Του Ραφαήλ Αξιώτη

Μια ομολογουμένως περίεργη επίσκεψη του Ερντογάν που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο ανακοινώθηκε χθες από πηγές της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με αυτές,  ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να επισκεφτεί το Βελιγράδι το ερχόμενο φθινόπωρο, με αντικείμενο στην επίσημη ατζέντα την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Μάλιστα, στην πολυπληθή όπως συνηθίζεται συνοδεία Ερντογάν θα συμμετέχουν και αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες. Το τουρκικό “φλερτ” στη Σερβία επιβεβαιώθηκε και μετά τη χθεσινή παρουσία του Σέρβου προέδρου, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος  μετά από πρόσκληση του Ερντογάν, βρίσκεται στην Τουρκία και παρακολουθεί τις εργασίες του 22ου World Petroleum Congress, το οποίο ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου.

Εδώ και καιρό Βελιγράδι και Άγκυρα φαίνεται ότι επιδιώκουν μια περίεργη συμμαχία ή τουλάχιστον μία περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.  Τον περασμένο Μάϊο συναντήθηκαν και συνομίλησαν στο Πεκίνο στο περιθώριο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Οι Σέρβοι είχαν καλέσει τότε τους Τούρκους επιχειρηματίες να διευρύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις στην χώρα, προτρέποντας σε αύξηση επενδύσεων, από 850 εκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα, στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς 2-3% σε ετήσια βάση, μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας.

Η μεγαλύτερη τουρκική επένδυση στη Σερβία είναι η περίφημη κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank, που έχει ανοίξει και λειτουργεί συνολικά 30 υποκαταστήματα στη χώρα και της οποίας ο αντιπρόεδρος κρατείται στις ΗΠΑ ως τραπεζίτης της οικογένειας Ερντογάν! Παρατηρούμε δηλαδή ότι η τουρκική διείσδυση στη Σερβία έχει ανατεθεί στο άμεσο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και αυτό σημαίνει πολλά για την σημαντικότητα της χώρας για τα τουρκικά σχέδια. Έχοντας παράλληλα την Αλβανία, ο Ερντογάν επιδιώκει τον ολοκληρωτικό έλεγχο των Βαλκανίων.

Δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου να συζητηθεί και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, από το οποίο οι Σέρβοι ελπίζουν πολλά, καθώς μόνο ο Ερντογάν μπορεί να πιέσει τα Τίρανα να σταματήσουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα ζητήσει “ανταλλάγματα”, όμως σε κάθε περίπτωση κάθε κίνηση των Τούρκων στα Βαλκάνια επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ