλει να ακούσει τίποτε».
Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κρητών αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βουλευτές της Κρήτης έλεγαν ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν και ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε θρυαλλίδα ευρύτερων και εντονότερων αντιδράσεων από άλλες κοινωνικές ομάδες.
Οι πιέσεις αυτές κάνουν κάποιους να εφιστούν την προσοχή στις διαθέσεις μη οργανωμένων σε εσωκομματικές φράξιες και ομάδες. Εκτιμούν δε κάποιοι βουλευτές ότι η βεβαιότητα περί της ψήφισης των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις για την ηγεσία της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, η βεβαιότητα πολλών ότι η αξιολόγηση θα κλείσει δεν συμπίπτει με τα όσα αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν επαφή και με το κλίμα που επικρατεί στις ξένες πρωτεύουσες.
 ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Λαβράκι» ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή – μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια σε βίλες στη Μύκονο

Το «σκανάρισμα» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ οδήγησε στην αποκάλυψη υποθέσεων τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγής. Πρόκειται για γραφεία, που είναι κρυμμένα σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των...

e-ΕΦΚΑ: Επτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης...

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι – Στους 133 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των...

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου – Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη

Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνα Αδάμου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!