Αρχική Οικονομία Με εισαγωγές 46,2 δισ. ευρώ καλύψαμε την κατανάλωση 27,1 εκατομμυρίων τουριστών

Με εισαγωγές 46,2 δισ. ευρώ καλύψαμε την κατανάλωση 27,1 εκατομμυρίων τουριστών

Μπορεί η έκρηξη του τουρισμού την τελευταία τετραετία να παρουσιάζεται ως μεγάλο επίτευγμα, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Αυτό διότι η ελληνική παραγωγή δεν αυξήθηκε σε βαθμό που να μπορεί να καλύψει τη ζήτηση και την κατανάλωση που προκάλεσε η τουριστική ανάκαμψη. Έτσι, ένα μεγάλος μέρος του τουριστικού συναλλάγματος έφυγε ξανά από τη χώρα χρηματοδοτώντας εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Το 2017, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7% και διαμορφώθηκε σε 27,1 εκατομμύρια τουρίστες, έναντι 24,79 εκατομμύρια  το 2016. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 8,7%. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 18,58 εκατομμύρια ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,9% σε σύγκριση με το 2016, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 13,6% και διαμορφώθηκε στις 8,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Και μπορεί η Ελλάδα να φιλοξένησε το 2017 τουρίστες που αντιστοιχούν σε σχεδόν τρεις φορείς τον πληθυσμό της, αλλά οι υπηρεσίες και κυρίως τα αγαθά που τους προσφέρθηκαν, δεν ήταν ελληνικά αλλά κυρίως εισαγόμενα. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική παραγωγή, δηλαδή ότι η κατανάλωση των τουριστών καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από προϊόντα που δεν ήταν αμιγώς Ελληνικά.

Έτσι, ένα σεβαστό ποσό από τα 41,9 δισ. ευρώ των τουριστικών εισπράξεων της τελευταίας τριετίας (14,5 δισ. ευρώ το 2017, 13,2 δισ. ευρώ το 2016 και 14,1 δισ. ευρώ το 2015) βγήκε ξανά εκτός της χώρας. Πιο απλά μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων η ελληνική οικονομία είναι ακόμη εξαρτώμενη από τις εισαγωγές, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν πως δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση στον τομέα αυτό.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε σημαντικά το 2017, κάτι που αποτυπώνει το συνεχιζόμενο έλλειμμα εξωστρέφειας και την τεράστια ανάγκη της Ελλάδος σε εισαγωγές. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων ανήλθε το 2017 σε 18,3 δισ. ευρώ, από 16,5 δισ. ευρώ το 2016. Εάν εξαιρεθούν τα καύσιμα το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι σε 14,5 δισ. ευρώ, από 13,7 δισ. ευρώ το 2016.

Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό το πώς προέκυψε αυτό το έλλειμμα οι συνολικές εισαγωγές της Ελλάδος το 2017 ανήλθαν σε 46,2 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων των καυσίμων), όταν το 2016 ήταν 41 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδος διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 27,9 δισ. ευρώ, από 24,4 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή υστέρησαν κατά 18,3 δισ. ευρώ έναντι των εισαγωγών, διευρύνοντας το εμπορικό έλλειμμα.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από το 2015 μέχρι και το 2017 έφτασε στα 52,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το διάστημα οι εισαγωγές ανήλθαν στα 129,3 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές στα 77,2 δισ. ευρώ. Μόνον μέσα στην εν λόγω τριετία η Ελλάδα εισήγαγε καύσιμα αξίας 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και κρέας αξίας σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ!

Πηγή: http://www.cnn.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε το Eurogroup. Σε σχετική του ανακοίωση, το υπουργείο...

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε το Eurogroup. Σε σχετική του ανακοίωση, το υπουργείο...

Μέρκελ: Δεν υπάρχει η επιθυμητή πρόοδος στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

Την έλλειψη προόδου στα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, επεσήμανε σε δηλώσεις της...

ΟΕΕ: Επτά προτάσεις-λύσεις σε φορολογικά, ασφαλιστικά και εργατικά προβλήματα

Λύσεις στα προβλήματα, που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά και οικονομικά θέματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, στην καθημερινότητά...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!