Αρχική Uncategorized Με εποικισμούς θα αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση

Με εποικισμούς θα αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας συνοδεύεται, πέραν όλων των άλλων, και από μια σημαντική αλλαγή της πολιτικής της στο προσφυγικό, ένα θέμα που μας αφορά επίσης άμεσα, όπως αφορά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που παρακολουθεί άλαλη και άπραγη τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή.

Μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων της επιχείρησης -που δεν περιορίζεται στο Αφρίν, αλλά φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι το φυσικό σύνορο του Ευφράτη, ίσως και πέραν αυτού- είναι και η δημιουργία ζώνης ασφαλείας, που, σύμφωνα με την Αγκυρα, θα αποτελέσει φράγμα στην «τρομοκρατία», αλλά και καταφύγιο για τους Σύρους πρόσφυγες.

Στις 24 Ιανουαρίου, σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε ότι η εξάλειψη των «τρομοκρατών» είναι μόλις το πρώτο μέρος της επιχείρησης. «Στη συνέχεια, θα πρέπει να μετατρέψουμε σε κατοικήσιμη την περιοχή». «Κατοικήσιμη για ποιους;», αναρωτήθηκε ρητορικά και συνέχισε: «Κατοικήσιμη για τα 3,5 εκατομμύρια των Σύρων που είναι σήμερα φιλοξενούμενοί μας. Δεν μπορούμε να τους φιλοξενούμε επ’ άπειρον σε σκηνές», κατέληξε.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει, μέσα από μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, όχι μόνο να θάψει το όνειρό τους για τη δημιουργία ενός Μεγάλου Συριακού Κουρδιστάν, αλλά και να αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού στις επίμαχες περιοχές, χρησιμοποιώντας τους σουνίτες Σύρους πρόσφυγες.

«Μοντέλο» Τζαραμπλούς
Ηδη, άρχισε να εφαρμόζει αυτή την πολιτική στην περιοχή της Τζαραμπλούς, στη Βόρεια Συρία, στα σύνορα με τον Ευφράτη, την οποία είχαν καταλάβει ο τουρκικός στρατός και οι υπό τουρκικό έλεγχο Σύροι αντάρτες το 2016, με τη στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», εκδιώχνοντας τους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους.

Αξιωματούχοι στην Τουρκία κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι επέστρεψαν στην Τζαραμπλούς, μια συριακή πόλη που σήμερα διοικείται από την Αγκυρα, όπου ανεμίζουν τουρκικές σημαίες στα δημόσια κτίρια και που πρακτικά αποτελεί τουρκικό προτεκτοράτο.

Αυτό το μοντέλο σκέφτονται τώρα να το επεκτείνουν όχι μόνο στο Αφρίν, αλλά στη συνέχεια και στο Μανμπίτζ, όπως και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας που εποφθαλμιά η αγκυρα και που σήμερα βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο.

Την πολιτική αυτή την υποστηρίζει και η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (CHP) που πρώτη -τον περασμένο Ιανουάριο και εν μέσω αντιδράσεων- είχε ζητήσει με ομιλία του ηγέτη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στη Βουλή, να συμβάλει η Αγκυρα σε μια πολιτική λύση του Συριακού, ώστε στη συνέχεια να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους, σε ασφαλείς περιοχές.

Τότε, το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν είχε επιτεθεί στον ηγέτη του CHP, αλλά τώρα φαίνεται πως υιοθετεί τη «λύση» του προσφυγικού, μέσω της δημιουργίας ασφαλών περιοχών στο εσωτερικό της Συρίας, περιοχές που θα βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο.

Ενδεχομένως ο Ερντογάν να έχει στο μυαλό του και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εν όψει και των εκλογών που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο στην Τουρκία, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν μια «κόπωση» των Τούρκων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα από το προσφυγικό.

Κόστος και ψήφοι
Το οικονομικό βάρος, επίσης, δεν είναι αμελητέο, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως έχει ξοδέψει πάνω από 30 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν μέσα σε αυτόν τον αυθαίρετο λογαριασμό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος κατασκευής του τείχους που χωρίζει πλέον την Τουρκία από τη Συρία, σε μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος δεν είναι να εγκαταλείψουν την Τουρκία όλοι οι πρόσφυγες, καθώς αρκετοί έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία και 60.000 Σύροι έχουν ήδη λάβει τουρκική υπηκοότητα (και δικαίωμα ψήφου…)

Ομως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός στο Αφρίν είναι μόλις 400.000 κάτοικοι και στο Μανμπίζ ακόμη λιγότεροι, αρκεί ένα από τα τριάμισι εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία να μετακινηθεί εκεί, για να αλλάξει για πάντα η δημογραφία εις βάρος των Κούρδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλεκτρονικές πληρωμές – Τι αλλάζει από τις 10 Δεκεμβρίου – Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής. Η τάση αυτή, που ενισχύθηκε τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές δημιουργεί την ανάγκη αυτές να ολοκληρώνονται άμεσα όλες τις ημέρες και ώρες του χρόνου. Με απλά λόγια μια ηλεκτρονική πληρωμή πρέπει να ολοκληρώνεται, να ε

Protergia Charge: Το μέλλον της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης έχει ήδη φτάσει στο Δήμο Αθηναίων

H Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, δείχνει το δρόμο για το μέλλον της ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση! Προσιτή σε όλους, για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροκίνησης, ξεκινώντας από τον Δήμο Αθηναίων. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Protergia δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα, με 25 σημεία επαναφόρτισης, στα οποία οι χρήστες υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα

Κέρδισε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης – Εξιτήριο μετά από 75 ημέρες νοσηλείας

Εξιτήριο πήρε σήμερα ο Βασίλης Λεβέντης από το νοσκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο νοσηλεύτηκε για 75 ημέρες λόγω Covid. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η κατάσταση της υγείας του είναι ικανοποιητική. Η ανακοίνωση του νοσκομείου αναφέρει: «Σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:30, ο κος Βασίλης Λεβέντης Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μετά από νοσηλεία 75 ημερών, έλαβε εξιτήριο από το Γ.Ν.Α« Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ικανοποιητική». «Να εμβολιαστεί ο κόσμος για να μην πεθάνει» ε

Στήριξη από ΕΚΤ: Στα 35 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει αγοράσει

Τα 35 δισ. ευρώ (34,935 δισ. ευρώ) αγγίζει πλεον η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ). Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, μέσα σε ένα μήνα (από τις 21/10 εως τις 21/11/2021) η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 2,749 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και στη συγκράτηση των ονομαστικών επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο. Μετά και τις τελευταίες αυτές αγορές η ΕΚΤ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!